Algemeen

Nominaties Young Professional Award 2018

Young Professional Award 2018
De genomineerde teams presenteren zich tijdens de WoTS op de Feda Lounge. (foto: Feda)

Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek (Feda) maakt bekend dat de jury en een onafhankelijke juryvoorzitter de genomineerden voor de Young Professional Award 2018 (YPA) hebben gekozen. Het gaat om team ‘RoboTAO’ van Saxion Hogeschool Enschede en team ‘Zweefvlieglier’ van Hogeschool Utrecht.

De eerste award werd in 2016 gewonnen door het team ‘Box Folding device’ van Saxion Hogeschool. Hun project werd geroemd vanwege een goede probleemanalyse, gestructureerde teamaanpak en een werkende machine met aandacht voor veiligheid en machinerichtlijnen.

De genomineerden

Team Robo TAO bestaat uit vijf studenten met allemaal een verschillende studierichting. Vertegenwoordigd zijn mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en een exchange student telecommunicatie. Dit team gebruikte een tweearmige ABB YuMi-Robot die een WiFi-router samenstelt. Het doel is een manier van monteren te ontwikkelen die efficiënter en accurater is dan handmatige montage.

Team Zweefvlieglier bestaat uit drie studenten. Zij zoomden in op trekkrachten bij het oplaten van zweefvliegtuigen en brachten daar verbeteringen aan, zodat de bediener van de zweefvlieglier informatie krijgt waarop hij zijn aansturing kan aanpassen en de onderdelen minder onder druk komen te staan.

De opdracht was verdeeld in twee delen die betrekking hebben tot het vernieuwen van de besturing en het toepassen van een kabelkrachtmeting. Voor de besturing is het noodzakelijk dat er rekening wordt gehouden met de ergonomie van de bediener en dat de besturing geschikt is voor de toekomst. Voor de lier is het tevens noodzakelijk dat er een kabelkrachtmeting aan de lier wordt toegevoegd die de kracht op de kabel kan meten op het moment dat een zweefvliegtuig wordt opgelierd.

Young Professional Award

De YPA is de prijs vanuit FEDA waarbij studententeams van het derde jaar HBO Mechatronica en Industriële Automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Hierbij wordt naast de projectinhoud en een werkend eindproduct ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht.

Het is de derde editie van de wedstrijd die door FEDA georganiseerd wordt. De branchevereniging onderhoudt hiervoor nauwe contacten met de docenten en begeleiders van de hogescholen. Het doel van de wedstrijd is om het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven te versterken.

De jury bestaat onder andere uit leden van de onderwijscommissie van FEDA en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter, Manager Brainport Industries College.

De genomineerde teams presenteren zich tijdens de beurs World of Technology and Science (2 tot en met 5 oktober 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht) op de FEDA Lounge. Het winnende team wordt op donderdag 4 oktober tijdens de beurs bekend gemaakt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven