Algemeen
Freudenberg Sealing Technologies
De levensduur van een elektrisch keukenapparaat hangt in grote mate af van de mate waarin de afdichting aan de uitgang van de aandrijfas het binnenwerk van het apparaat beschermt tegen het binnendringen van etensresten of spoelwater.

Freudenberg Sealing Technologies brengt een modulair afdichtingsconcept in serieproductie dat een klassieke radiale asafdichting combineert met een kunststof drager. Dit betekent dat in de toekomst een afdichting met langdurige stabiliteit aanzienlijk goedkoper te vervaardigen en gemakkelijker te installeren zal zijn dan een metalen drager. Het innovatieve concept is gericht op de massamarkt, bijvoorbeeld keukenapparatuur, drones, maairobots of accuboormachines. 

De levensduur van een elektrisch keukenapparaat hangt in grote mate af van de mate waarin de afdichting aan de uitgang van de aandrijfas het binnenwerk van het apparaat beschermt tegen het binnendringen van etensresten of spoelwater. Afdichtingen van hoogwaardige elastomeren of het polytetrafluorethyleen (PTFE) combineren een lage slijtage met een zeer goede stabiliteit op lange termijn tegen lekkage.

Modulair afdichtingsconcept

Om zo’n afdichting gedurende een lange periode in vorm te houden, was een metalen drager voorheen de optimale oplossing. Freudenberg Sealing Technologies is er nu voor het eerst in geslaagd om een modulair afdichtingsconcept te ontwikkelen met een kunststof drager die net zo goed voldoet aan de specifieke eisen voor langdurige stabiliteit als een metalen drager.

Belangrijke voordelen

Er zijn drie belangrijke voordelen van het vervangen van metaal door kunststof: Ten eerste zijn de kosten lager, een belangrijke factor in de zeer prijsgevoelige markt voor kleine keukentoestellen. Ten tweede maakt het modulaire concept van Freudenberg de integratie van andere componenten mogelijk, bijvoorbeeld aslagers. En ten derde is de behuizing van een klein elektrisch apparaat over het algemeen ook van kunststof, wat de bevestiging van de afdichtingsdrager vereenvoudigt.

Precies afstemmen op inbouwsituatie

Het basisidee van de ingenieurs van Freudenberg is eenvoudig: zij ontkoppelen constructief de kunststof drager, die bestaat uit een binnen- en een buitenring, van de afdichtingsring. De drager – een spuitgietonderdeel – kan precies worden afgestemd op de inbouwsituatie in het apparaat. Dit betekent dat er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de rotatiesymmetrie.

De drager kan worden gemaakt van dezelfde kunststof als die van de behuizing, zodat de componenten niet anders kunnen uitzetten als er warmte wordt toegepast. De afdichtingsring kan op zijn beurt worden gekozen uit het beproefde Freudenbergportfolio, afhankelijk van het eisenprofiel. Er is keuze uit elastomeerringafdichtingen met en zonder profiel, PTFE of nonwovens, elk gemaakt van verschillende materiaalmengsels.

Vormvaste verbinding

Freudenberg automatiseert het inbrengen van de afdichting in de buitenste ring. Indien nodig kan de drager ook andere componenten zoals glij- of kogellagers, die ook automatisch worden geassembleerd, herbergen. De binnenste ring wordt dan ofwel vastgeklikt om een vormvaste verbinding te creëren, ofwel worden de twee ringen permanent met elkaar verbonden door ultrasoon lassen. Voor de toekomst werken de ingenieurs in Weinheim al aan een andere oplossing waarbij de afdichtingsring direct met een thermoplast wordt omspoten. 

Stabiliteit op lange termijn

De ingenieurs in Weinheim hebben in een uitgebreide reeks tests kunnen aantonen dat de kunststofinzet geen enkel nadeel heeft wat betreft de stabiliteit op lange termijn in het temperatuurbereik van -25 tot +90 graden Celsius, wat voldoende is voor kleine elektrische apparaten.

“In vergelijking met de eenvoudige afdichtingsoplossingen die momenteel in gebruik zijn, bereiken we betere kwaliteit en prestaties tegen een aantrekkelijk prijsniveau”, legt Malte Müller uit, die bij Freudenberg Sealing Technologies verantwoordelijk is voor de Simmerring business voor de industrie. “Dit stelt ons in staat om een markt aan te boren die wereldwijd jaarlijks vele miljoenen elektrische apparaten omvat.

Drones, maairobots en accuboormachines

De modulaire kunststof afdichtingen van Freudenberg Sealing Technologies zijn niet alleen geschikt voor keukenapparatuur, maar ook voor vele andere elektrische hulpjes die een modern huishouden heeft: bijvoorbeeld voor een accuschroevendraaier of een drone, waarbij elke bespaarde gram gewicht telt.

Zelfs de wielassen van een maaimachine kunnen met de kunststof afdichting betrouwbaar worden afgedicht tegen vocht en grasdeeltjes. Sinds januari 2020 gebruikt een bekende fabrikant de afdichtingen in serieproductie met een volume van ongeveer een half miljoen stuks per jaar. Dankzij het modulaire concept kunnen apparaten die op batterijen werken, worden uitgerust met bijzonder wrijvingsarme afdichtringen, die het energieverbruik verminderen en zo de levensduur van de batterij verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven