Algemeen
simulatie veiligheidsbesturing
Voor de configureerbare veilige kleine besturing PNOZmulti van Pilz is vanaf versie 10.9 een toepassingssimulatie beschikbaar. Gebruikers kunnen het geconfigureerde gebruikersprogramma al vóór de inbedrijfstelling testen en daardoor tijd en kosten bij het ontwerpen besparen (foto: Pilz).

Vanaf versie 10.9 van de softwaretool PNOZmulti Configurator kunnen projecten met deze configureerbare veilige kleine besturingen van Pilz zonder gebruik van hardware offline worden gesimuleerd. Daarmee stelt de fabrikant een comfortabel hulpmiddel voor simulatie ter beschikking om fouten vroegtijdig te herkennen, te analyseren en te verhelpen.

Vanaf genoemde softwareversie kan het geconfigureerde gebruikersprogramma voor de veilige bewaking van machines en installaties al vóór de inbedrijfstelling ervan worden getest. De simulatiefunctie biedt een flink besparingspotentieel bij het ontwerpen.

Met de simulatie garanderen gebruikers dat hun veiligheidsbesturing nog voor het live gebruik foutloos is geconfigureerd en dat de juiste werking van de programmalogica is geverifieerd. Zo helpt Pilz het gebruik van gebruikersprogramma’s overzienbaar te houden, ondanks groter wordende machines en de stijgende automatiseringsgraad daarvan. Dit is vooral een voordeel bij machines met complexe veiligheidsvoorzieningen en nauwe mens-machine-interactie waarbij uitgebreide en omslachtig te maken veiligheidsmechanismen de operator moeten beschermen.

Minder risico met simulatie

Eenvoudige logische elementen, tellers en bedrijfsmodi zoals ‘continue cyclus’ worden in de eerste stap automatisch berekend. Ook is een simulatie van de complete toepassing mogelijk, als elementen die niet worden gesimuleerd door het dwingen van de uitgangen (vast instellen van de signaaltoestand) in de vereiste toestand worden gebracht. Daardoor hoeven niet alle ingangen te worden gedefinieerd. Zo vermindert de simulatie de installatiekosten en helpt ze om risico’s voor mens en machine te verlagen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven