Algemeen

Nieuwe microdrive is intuïtief en breed inzetbaar

De nieuwe Yaskawa frequentieregelaar GA500 ingebouwd in een schakelkast (foto: MCA Linear Motion Robotics)

De nieuwe frequentieregelaar GA500 wordt door Yaskawa niet voor niets een ‘microdrive’ genoemd. Deze drive is uitgebreid met onder andere een 24 VDC uitgang voor sensoren en ondersteunt de gebruiker op verschillende manieren bij de configuratie, inbedrijfname en het gebruik. Volgens de application engineers van MCA linear motion robotics is de functionaliteit bovendien dermate breed, dat de drive tevens is in te zetten voor de positionering van een interne permanent magneetmotor zonder de noodzaak van terugkoppeling via een encoder.

De Yaskawa GA500 microdrive wordt in Nederland geleverd door MCA linear motion robotics; van oudsher officieel dealer van Yaskawa en tevens ‘Yaskawa robot partner’. De opvolger van de V1000 frequentieregelaar is door dezelfde footprint backward compatibel en onderscheidt zich met enkele bijzondere nieuwe functionaliteiten en kenmerken. Gideon Spaen, application engineer bij MCA: “Opvallend is onder meer de hoge efficiëntie die de 98% aantikt en deels samenhangt met het feit dat de ventilatoren voor koeling uitsluitend draaien wanneer dit nodig is. Dit is niet alleen gunstig voor het energieverbruik, maar betekent tevens dat deze regelaar nauwelijks warmte produceert.”

“Dit heeft weer als voordeel dat de microdrives direct tegen elkaar aan in de besturingskast zijn te plaatsen. In een tijd waarin praktisch iedere aandrijving gekoppeld wordt aan een frequentieregelaar, betekent dit een aanzienlijke ruimtebesparing in de besturingskast van volledige productielijnen. En aangezien ‘compact bouwen’ nog steeds een belangrijk streven voor de gemiddelde OEM-er is.”

De application engineers Jeroen Elsinghorst (links) en Gideon Spaen van MCA roemen de GA500 om de brede inzetbaarheid en de diverse mogelijkheden qua positionering van een aandrijving (foto: Foto Hissink)

Uitvoeringen

Er zijn drie varianten van de GA500 beschikbaar. De eerste is bedoeld voor 1-fase 200–240 VAC-motoren met een vermogen van 0,1–4 kW. De tweede en derde zijn 3-fase uitvoeringen voor een spanning van respectievelijk 200–240 VAC en 380–480 VAC en een vermogen van 22 kW. Dat betekent dat de nieuwe serie een beduidend groter bereik heeft dan zijn voorganger en dus meer mogelijkheden biedt. Verder is de maximale uitgangsfrequentie van 590 Hz aanmerkelijk gestegen ten opzichte van de 400 Hz van de V1000.

De overbelasting profielen (normal duty 110% en heavy duty 150% gedurende 60 s.) zijn daarbij conform de industrieel geldende norm. “Opvallend is verder de intuïtieve bediening die Yaskawa naar mijn mening knap heeft ontwikkeld,” legt Jeroen Elsinghorst, application engineer bij MCA, uit. “Hierbinnen zijn allerlei ‘handigheidjes’ beschikbaar zoals een setup assistent en een automatische back-up functie.

Applicatie preset

Inhoudelijk kan de gebruiker kiezen voor bepaalde voorkeursinstellingen die standaard zijn voorgeprogrammeerd en bedoeld voor onder andere compressoren en ventilatoren. Deze zogenaamde ‘applicatie presets’ vereenvoudigen de inbedrijfstelling en verlagen de kans op fouten. Daarnaast zijn geïntegreerde procesfuncties aanwezig zoals PID, energiebesparing, een vliegende motorstart en een overbrugging voor situaties waarin de netspanning wegvalt.

Stand alone

Voor dit laatste geval is er tevens een 24 VDC voeding op de stuurprint aan te sluiten die in alle gevallen de communicatie met de driver waarborgt. Tevens is de interne 24 VDC voeding te gebruiken als input voor bijvoorbeeld sensoren. Met 150 mA is er ruim voldoende capaciteit beschikbaar om bijvoorbeeld een flowsensor ten behoeve van een procesregeling direct op de regelaar aan te sluiten. Maar ook andere opties zijn mogelijk waardoor de regelaar in combinatie met zijn interne functies als volledige stand alone besturing kan functioneren.

Meer over de nieuwe frequentieregelaar GA500 is te lezen in het oktobernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven