Algemeen
Cassetteafdichting S4 van Freudenberg
Specialisten van Freundenberg uit Luserna en Northfield bespreken de ontwikkeling van de cassetteafdichting S4. (foto's: Freudenberg Sealing Technology)

De sleutel voor het succes van mobiele werktuigen is een zo lang mogelijke beschikbaarheid. Net zo belangrijk zijn de betrekkingen met leveranciers die er met de vereiste kennis en technologieën aan bijdragen. Freudenberg Sealing Technologies kreeg van een grote wereldwijd actieve fabrikant van landbouw-, bouw- en bosbouwmachines opdracht van de levering van zijn nieuwste cassetteafdichting, de S4.

Deze afdichting moet worden gemonteerd in de achteras van het nieuwste trekkerplatform voor rijenteelt van deze fabrikant. De afdichting moet ook onder de zwaarste condities een betrouwbare bescherming tegen vervuiling, duurzaamheid en lange levensduur bieden.

Deze afdichting is een goed voorbeeld van de sterke invloed die de samenwerking met klanten kan hebben op de ontwikkeling van technologische oplossingen. In dit geval maakte de decennialange partnerschap tussen Freudenberg en deze klant een open discussie over garantiethema’s, afspraken over analyse van foutgegevens, een onderzoek van alternatieve producten en tenslotte de ontwikkeling en constructie van een veilige en gemakkelijk te monteren multifunctionele afdichting mogelijk.

De ontwikkeling van de cassetteafdichting S4 begon enkele jaren geleden door een team van productontwikkelaars en verkoopleiders in de Italiaanse fabriek voor cassetteafdichtingen in Luserna, 25 km ten zuidwesten van Turijn. In 2011 constateerde de fabriek dat er zelfs bij het gebruik van onze beste cassetteafdichting S3 garantieclaims binnenkwamen. Landbouwers die bijvoorbeeld op rijstvelden werken, waar water en modder dagelijkse kost zijn, hadden een betere afdichting van de as nodig om verontreinigingen en olielekkage in de wielnaaf te voorkomen. Lekkages zijn kostbaar, tijdrovend en een bron van ontevredenheid bij klanten. In dit geval waren ze zeer duur.

Oorzaken van falen

In opdracht van de klant onderzochten de ingenieurs van Freudenberg data over garanties en foutanalyse en stelden twee probleemgebieden vast. Op de eerste plaats hadden de medewerkers van de klant betere ondersteuning nodig bij de correcte montage van de cassetteafdichtingen.

Het gaat om complexe geneste componenten die de assen van mobiele werktuigen beschermen tegen vuil, water en modder, en omgekeerd het milieu beschermen tegen vervuiling door olie. Een juiste installatie is essentieel om afdichtingsfouten en vervuiling van de velden te voorkomen. Een gerichte training in de fabriek van de klant hielp het montageprobleem op te lossen.

Nieuwe cassetteafdichting

De andere conclusie was aanzienlijk belangrijker. De uitvoering met dubbele lippen van de cassetteafdichting S3 biedt weliswaar in de meeste toepassingen een eerste klas afdichting tegen het binnendringen van vuil in tractornaven. De afdichting bleek echter bij langdurige belasting op de duur niet bestand tegen modder en water. Er was een nieuw ontwerp nodig om de afdichtingsfunctie en de bescherming tegen vervuiling van de cassetteafdichting te verbeteren.

De specialisten van Freudenberg bekeken een hele serie oplossingen voor cassetteafdichtingen voordat ze het eens werden over een complex ontwerp met drie componenten. Daarbij zijn alle functionele onderdelen – afdichtingslippen, geoptimaliseerde afdichtingsloopvlakken, vuilafdichtingen, speciale tegenloopvlakken en inwendige smering – in een gesloten behuizing beschermd. De nieuwe cassetteafdichting S4 moet hiermee een veilige installatie garanderen, de toepassing van extra afdichtingscomponenten overbodig maken en de levensduur van de componenten verbeteren.

Veldtesten

In 2013 konden medewerkers van Freudenberg uit Luserna en Northfield (New Hampshire, USA) bij de klant een concreet voorbeeld voor de toepassing van de nieuwe cassetteafdichting op zijn nieuwe trekkerplatform voor rijenteelt presenteren. Beide ondernemingen werden het eens over omvangrijke veldtesten van de nieuwe afdichting en een fundamentele analyse van oorzaken van de bestaande cassetteafdichting S3.

Deze veldtesten duurden twee jaar. Ze bevestigden de testresultaten van Freudenberg dat de S4 in ruwe landbouwcondities vier maal zo lang mee ging dan de vorige versie. De resultaten overtroffen daarmee de verwachtingen van de klant.

Freudenberg cassetteafdichting S4
De nieuwe S4 cassetteafdichting van Freudenberg.

In productie

In 2016 presenteerde een team van Freudenberg ingenieurs en verkoopmanagers de nieuwe cassetteafdichting bij verschillende bezoek aan het Product Engineering Center van de klant. Vertegenwoordigers daarvan evalueerden tegelijkertijd ook andere oplossignen voor afdichtingen. Deze konden de levensduur en de prestaties van de S4 echter niet halen. De nieuwe afdichting bleek dus een oplossing die het volhield bij de zwaarste belastingen waaraan de trekkers van de klant waren blootgesteld.

De vraag naar trekkers voor rijenteelt is wereldwijd groot. Freudenberg is daarom blij dat het bedrijf de klant kon ondersteunen met een ontwikkeling die voldoet aan wereldwijde eisen. De komende twee jaar moet de productie van de cassetteafdichting S4 in Northfield van start gaan. Tot dat moment wordt de productie in Luserna opgevoerd om aan de vraag te voldoen.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven