Algemeen
KISSsoft software voor tandwielberekening
Ongewenste productiegerelateerde verdraaiing van tandwielen kan vooraf worden gesimuleerd met module ZY6 van Release 03/2018 van KISSsoft (foto: KISSsoft).

KISSsoft in Bubikon (35 km zuidoostelijk van Zürich) levert nuttige tools voor tandwielberekening en -productie gedurende het gehele ontwerpproces. De Zwitserse onderneming, onderdeel van machinefabrikant Gleason, heeft aangekondigd dat het volgende week de beta-versie van de nieuwste release van zijn software voor het ontwerpen van tandwielen zal vrijgeven. De officiële vrijgave van de nieuwste versie zal naar verwachting eind juni plaatsvinden.

KISSsoft Release 2019 zal onder meer de volgende nieuwe functies bevatten:

  • Conceptontwerp op systeemniveau
  • Berekening van rollagers met koppeling naar de SKF cloud
  • Analyse van contactpatronen van asymmetrische tandwielen
  • Kruislinkse berekening van spiraalvormig tandwiel met tandheugel
  • Haalbaarheidsbepaling voor ‘power skiving’

En nog veel meer.

Software voor tandwielberekening

Maar ook de huidige versie (Release 03/2018) biedt ontwerpers en producenten van tandwielen en tandwieloverbengingen al veel hulpmiddelen.

Bij het slijpen van rechte tandwielen ontstaat een ongewenste productiegerelateerde verdraaiing. Deze verdraaiing kan vooraf worden gesimuleerd module ZY6 van Release 03/2018 en de invloed op het flankcontact kan worden geëvalueerd met contactanalyse.
Om spanningsconcentraties te voorkomen moet bij het ontwerpen van geharde en geslepen tandwielen rekening worden gehouden met de slijpinkeping met betrekking tot positie en afrondingsradius.

Behalve de ISO 6336 norm en FEM in 2D (module ZA24) biedt de KISSsoft software ook evaluatie met FEM in 3D (module ZA37): Deze evaluatie is gebaseerd op de exacte verdeling van de belasting over de tandbreedte en maakt het mogelijk om rekening te houden met bekroning en axiale uitlijning met betrekking tot de verdeling van de belasting. Dit resulteert in een nauwkeuriger analyse van de spanningen over de tandbreedte.

Door het gebruik van afwikkelfrezen kan de slijpinkeping worden vermeden of aanzienlijk worden gereduceerd. Het afwikkelen kan in KISSsoft zowel op het referentieprofiel als op het gereedschap (afwikkelfrees) worden gespecificeerd en in talrijke grafieken voor vertanding, gereedschap en productie worden gecontroleerd.

User Meeting

Als u meer wilt weten over de KISSsoft Release 2019 kunt u de KISSsoft User Meeting KUM International 2019 bezoeken. Deze zal plaatsvinden op op 23 en 24 oktober en voor het eerst in het Engels worden gehouden. Het tweedaagse evenement omvat een conferentieprogramma en workshops over de nieuwe functionaliteit in de nieuwe release. De locatie is de HSR Hochschule für Technik Rapperswil in buurgemeente Rapperswil. Voor wie niet zo lang kan wachten, geeft het bedrijf op 16 april een web demo.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven