Algemeen
INM vetvrije coating
Spuitbare glijdlakken smeren vetvrij en beschermen tegelijkertijd tegen corrosie

Het INM – Leibniz-Institut für Neue Materialien GmbH presenteert een nieuwe coating die de wrijving vermindert en vetvrij smeren en corrosiebescherming mogelijk maakt in een behandeling.

Machineonderdelen verslijten, als hun metalen oppervlakken langs elkaar wrijven. Smeermiddelen of olie helpen daartegen. Zij binden vuil, slijtage en stof en dikken in of verharsen na een zekere tijd. De machineonderdelen moeten dan zorgvuldig worden gereinigd en ingevet; meer onderhoud, hoger grondstoffengebruik, milieubelastend afval of uitval van de machine zijn de gevolgen. Onderzoekers aan het INM – Leibniz-Institut für Neue Materialien ontwikkelen momenteel een glijlak, die ook zonder vet smeert en tegelijkertijd beschermt tegen corrosie. Het is geschikt als vetvrije coating voor metalen en metaallegeringen zoals staal, aluminium of magnesium.

Structuur vetvrije coating

“Het bijzondere aan onze lak is de samenstelling en de structuur”, verklaart Carsten Becker-Willinger, hoofd van het programma Nanomere. “Wij hebben schubvormige vaste smeerstoffen en deeltjes in een bindmiddel ingebed. Bij het opbrengen van dit mengsel op een oppervlak ontstaat een geordende structuur, doordat de verschillende partikels zich als dakpannen ordenen”.

Op deze manier vormt zich tussen de glijlak en het andere voorwerp een zogenaamde transferfilm, waardoor oppervlakken wrijvingsarm langs elkaar glijden. “Pas door de bijzondere mengverhouding heeft ons composiet een zeer lage wrijvingscoëfficiënt. Als we het vaste smeermiddel zouden gebruiken, dan zou de wrijvingscoëfficiënt beduidend hoger zijn”, aldus de chemicus.

De dakpanconstructie zorgt niet alleen voor wrijvingsarm glijden. Ze werkt ook als een barrière. Dat is een extra voordeel, want daarmee verhindert het materiaal ook nog het doordringen van vocht en vuil of zouten naar het materiaaloppervlak. Daardoor beschermt de vetvrije coating tegen corrosie. In de neutrale zout-sproeitest laat het composiet op laag gelegeerd staal een corrosiebestendigheid zien van meer dan 1000 uur.

De vetvrije coating kan met de klassieke, natte chemische processen worden opgebracht, zoals spuiten of dompelen. Door simpel thermisch uitharden vormt zich de dakpan structuur vanzelf in een zelforganisatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven