Algemeen
software voor multiphysische vraagstukken
Binnen Comsol Multiphysics 5.3a zijn nieuwe kleurentabellen beschikbaar, waaronder Cividis, dat bedoeld is voor mensen met een visuele handicap (foto's: Comsol).

Comsol, leverancier van software voor multifysische vraagstukken, heeft nieuwe versies van haar producten Comsol Multiphysics en Comsol Server uitgebracht. Versie 5.3a bevat behalve de nieuwste methodieken voor het modelleren ook verbeterde solvers. Verdere nieuwe toevoegingen zijn een oplosmethode voor capacitief gekoppelde plasma’s (CCP) en een hybride oplosmethode waar zowel de Finete Elementen Methode (FEM) als Boundary Element Method (BEM) worden gebruikt. Veldberekeningen zoals bij akoestiek en elektromagnetisme zullen profiteren van snellere rekentijden.

Met de multifysische mogelijkheden van de software kunnen bedrijven sneller en tegen lagere kosten producten ontwikkelen. Bij deze nieuwe versie is de nadruk komen te liggen op de kwaliteit en grote vooruitgang in methodieken, rekentijden en aanbevelingen van onze klanten.

Comsol Multiphysics en Comsol Server software producten worden ondersteund door Windows, Linux en macOS. De Application Builder wordt alleen ondersteund door Windows.

software multifysische vraagstukken
Comsol 5.3a biedt de mogelijkheid om akoestische berekeningen uit te voeren met de Boundary Element Method.

Multifysische vraagstukken

Comsol 5.3a biedt nu de mogelijkheid om akoestische berekeningen uit te voeren met de Boundary Element Method (BEM). Dit stelt ontwerpers in staat om akoestische uitstraling op grote schaal te modelleren, zoals de geluidsproductie van auto’s.

De mogelijkheid om FEM (Finite Elements Method) en BEM te koppelen geeft een veelzijdig simulatietool voor audio gericht op de automobielindustrie. Akoestische ontwerpers kunnen het volledige scala aan frequenties gebruiken, van de laagste bastonen tot ultrageluid, en daarbovenop ook alle mogelijke koppelingen naar andere fysica.

Een raamwerk om modellen in grootte te reduceren, de model reduction methode, is nu mogelijk met twee methodieken: modal analysis and Asymptotic Waveform Evaluation (AWE). Hiermee kan de complexiteit van numerieke modellen worden gereduceerd en kunnen klanten die gebruik maken van LiveLink for Matlab  deze ‘reduced models’ als een state-space exporteren.

CFD en thermodynamica

Klanten die vooral Computational Fluid Dynamics (CFD) berekeningen uitvoeren, kunnen profiteren van de verbeteringen in de Algebraic Multigrid Solver (AMG, 40% sneller) en de Geometric Multigrid Solver (GMG, 20% sneller). Ondersteuning voor de 3Dconnexion SpaceMouse is toegevoegd; met dit apparaat is het navigeren in een model een stuk makkelijker geworden. Ook zijn nieuwe kleurentabellen beschikbaar, waaronder Cividis, dat bedoeld is voor mensen met een visuele handicap.

Chemische ingenieurs zullen de bibliotheek aan thermodynamische eigenschappen van materialen waarderen. Deze bevatten mathematische modellen voor gassen, vloeistoffen en faseovergangen (gas-vloeibaar). De ingebouwde thermodynamische- en transporteigenschappen stellen gebruikers in staat om snel, gemakkelijk en accuraat een model op te zetten met stroming, transport en chemische reacties.

Externe programma’s kunnen thermodynamische eigenschappen berekenen en de data beschikbaar stellen in gestandariseerde formaten, die in te lezen zijn in Comsol Multiphysics. Er is een nieuw ‘realizable k-e’ turbulentiemodel beschikbaar voor een nauwkeurigere stromingsbeschrijving. Tevens is het modelleren van het transport van vocht en warmte is toegevoegd aan de software: denk aan transportverschijnselen in gebouwen.

Magnetisch veldberekeningen

In de nieuwe versie is ook een nieuwe aanpak voor capacitief gekoppelde plasma’s voorhanden. De methode is gebaseerd op de zogeheten niet-lineaire tijdsperiodieke formulering. Berekeningen die eerst weken duurden, zijn nu in luttele uren gedaan. Elektromagnetische veldberekeningen kunnen nu ook gebruik maken van de nieuwe BEM methode. Daarmee zijn veldsterkteberekeningen in modellen met grote afmetingen met grote nauwkeurigheid uit te voeren.

 • Parker HPF

  DNV GL certificering voor het HPF-systeem van Parker

  Het High Performance Flange-systeem (HPF) van Parker is een vorm-pasconnectorsysteemParker Hannifin kondigt aan dat het mechanische flenssysteem voor machines en systemen (met een bedrijfsdruk van max. 420 bar), het HPF of Parker High Performance Flange System, de DNV GL-certificering heeft ontvangen voor maritieme toepassingen. De… Lees verder →

 • Reesink Agrifac Canada

  Royal Reesink breidt de aanwezigheid in Canada uit

  Royal Reesink heeft ook een groothandel voor de distributie van Europese landbouwmachines in Canada waaronder het Nederlandse AgrifacDrie jaar na het betreden van de Canadese markt groeien de activiteiten van Royal Reesink snel. Bovendien werkt Reesink aan een ambitieus groeipad. Naast groei in de landbouw… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • supply chain

  Problemen supply chain zorgen voor tonnen schade bij bedrijven

  Wereldwijd stagneert de productie door een crisis geteisterde supply chain (foto: Pexels, Tom Fisk)Sinds begin 2020 zijn supply chains over de hele wereld steeds onstabieler en kwetsbaarder geworden. Levering van essentiële componenten zoals microchips of individuele grondstoffen haperde en diverse bedrijven lijden onder de gevolgen.… Lees verder →

 • Nord Universal IE3

  NORD Universal-motor voldoet aan nieuwe Ecodesign-regels

  De Universal-motor is gecertificeerd volgens alle gebruikelijke standaarden en daarom wereldwijd inzetbaarDe nieuwe Ecodesign-regels in Verordening (EU) 2019/1781 stellen per 1 juli 2021 strengere eisen aan de energie-efficiëntie van elektromotoren en toerentalregelingen. Hierdoor wordt het gebruik van IE3-motoren in aanvullende vermogensgebieden niet alleen economisch aantrekkelijker,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven