Algemeen

Nieuwe Ethernet access switches van Lapp

Lapp Ethernet switches
Enkele van de nieuwe Etherline Access-switches van Lapp. (foto: Lapp)

Communicatie in de industrie verloopt steeds vaker via Ethernet-netwerken – het zijn de zenuwcentra van de slimme fabriek. De prestaties van de dataverbindingen zijn niet alleen afhankelijk van de bekabeling, maar ook van de randapparatuur, met name van de switches. Om deze twee optimaal te combineren, heeft Lapp behalve kabels ook switches in zijn programma. Door de vraag naar meer varianten is het assortiment actieve componenten uitgebreid met extra switches.

De nieuwe Etherline Access-switches zijn beschikbaar in verschillende versies. Ze zijn leverbaar met vier tot zestien poorten, ook in combinatie met poorten voor glasvezelkabels en met Power over Ethernet (PoE). Alle switches hebben robuuste metalen behuizingen en zijn ontworpen voor montage op de DIN-rail.

Switches voor-40°C tot +75°C

Soms zijn decentrale schakelkasten zol volgestopt met switches en kabels, dat de deur niet eens meer sluit. Voor dergelijke situaties zijn er nu nieuwe Profinet-switches types PNF04T, PNF08T en PNF16T, volgens Lapp de kleinste op de markt – compact. Ze zijn plat en snel op een DIN-rail geïnstalleerd maar voorzien van veel handige functies. Deze switches voldoen aan conformiteitsklasse B en kunnen worden beheerd en kunnen worden geconfigureerd via de webinterface. Ze zijn geschikt voor een zware industriële omgeving.

Het model NF04T NAT/Firewall wordt gebruikt wanneer er conflicten zijn over meerdere toegewezen IP-adressen. Deze switch heeft drie LAN-poorten en een WAN-poort die de switch verbindt met een bovenliggend bedrijfsnetwerk. NAT-functionaliteit vertaalt dezelfde IP-adressen op machineniveau in verschillende IP-adressen op bedrijfsniveau. Of de switch vertaalt verschillende externe IP-adressen in een ander adresbereik voor het netwerk op machineniveau. Ook zijn port forwarding en een routing-modus aan boord. Dit past in dezelfde compacte behuizing als de hierboven genoemde Profinet-switches.

Wanneer hoge transmissiesnelheden over lange afstanden vereist zijn, zijn optische vezels onvermijdelijk. Behalve acht RJ45-poorten hebben de M08T02SFP en M08T02GSFP elk twee SFP-poorten voor het aansluiten van glasvezelkabels. Eerstgenoemde heeft ook een aansluiting voor Gigabit Ethernet. Ze voldoen aan IP40 en kunnen redundant worden gevoed. Voor dit doel biedt Lapp standaardmodules voor het omzetten van het lichtsignaal in elektrische signalen. Er zijn vier varianten van de SFP’s: voor 100 Mb/s of 1 Gb/s en voor single-mode of multi-mode verzending.

Switches plus

Ethernet-verbindingen kunnen zowel data verzenden als elektrische energie toevoeren. Hoewel de prestaties lager zijn, zijn ze krachtig genoeg om camera’s te voeden voor kwaliteitsbewaking of Wifi-toegangspunten, maar kan een afzonderlijke voeding vervallen. De unmanaged Etherline Access U04TP01T heeft vier RJ45-poorten met Power over Ethernet voor de voeding van de aangesloten randapparatuur en een poort voor Fast Ethernet. Dergelijke switches worden vaak gebruikt in de buurt van machines waar ze worden blootgesteld aan extreme temperaturen.

Al deze uitvoeringen zijn geschikt voor temperaturen van -40°C tot +75°C.

Daarnaast biedt Lapp een reeks nieuwe unmanaged switches voor de snelle inzet van Ethernet-netwerken. De Etherline Access U16T heeft zestien RJ45-poorten voor snelheden tot 100 Mb/s. De acht poorten van de Etherline Access U08GT bereiken zelfs gigabit-snelheden. Beide zijn in ondergebracht compacte en robuuste metalen behuizingen met DIN-railmontage en redundante voeding.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven