Algemeen
Lovato frequentieregelaars
De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric)

De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen, ventilatoren, airconditioningsystemen, verpakkingsmachines, transportbanden, automatische deuren en veel andere toepassingen. Door het compacte formaat zijn ze bijzonder geschikt voor installatie in elektrische behuizingen en machines met beperkte beschikbare ruimte.

De nieuwe frequentieregelaars van de VT1-serie hebben een 1-fase ingang van 200-240 VAC 50/60 Hz ingang en een 3-fasen uitgang van 0-240 VAC 0-599Hz. Ze zijn voorzien van een aan de voorzijde gemonteerde RS485-poort voor bediening op afstand en bewaking door supervisie systemen of een PLC of HMI-controller. Ze ondersteunen het veel gebruikte Modbus-RTU-protocol voor industriële communicatie en BACnet, dat doorgaans wordt gebruikt in gebouwbeheer en HVAC-toepassingen.

Compacte frequentieregelaars

De frequentieregelaars uit de nieuwe serie bieden een verscheidenheid aan motorbesturingsmodi, waardoor ze kunnen worden aangepast aan een breed scala aan toepassingen voor belastingregeling. Deze omvat de V/F lineaire modus, die wordt gebruikt voor veel voorkomende toepassingen zoals transportbanden en assemblagemachines, kwadratische besturing, meestal gebruikt voor het regelen van pompen en ventilatoren.

Verder bieden de regelaars een sensorloze vectorregeling, die optimale prestaties biedt bij lage frequenties en voor toepassingen met een dynamische snelheidsvariatie. Voor toepassingen met speciale vereisten is het mogelijk om een aangepaste meerpunts curve te definiëren of een boost toe te passen op de initiële koppeluitgang.

Programmering

De VT1 frequentieregelaars kunnen worden geprogrammeerd met hun toetsenbord en display aan de voorzijde. De parameters zijn onderverdeeld in functionele groepen om identificatie door de gebruiker te vergemakkelijken, waardoor de inbedrijfstelling en bediening snel en gebruikersvriendelijk zijn.

Als alternatief voor programmering met het toetsenbord aan de voorzijde kan de VT1-aandrijving op afstand worden geprogrammeerd met een PC met behulp van de VT1X SW-software van Lovato Electric. Hiermee kan de gebruiker niet alleen de parameters van de unit instellen, maar ook de operationele status en elektrische waarden. De VT1 wordt op de PC aangesloten met de optionele VT1X C01 USB-kabel. De VT1X SW-software gratis kan worden gedownload van site van Lovato.

Het motortoerental kan handmatig worden geregeld met de potentiometer aan de voorkant van de unit, of met behulp van andere besturingsopties. Hiertoe behoren het toetsenbord van de unit, een externe potentiometer, een analoog spannings- of stroomsignaal, vooraf ingestelde frequenties die worden aangestuurd door digitale ingangen, de RS485-poort of automatische PID-regeling.

De laatste optie, een regelsysteem met gesloten kringloop, wordt veel gebruikt voor het regelen van pompen en ventilatoren. Hierbij regelt de omvormer automatisch het toerental van de motor om een bepaalde fysieke waarde constant te houden (bijvoorbeeld druk, temperatuur of debiet).

Er is ook een Autorun-functie (sequencer), waarmee de gebruiker een reeks frequentie-/tijdcycli kan programmeren, bestaande uit aangepaste voorgeprogrammeerde instellingen voor frequentie, motorrichting en stapduur.

Hardware

Een geïntegreerd EMC-filter van categorie C2 (EN61800-3) vermindert elektromagnetische storingen. Een extern toetsenbord (VT1X C02) kan aan de voorkant van de behuizing worden geïnstalleerd om de unit extern te programmeren en te besturen.

De regelaars worden in Nederland op de markt gebracht door Calpe Industrial in Barneveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl) Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze) Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteams Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay) Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven