Algemeen

Nieuwe smeermiddelvrije spindelmoeren van Igus

Igus Iglidur E7 spindelmoeren
De nieuwe smeermiddelvrij spindels van Iglidur E7 maken een stille, trillingsarme beweging mogelijk bij lage belastingen en hoge snelheid. (foto: Igus)

Igus heeft zijn programma spindelmoeren uitgebreid met het materiaal Iglidur E7 voor trapezium- en steile spindels. Het materiaal kenmerkt zich door een soepele en trillingsvrije werking bij lage belastingen en hoge snelheden. Met daar op afgestemde materialen en geometrieën bieden de nieuwe spindels en de Dryspin steile schroefdraadtechnologie de optimale lineaire aandrijving.

Steile en trapeziumspindels worden toegepast als een nauwkeurige afstelling vereist is. Ze bestaan traditioneel uit twee componenten: de spindel en de bijbehorende moer. Bij hoge snelheden van spindels bereiken spindelmoeren van standaard kunststoffen of metalen vaak hun limieten. De consequenties zijn trillingen en geluid.

Nieuwe spindelmoeren

Igus heeft nu het materiaal Iglidur E7 toegevoegd aan haar programma van spindels voor steile en trapezium spindels. De moeren zijn specifiek ontworpen voor hogesnelheidstoepassingen met lage belastingen in kleine installatieruimtes. Ze vinden daarom toepassing in bijvoorbeeld automatische koffiezetapparaten, 3D-printers en de laboratoriumtechnologie.

De nieuwe moer is gemaakt van een zachter high-performance polymeer met permanent opgenomen vaste smeermiddelen. Daarom zijn geen externe smeermiddelen nodig zoals olie en vet. Het nieuwe materiaal dempt het geluid terwijl het tegelijkertijd fungeert als trillingsdempend element met een lange levensduur.

Igus voerde in eigen beheer een vergelijkingstest tussen Iglidur E7 en het Igus standaard materiaal voor spindels. Deze test toonde aan dat de Iglidur E7 spindel bij 135 min-1 en een belasting van 100 N een vier maal hogere slijtvastheid had op een steile spindel. Ook werd een 19 keer betere slijtvastheid op een trapezium spindel aangetoond.

Asymmetrische spindels

Behalve spindels van high performance kunststof, introduceert Igus Dryspin, een geoptimaliseerd en gepatenteerd steil spindelprogramma dat is afgestemd op de spindels van het merk. Kenmerkend voor de Dryspin technologie zijn de vlakke flankhoek, een asymmetrische geometrie en afgeronde tandflanken. Ze waarborgen een groter efficiency en een stille werking met weinig frictie.

Met behulp van de online tool Leispilmodule expert kan de gebruiker de juiste lineaire aandrijving inclusief moer samenstellen. Met slechts een paar muisklikken kan deze ook direct worden besteld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven