Algemeen
De complete aandrijving van de brug bij de Jaarbeurs in Utrecht. V.l.n.r. de motor, de co-axiale tussenreductor met hydraulische rem, de MaxxDrive reductor en de kabeltrommel (foto’s: Nord Drivesystems)

Nord heeft de aandrijving geleverd voor een hefbrug op het jaarbeursterrein in Utrecht. Via deze nieuwe brug zijn standbouwers en exposanten op de Jaarbeurs beter in staat hun materialen aan te voeren. De constructie van de brug is een project van het Friese bedrijf Solidd Steel Structures.

De aandrijving van Nord voor de hefbrug op het Jaarbeursterrein bestaat uit een standaard elektromotor van 5,5 kW met hydraulische schijfrem. Deze drijft via een co-axiale tussenreductor en een haakse Maxxdrive-kegeltandwielreductor met een overbrenging van 1170:1 de enkele liertrommel van het hefmechanisme van de brug aan. De gehele aandrijfgroep voldoet aan NEN 6786-1, Voorschriften voor het ontwerp van beweegbare delen van kunstwerken – Deel 1: Beweegbare bruggen, kortweg VOBB. Deze norm geeft de technische bepalingen voor het toetsen van de constructieve veiligheid van de mechanische uitrusting van alle typen beweegbare bruggen voor weg- en railverkeer, fietsers en voetgangers.

Prijs en kwaliteit

Solidd-projectmanager Wouter Wassing: “Wij schrijven in op projecten door het hele land. Om die binnen te halen moeten we een goede combinatie van prijs en kwaliteit bieden. Hetzelfde geldt voor onze aandrijfleveranciers. Daarnaast is het essentieel dat onze toeleveranciers aan de VOBB voldoen. Dat is de enige manier om in ons land succesvol te zijn op de markt voor beweegbare bruggen.”

De co-axiale tussenreductor en koppeling

Subframe

Naast de motor en de reductoren leverde Nord een subframe waarop alle onderdelen tot een compleet machinewerk zijn gemonteerd. “Dit was een extra reden om voor Nord te kiezen, want zij hebben ons hiermee ontzorgd,” aldus de projectmanager. “We kregen geen pakket losse aandrijfcomponenten aangeleverd, maar een compleet frame met alle gemonteerde onderdelen. Dat hoefden we bij wijze van spreken alleen maar op zijn plaats te hijsen. Het frame voldeed aan de eisen en de aandrijving was getest. Dat maakte de installatie uiterst eenvoudig.”

Veiligheid

Nord bouwde het frame conform NEN EN1090 voor staalconstructies. Alle veiligheidssensoren voor het besturingssysteem voldoen aan de geldende SIL-certificering. De zogeheten Factory Acceptance Test (FAT) van de gemonteerde aandrijving vond niet bij Solidd plaats, maar in eigen huis op basis van een vooraf opgesteld document.

Een servicemonteur vult na een controle de olie van de haakse MaxxDrive kegeltandwielreductor aan

Compact

De aandrijvingen van Nord zijn door hun constructie vrij compact. Dat is bij de bouw van nieuwe en de renovatie van bestaande bruggen van groot belang, want de beschikbare ruimte voor de aandrijving is vaak beperkt.

Covid-19

De aandrijving werd kort voor het uitbreken van de corona-pandemie in maart 2020 gebouwd. Maar volgens Wassing heeft Covid verder geen invloed gehad op de installatie van de aandrijving in de bedieningsruimte van de brug. “We moesten natuurlijk wel de nodige maatregelen in acht nemen, maar uiteindelijk is dat probleemloos verlopen,” zo zegt de projectmanager. “De brug is nu gereed en werkt uitstekend. Daarover kunnen we alleen maar tevreden zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg) Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie-… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven