Algemeen

NSK lagers maken wrapproductie efficiënter

Meeldeeltjes kunnen op deze transportbanden voor deeg zeer schadelijk zijn als er met verkeerde lagers wordt gewerkt (foto's: NSK).

‘Pillow block’ lagers die op meerdere transportbanden het deegproductieproces bij een Britse fabrikant van tortilla wraps helpen verzorgen, gaven gemiddeld om de zes weken de geest. De fabrikant wendde zich tot NSK voor hulp. Sinds de introductie van zelfsmerende lagers zijn gedurende een periode van 12 maanden geen storingen meer in de wrapproductie vastgesteld. De jaarlijkse besparing wordt geschat op ruim € 54.000.

Onderzoek door deskundigen van NSK schreef de problemen toe aan het binnendringen van meeldeeltjes en het losraken van de stelschroeven als gevolg van trillingen. De fabrikant van de tortilla wraps werd aangeraden om de standaard pillow block lagers te vervangen door de zelfsmerende Triple-Lip Sealed Units van NSK met excentrische vergrendeling.

De nieuwe lagereenheden realiseren nu een stijging van de levensduur van de oorspronkelijke zes weken tot meer dan een jaar, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

Wrapproductie

De deegmachine van de tortilla wrap fabriek beschikt in totaal over 42 walsen. Voorheen werden die ondersteund door twee pillow block lagers met een enkele lipafdichting en een vergrendeling met stelschroeven. Het toerental bedraagt ongeveer 120min -1. Een riem drijft de rollen aan die de tortillavellen transporteren.

De tortilla wraps worden aan het uiteinde van de band overgezet naar de band eronder die zich in de tegenovergestelde richting beweegt. Dit wordt herhaald totdat ze in de oven terechtkomen om ze te bakken.

Uitdagende omgeving

Transportbanden voor deeg werken onder moeilijke omstandigheden. Ze worden blootgesteld aan meelstofdeeltjes en metaalresten als gevolg van ketting- en kettingwielslijtage (een aantal rollen op de transportbanden wordt vaak aangedreven door kettingwielen en ketting). Voor de fabrikant van de tortilla wraps hadden de uitdagende omgevingcondities negatieve gevolgen.

Twee gemonteerde lagereenheden en een schacht met een diameter van 35 mm moesten ongeveer om de zes weken worden vervangen. De lagers waren vaak onherstelbaar beschadigd als gevolg van zware vervuiling en schade door kruip ter hoogte van de boring. De roller moest worden vervangen door een te kleine schachtdiameter op het lagerbevestigingsoppervlak (door de beschadiging door slijtage, veroorzaakt door kruip).

Elke uitval leidt tot een aanzienlijk aantal manuren om de vervanging uit te voeren en tot een machinestilstand die op zijn beurt tot kostbare productieverliezen leidt.

Besparing

lagers in wrapproductie
De zelfsmerende lagerunits van NSK zijn voorzien van een drievoudige lip uit nitrilrubber in een beschermend stalen schild geperst is.

Sinds de introductie van de zelfsmerende Self-Lube Triple-Lip Sealed Units van NSK zijn gedurende een periode van 12 maanden geen storingen meer vastgesteld. Deze lagerunits zijn voorzien van een drievoudige lip uit nitrilrubber die in een beschermingslaag uit staal is geperst. Door de goede afdichting die hierdoor worden verkregen, wordt een langere levensduur van de lagers bereikt.

Bovendien hebben de lagereenheden ook verlengde nasmeerintervallen, die de onderhoudskosten sterk verminderen en de productiviteit van machines en apparatuur verhogen. In totaal wordt de jaarlijkse besparing bij de wrapproductie berekend op ruim € 54.000.

De nieuwe lagereenheden vormen een gemakkelijke vervanging voor de bestaande lagerconfiguraties. Ze zijn beschikbaar voor zowel stelschroeven als excentrische bevestiging en zijn verkrijgbaar in metrische en imperiale boormaten. Voor de toepassing van de tortilla wrap fabrikant was de keuze voor de excentrische vergrendeling belangrijk, want dat vermeed het loskomen van het inzetstuk tijdens gebruik, zodat de as niet beschadigd raakte.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven