Algemeen
Ultimaker Hannover Messe
De introductie van een nieuwe grotere 3D printer, de S5, was één van de noviteiten van Ultimaker op de Hannover Messe. links: Siert Wijnia CTO Co Founder en rechts Paul Heiden SVP Product Management (foto: Paul Quaedvlieg)

Ultimaker, een Nederlandse fabrikant van 3D Printers, maakte op 23 april twee belangrijke nieuwsfeiten bekend. Allereerst de introductie van een grotere 3D printer, de Ultimaker S5. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat het een wereldwijde samenwerking start met enkele grote materiaalleveranciers. Dat gebeurde tijdens een persconferentie op de Hannover Messe

Op de drukbezochte persconferentie in Hannover werd de nieuwste uitbreiding van het professionele 3D-printportfolio onthuld: de Ultimaker S5. Deze toekomstbestendige Ultimaker S5 is volledig geoptimaliseerd om naadloos met bestaande workflows te integreren. De nieuwe 3D-printer is geoptimaliseerd om nog betere en betrouwbare resultaten te leveren. Het grotere bouwvolume maakt de Ultimaker S5 de professionele oplossing voor het printen van functionele prototypes, tooling en productiehulpmiddelen.

Verbeterde gebruikservaring

Door de introductie van een touchscreen wordt de huidige gebruikservaring verbeterd. De 3D-printer heeft een bouwvolume van 330 x 240 x 300 mm, ideaal voor het printen van grotere objecten. De Ultimaker S5 is voorzien van dual extrusion en heeft een verbeterde feeder, met een filament flow sensor die een print automatisch pauzeert en hervat wanneer de materialen op zijn. Hierdoor blijft de printkwaliteit onaangetast.

De verbeterde bed leveling zorgt voor een perfecte eerste laag en compenseert het printbed continu tijdens het printen, wat onbeheerd gebruik van de 3D-printer mogelijk maakt. De Ultimaker S5 ontsluit nieuwe applicaties en kan een breed scala aan materialen printen: van PLA tot geavanceerde technische materialen, zoals nylon en polycarbonaat. Verder is de voorkant van de 3D-printer voorzien van deuren en wordt er vanaf de zomer van 2018 een speciale geanodiseerde bouwplaat toegevoegd.

Tough PLA en Ultimaker App

Ultimaker heeft daarnaast twee additionele producten geïntroduceerd die professioneel 3D-printen nog toegankelijker maken. Ultimaker Tough PLA is een technisch PLA filament geoptimaliseerd voor het printen van modellen van groter formaat, zoals functionele prototypes en tooling, zonder delaminatie of kromtrekken. Met een gelijke impactsterkte en hogere stijfheid vergeleken met de Ultimaker ABS, is Tough PLA minder broos dan regulier PLA en heeft een mattere uitstraling.

De Ultimaker App maakt het voor gebruikers mogelijk om via telefoon of tablet op de hoogte te blijven van de voortgang van het printen. De gratis Ultimaker App stuurt notificaties naar gebruikers wanneer een printtaak klaar is, of wanneer een printer aandacht of onderhoud nodig heeft. Deze is beschikbaar vanaf 15 mei voor Android en iOS en werkt met Ultimaker S5 en Ultimaker 3 3D-printer

Slim en toegankelijk

“De ontwikkeling van de Ultimaker S5, in combinatie met nieuwe materialen en de Ultimaker App, zet een nieuwe standaard voor slim en toegankelijk professioneel 3D-printen”, zegt Jos Burger, CEO van Ultimaker. “Onze toewijding om een complete 3D-printoplossing te bieden, van hardware tot software en materiaal, biedt ons groeiende aantal professionele gebruikers een steeds beter geïntegreerd, geautomatiseerd en betrouwbaar printproces. De benodigde tijd om deze nieuwe 3D-printer te configureren is lager dan ooit. Hierdoor kunnen gebruikers zich volledig focussen op het ontwerpen van functionele prototypes, grotere objecten en andere designs die volledig geometrische designvrijheid behoeven.

Wereldwijde samenwerking materiaalleveranciers

Belangrijk nieuws bij Ultimaker was de bekendmaking van de samenwerking met een aantal internationale materiaalleveranciers om op deze manier in te spelen op de klantwens naar andere te printen materialen dan tot nu beschikbaar zijn voor de printers van Ultimaker. De printerfabrikant gaat de samenwerking aan met DSM, BASF, Dupont Transportation & Advanced Polymers, Owens Corning, Mitsubishi, Henkel, Kuraray, Solvay en Clariant.

Ultimaker gaat software leveren gebaseerd op intensieve research & development en materiaalkennis om de samenwerkende bedrijven in staat te stellen ‘materiaalprofielen’ te genereren, zodat klanten verantwoord verschillende materialen kunnen gebruiken op Ultimakers 3D printers. De materiaalprofielen komen beschikbaar in Ultimaker Cura, de 3D printing software die inmiddels door meer dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd wordt gebruikt. De samenwerking geeft een goede basis voor de toekomst en opent deuren voor meer geavanceerde applicaties.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven