Algemeen
Schaeffler lineaire motoren
De UPLplus modules van Schaeffler Industrial Drives kunnen tot verschillende configuraties worden gecombineerd (foto: Paul Quaedvlieg).

Gelijktijdig met de naamswijziging van INA-Drives & Mechatronics (IDAM) in Schaeffler Industrial Drives presenteerde Schaeffler op de Hannover Messe een nieuwe serie ijzerloze lineaire motoren. De serie UPLplus werd ontwikkeld voor specifieke branches in de automatiseringstechniek, zoals de analytische techniek in de medische techniek, productie-, meet- en testmachines in de productronica en assen met luchtlagering.

Nieuwe analysemethoden in de medische techniek leiden tot een sterk stijgende behoefte aan compacte, nauwkeurige, dynamische en betaalbare bewegingssystemen. In de productronica is de dynamiek van de aandrijvingen het alles bepalende doel om de cyclustijden in productiesystemen verder terug te brengen.

In al deze applicaties wordt de maximale versnelling van de aandrijvingen begrensd door het relatief hoge aandeel van de rotormassa van de motor in de totale bewogen massa. Het belangrijkste doel bij de ontwikkeling van de nieuwe serie UPLplus was daarom de vermindering van de massa van het primaire deel zonder in te boeten aan aandrijfkracht.

Lineaire motoren

Met geprinte rotorspoelen op een printplaatbasis konden de ontwikkelingstechnici lichte primaire onderdelen realiseren. Het ontwerp van de UPLplus lineaire motoren biedt een tot 45% betere kracht/massa-verhouding ten opzichte van vergelijkbare ijzerloze lineaire motoren op de markt. De Schaeffler-ingenieurs reduceerden ook de massa van de secundaire onderdelen, wat bij meerassige systemen gunstig uitwerkt op de versnellingen en positioneertijd.

In proefprojecten konden door de nieuwe UPLplus lineaire motoren in bestaande toepassingen (lineaire assen) bij gelijkblijvende eisen aan de prestaties al kleinere bouwgrootte worden toegepast. Dit maakt kleiner gedimensioneerde dwarsdoorsneden van de bewegingsassen mogelijk. Het verlagen van de totale massa leidde bovendien tot een duidelijk hogere versnelling. Tegelijkertijd nam de productiviteit van de installatie toe.

Gemiddeld bereiken lineaire assen met UPLplus motoren een tot 40% hogere vermogensdichtheid ten opzichte van vergelijkbare lineaire motoren.

Uitvoeringen

De nieuwe serie is vanaf de tweede helft van dit jaar beschikbaar in drie bouwgrootten. De actieve hoogten bedragen 30 mm, 60 mm en 80 mm en er zijn maximaal vijf primaire lengten leverbaar. De nominale krachten gaan van 30N tot 300N, de piekkrachten van 120N tot 1450N. Ter vergroting van het krachtbereik bij axiaal beperkte inbouwruimte zijn parallelconfiguraties mogelijk.

lineaire motoren van Schaeffler
De nieuwe serie UPLplus lineaire motoren is beschikbaar in drie bouwgrootten (foto: Schaeffler).

De aandrijvingen worden geleverd in lengten van 90 mm tot 390 mm en zijn door hun bouwvorm met U-vormig secundair deel eenvoudig aan te passen aan elke omgevingsconstructie. Door het U-vormige secundaire deel worden de aantrekkingskrachten ten opzichte van het geleidingssysteem opgeheven. Hierdoor zijn eenvoudig systemen met luchtlagering te realiseren.

Met betrekking tot tussenkringspanningen werden de UPLplus motoren zodanig berekend, dat ze door alle gangbare frequentieregelaars kunnen worden aangestuurd. Eenvoudige integratie in de meest uiteenlopende aandrijfsystemen is daarmee gegarandeerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven