Algemeen
Freudenberg asafdichting
De Gerromatic is een nieuwe asafdichting met een golfvormige afdichtingslip (foto: Freudenberg Sealing Solutions).

Freudenberg Sealing Technologies heeft onder de naam Gerromatic een nieuwe asafdichting met een golfvormige afdichtingslip ontwikkeld. Hierdoor kan de afdichting bij een duidelijk hogere druk functioneren. Het sinusvormige contactverloop verminderd bovendien de wrijving, zorgt voor zelfreiniging en verhoogt daarmee de levensduur.

In de procesindustrie hebben asafdichtingen meestal een rotatiesymmetrische afdichtingslip die als groeven rond de roterende as liggen. Dit kan er bij nat bedrijf toe leiden, dat het medium aan het contactoppervlak wordt verdrongen. De afdichting loopt dan enigszins droog wat tot hogere wrijving en hogere temperaturen leidt en daarmee tot meer slijtage en lager rendement van de installatie.

Een temperatuurstijging is vooral bij thermisch gevoelige procesmedia ongewenst. Als bovendien een hoge druk op de afdichtingslip wordt uitgeoefend – bijvoorbeeld door het materiaal dat in een ketel met onderaan geplaatst roerwerk op de afdichtingslip drukt – dan kan de lip aan de lagedrukzijde omklappen, met een directe lekkage en uitval van de afdichting tot gevolg.

Asafdichting

Voor toepassingen met nat bedrijf en drukken tot 8 bar heeft Freudenberg daarom een asafdichting ontwikkeld, de Gerromatic, die niet een rotatiesymmetrische maar een golfvormige afdichtingslip heeft. Dit leidt tot een sinusvormig contactverloop. Bij draaiende as beweegt elk punt van de afdichtingslip steeds weer een nieuw, met medium benat deel van de as. Dit vermindert de wrijving en daarmee de gangbare temperatuurstijging aan de plaats van de afdichting.

De contactzone van de gegolfde afdichtingslip kan door de afwisseling tussen vlak en lijnvormig ook hoge drukken zodanig verdelen dat de afdichtingslip zijn functie behoudt. De afdichtingslip ligt veilig tegen de as en klapt over een breed drukbereik niet om. Bovendien zorgt het sinusverloop voor zelfreiniging.

Mochten zich af en toe kleine deeltjes, bijvoorbeeld uit het procesmateriaal, onder de afdichtingslip nestelen, dan worden ze door een spoelefffect snel weer uit de contactzone verwijderd. Dit vermindert de slijtage en verhoogt de levensduur van de afdichting.

Eigenschappen

Freudenberg heeft de nieuwe afdichting uiteraard getest op zijn testbank. De Gerromatic werd onderworpen aan een standaard nat bedrijf van 96 uur onderworpen, bij 5 bar druk en een omtreksnelheid van 5 m/s. De temperatuur steeg in in vergelijking met een standaard afdichting 20°C minder. Onder dezelfde condities was de lekkage over het totale proeftraject van 1700 km verwaarloosbaar.

Freudenberg produceert de Gerromatic asafdichting in verschillende varianten uit PTFE. Het gebruikte matgeriaal heeft toelatingen volgens EU 10/2011, FDA en US-Standard USP Class VI (voor de farmaceutische industrie). Het materiaal is bruikbaar bij temperaturen van -80°C tot +200 °C. Een ander voordeel van het materiaal is, dat het gewoonlijk bestand is tegen de in in de procesindustrie gangbare media voor het reinigen en steriliseren van gesloten installaties.

Met een drukvastheid tot 8 bar en een omtreksnelheid tot 25 m/s is de nieuwe afdichting vooral geschikt voor toepassingen met waterige media waarbij rekening moet worden gehouden met een meer dan gemiddelde drukopbouw.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven