Algemeen
HTWK AS-Interface
Prof. Tilo Heimbold (inks) met collega-onderzoeker Tobias Rudloff in het AS-Interface-laboratorium aan het Forschungs- und Transferzentrum Leipzig (foto: Stephan Thomas/HTWK Leipzig).

Voor het onderste niveau van de industriële communicatie, waar in nullen en enen wordt gecommuniceerd, is een nieuwe generatie van de communicatiestandaard AS-Interface ontwikkeld. De première vindt plaats op de vakbeurs SPS IPC Drives die de komende drie dagen in Neurenberg wordt gehouden. De nieuwe generatie is ontwikkeld door wetenschappers van de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) en diverse ondernemingen

In de fabriek van morgen verloopt bijna alle automatisch. Intelligente werkstukken en machines besturen zelf de productie en de werkstukken gaan zelfstandig door de productie. Opdat dit idee van Industrie 4.0 werkelijkheid kan worden, moeten de transportbanden, installaties en machines permanent met elkaar communiceren.

AS-Interface zorgt er bijvoorbeeld voor dat op het vliegveld elk stuk bagage automatisch zijn weg naar het juiste vliegtuig vindt, in de parkeergarage automatisch de vrije parkeerplaatsen weergeeft of dat in grote gebouwen bij een brandmelding automatisch de vluchtdeuren opengaan.

Nieuwe generatie AS-Interface

“De volgende generatie van AS-Interface is meer dan een evolutie. Men kan ASi-5 beschouwen als een flexibele, intelligente en voor de toekomst gerichte basistechnologie voor de digitalisering, aldus Rolf Becker, directeur van AS-International, de handelsorganisatie voor gebruikers van AS-Interface wereldwijd.

Automatiseringsonderzoeker Prof. Tilo Heimbold van de HTWK Leipzig is sinds het begin lid van het ontwikkelteam van AS-Interface. De eerste generatie an het systeem werd in 1991 ontwikkeld door wetenschappers uit Leipzig en Karlsruhe en elf Duitse ondernemingen. Sindsdien is het een wereldwijde standaard geworden en zijn over de gehele wereld meer dan 37 miljoen AS-Interface componenten geïnstalleerd.

Het bijzondere aan AS-Interface is, dat over één en dezelfde karakteristieke gele kabel talrijke sensoren en actuatoren met elkaar communiceren. “AS-Interface is robuust en goedkoop”, noemt Heimbold als voordelen van het systeem. “Het is binnen enkele seconden te monteren en om te bouwen, met de hand en zonder voorkennis.”

Heimbold leidt aan het Forschungs- und Transferzentrum Leipzig ’s werelds eerste geaccrediteerde testlaboratorium voor AS-Interface componenten. “Met de nieuwe generatie is het ons gelukt om, door een verandering van de data-overdrachtsmethode, duidelijk hogere snelheden te bereiken. Daardoor is ASi-5 een veelvoud sneller en krachtiger dan zijn voorganger”, aldus Heimbold. De overgang voor industriële gebruikers is net zo eenvoudig als wanneer men thuis zijn oude modem vervangt door een moderne router.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven