Algemeen

Nieuwe norm Elektrische veiligheid van machines

nieuwe norm elektrische veiligheid machines
NEN-EN-IEC 60204 - ‘Elektrische veiligheid van machines' maakt moderne industriële installatietechnieken beter toepasbaar (foto: ROVC).

Met de aankomende norm NEN-EN-IEC 60204 – Elektrische veiligheid van machines worden de nieuwste innovatieve industriële installatietechnieken nog beter toepasbaar. Het voordeel is dat hogere productierendementen haalbaar zijn binnen het wettelijk vereiste veiligheidsniveau. NEN-EN-IEC 60204-1 is na twee commentaarrondes bijna af. De wereldwijde norm wordt vertaald en is dan ook bij NEN beschikbaar. De Nederlandse normcommissie is intensief betrokken geweest bij de internationale ontwikkeling van deze herziene norm.

De combinatie van normen ten aanzien van onder andere de Europese Machinerichtlijn wordt – parallel aan de innovatieve industriële technologie – steeds ingewikkelder. Door de jongste Europese normontwikkelingen gaan de wereldwijde IEC- en ISO-normen ook steeds meer onderlinge samenhang vertonen.

Door het grote aantal veranderingen in deze en andere industriële normen (samen ongeveer negenhonderd) heeft de Europese Commissie voor Ondernemingen en Industrie een nieuwe ‘Gids voor de toepassing van Machinerichtlijn 2006/42/EG, 2de editie 2010’ opgesteld. Deze wordt door NEN ook in Nederland uitgebracht, evenals een nieuwe praktijkgids gebaseerd op de gewijzigde normen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven