Algemeen

Nieuwe zuigeraccu verbetert rendement tractoren

De aluminium zuigeraccumulator draagt bij aan eenvoudiger montage en een lage massa (foto: Freudenberg Sealng Solutions).

Hoe groter het loopvlak van een tractor, des de geringer is de bodemverdichting in de landbouw. Om dat te realiseren heeft landbouwmachinefabrikant Claas een trekker met rupsbanden gepresenteerd, waarin ook nieuw ontwikkelde zuigeraccumulatoren van Freudenberg Sealing Technologies zijn geïntegreerd. Ze combineren de functies van hydraulische cilinder en accumulator in één systeem. Dat vereenvoudigt de montage en vermindert dankzij het gebruik van aluminium ook het gewicht.

In de landbouw vragen de steeds grotere aanbouw- en oogstwerktuigen hoge trekkrachten en daarmee krachtigere en zwaardere tractoren. Dat leidt samen met een intensief gebruik van het veld tot een toenemende bodemverdichting, die uiteindelijk het rendement van de bodem vermindert. Ook de regen wordt daardoor slechter afgevoerd, zodat tractoren met conventionele aandrijvingen in modderige bodems te diep wegzinken.

zuigeraccu voor rupstractor
Met het prototype van de Axion 900 Terra Trac won Claas een zilveren medaille tijdens de Agritechnica 2017 in Hannover (foto: Claas),

Met de voorserieversie van de Axion 900 Terra Trac heeft Claas nu een trekker met geveerde rupsaandrijving gepresenteerd. De tractor levert een betere trekkracht en zorgt door het grotere loopvlak voor een lagere bodemdruk. Hier dragen ook nieuw ontwikkelde zuigeraccumulatoren uit aluminium van Freudenberg Sealing Technologies aan bij.

Nieuwe zugeraccu

Deze zuigeraccu’s combineren de functies van hydraulische cilinders en accumulatoren, wat standaard componenten in hydraulische systemen zijn. Het nadeel van de tot nu toe gangbare oplossingen is, dat deze hydraulische componenten door leidingen en slangen met elkaar worden verbonden. Dat leidt tot hoge montage-inspanningen op de machine. Bovendien kunnen door de verbindingen slang- of leidingbreuk en daarmee lekkage optreden, juist in mobiele toepassingen waar trillingen een negatief effect hebben op verbindingen.

Freudenberg heeft daarom de tot nu toe afzonderlijke componenten in één systeem gecombineerd, waarbij bovendien de afdichtsystemen optimaal op elkaar zijn afgestemd. Een ander voordeel van de nieuwe zuigeraccu is het toegepast materiaal. Het lichte aluminium wordt met behulp van een koudvloei persproces verwerkt en draagt bij aan verlaging van de totale massa van de machine in vergelijking met de conventionele bouwwijze uit staal met circa 50 kg. Dankzij de compacte opbouw, inclusief de geïntegreerde hydraulische besturing, is de nieuw ontwikkelde zuigeraccumulator ook geschikt voor kleine inbouwruimten.

Gezamenlijke ontwikkeling

Basis voor de nieuwe lichtmetalen component is een bestaand systeem dat Freudenberg in nauwe samenwerking met Claas verder heeft ontwikkeld. De landbvouw staat voor de grote uitdaging te voldoen aan de toenemende vraag naar voedsel in de toekomst. Met zijn jarenlange ervaring ondersteunt Freudenberg door technische vooruitgang agrarische bedrijven om de voedselproductie efficïenter te maken. Het resultaat van de gezamenlijke ontwikkelingswerk met Claas is daarvan een mooi voorbeeld.

In de nieuw Claas Axion 900 Terra Trac zijn drie zuigeraccu’s ingebouwd. Twee fungeren als verende cilinder voor het aandrijf- en stuurwiel, de derde zorgt voor een voldoende hoge spanning voor de rubber rups en daarmee voor voldoende grip.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven