Algemeen
ROVC Aandrjiftechniek
John Huizing, algemeen directeur ROVC (rechts) en Waldo Linders, manager producten, zijn trots op het nieuwe ROVC TechCenter (foto's Paul Quaedvlieg)

Dinsdag 28 september werd het nieuwe ROVC TechCenter in Ede geopend. En niet één keer, maar twee keer. Klanten, relaties, leveranciers en andere participanten waren uitgenodigd om de openingsceremonie bij te wonen en konden daarna via een rondleiding kennismaken met het nieuwe state-of-the-art praktijkcentrum. Met de opening van dit innovatieve en praktijkgerichte TechCenter hoopt ROVC flink bij te dragen aan het opleiden van meer technici. Want door het grote tekort aan technici zijn dit soort praktijk gerichte opleidingen broodnodig.

In mei 2018 werd de eerdere opleidingslocatie in Ede door een brand compleet verwoest. Exact op dezelfde plek is nu een innovatief en duurzaam pand gebouwd. John Huizing, algemeen directeur van het ROVC, hield om 9.00 uur een korte toespraak, waarna een robot het lintje door-ritste. Handig, want in de middag mocht deze robot opnieuw het lint openen, toen in bijzijn van de heer Verhulst, Burgemeester van Ede.

Groei en nieuwe vestigingen

“Het gaat goed met het ROVC,” aldus Huizing in zijn openingsspeech. “Elk jaar komen hier 15.000 cursisten over de vloer voor een praktijkgerichte opleiding. Waarmee we dan ook de grootste opleider van Technisch Nederland zijn. Daarnaast gaan we uitbreiden in onze vestigingen in Rotterdam en Helmond én openen we twee nieuwe locaties in de regio Amsterdam en Zwolle.”

ROVC Aandrijftechniek
Algemeen directeur John Huizing verrichtte met de robot de opening

3000 m2 praktijkruimte

Na de opening volgde een rondleiding langs de techniek en opgestelde demo-apparatuur in het innovatieve en duurzame ROVC TechCenter. Dit state-of-the-art praktijkcentrum is uniek door de ruim 3000 vierkante meter aan practicumruimte die het pand kent. Ook zijn in het gebouw zeven klimaattechnologieën verwerkt die onderdeel uitmaken van het praktijkgedeelte van de installatiecursussen.

ROVC Aandrijftechniek
Zowel in de ochtend als middag was er veel belangstelling

Enthousiaste leraren

Verder werden er demonstraties gegeven in diverse opleidingen: Hydrauliek/Pneumatiek, NEN 1010 & 3140, ATEX, F-gassen, Airco/VRF & Warmtepompen, Elektrisch schakelen & Elektrotechniek, Industriële Automatisering/PLC, Meet- en Regeltechniek, Gebouwbeheersystemen, Onderhoudstechniek en BIM ROVC TechCenter. Bijna alles kwam aan bod en werd door enthousiaste leraren gedemonstreerd.

Breed aanbod en meerdere niveaus

Volgens Waldo Linders, manager producten, heeft het ROVC nu een breed aanbod in de techniek. “We hebben zo’n 250 eigen cursussen, maar ook nog zo’n 150 cursussen van andere opleiders en bedrijven zoals bijvoorbeeld van SKF. We bestrijken daar vier niveaus mee in de techniek: check, maintain, prevent en design. Het lesmateriaal ontwikkelen we grotendeels zelf, maar er zijn ook een aantal leraren die dat doen. Veel is nog op papier, maar we gaan meer en meer naar digitale en online vormen van lesmateriaal en het gebruik van video’s en animaties.”

Hydrauliek en pneumatiek

De nieuwe demonstratie- en lesruimte voor hydrauliek en pneumatiek mag er zijn. Ondanks de elektrificatie in de aandrijftechniek blijft hydrauliek belangrijk. Dat is te zien aan de grote en nieuwe demo-toestellen die onder andere door de diverse hydrauliekbedrijven zijn aangeleverd. “Belangrijk is dat cursisten eerst de basis beheersen. Ook hier zijn schemalezen en fouten uit het systeem halen belangrijke aandachtspunten,” aldus Rob van den Brink, één van de vele freelance leraren van het ROVC en binnen de aandrijftechniek geen onbekende.

ROVC Aandrijftechniek
Om cursisten de techniek van mobiele hydrauliek aan te leren staat er een gloednieuwe testopstelling

“Daarnaast richten we ons ook op proportionele techniek en complexere systemen. Bij hydrauliek is veiligheid heel belangrijk. Je werkt immers met zware installaties en hoge drukken. Daarnaast is ook pneumatiek nog steeds een veel gebruikte techniek, zeker bij machinebouwers die veel in de food&packaging werkzaam zijn. Bij pneumatiek richten we ons vooral op schemalezen, veiligheid en storingen kunnen verhelpen.”

Elektrisch en mechanisch

Op de bovenverdieping worden onder meer de cursussen gegeven op het vlak van elektrotechniek, industriële automatisering, onderhoud en meet- en regeltechniek. Onderwerpen hier gaan van basistechniek tot aan het inregelen van een aandrijving met een frequentieregelaar en van PLC-programmeren tot specialistische praktijkkennis van aandrijfcomponenten. Vanzelfsprekend komen ook hier, naast de theorie, schemalezen, storing zoeken/verhelpen en veiligheid ruim aan bod.

ROVC Aandrijftechniek
Het instellen van een frequentieregelaar wordt hier ook geleerd
 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg) Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie-… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven