Algemeen
Rexroth helpt bij elektrificatie van bouwmachines met eLION (Foto: Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth breidt zijn competenties uit op het gebied van off-highway. Onder de naam eLION presenteert het bedrijf zijn portfolio van 700 V-componenten voor de elektrificatie van mobiele machines.

Machinefabrikanten uit alle sectoren hebben erkend dat elektrische aandrijvingen een belangrijke bouwsteen zijn voor een toekomstbestendig en duurzaam productportfolio. Om de elektrificatie van off-highway machines te ondersteunen en te promoten, komt Bosch Rexroth nu – zoals aangekondigd op bauma 2019 – met eLION, een uitgebreid portfolio van componenten voor de elektrificatie van mobiele machines.

Officiële startschot

Het officiële startschot voor eLION werd in september 2021 gegeven door Matthias Kielbassa, Product Area Manager Electrification, als onderdeel van een vakbeurs in Ulm. Bij de introductie benadrukte hij de drie belangrijkste eigenschappen van het nieuwe productplatform: schaalbaarheid, robuustheid en functionele veiligheid.

Schaalbaarheid door modulariteit

De elektrische 700 V eLION motor-generatoren van Bosch Rexroth dekken een nominaal vermogensbereik van 20 tot 200 kW (piekvermogen tot 400 kW) en leveren nominale koppels tot 1050 Nm en maximale koppels tot 2400 Nm. Ze zijn verkrijgbaar in vier maten, elk met verschillende lengtes en motorwikkelconfiguraties en, afhankelijk van het ontwerp, als een snel of langzaam roterende variant. Dit resulteert in meer dan tachtig mogelijke configuraties. Het biedt fabrikanten de grootst mogelijke ontwerpvrijheid voor de elektrificatie van bestaande en nieuwe voertuigontwerpen.

Omvormer en versnellingsbak

eLION biedt ook omvormers aan in verschillende prestatieklassen met een continue stroom tot 300 A en een hoge overbelastingscapaciteit. De omvormers ondersteunen tussenkringspanningen van 400 tot 850V. Versnellingsbakken met een hoge vermogensdichtheid voor wiel- en centrale aandrijvingen (eGFT en eGFZ) maken eveneens deel uit van het portfolio. Ze maken compacte aandrijfeenheden mogelijk voor een breed scala aan toepassingen.

Door variatie en modulariteit krijgen fabrikanten veel ontwerpvrijheid voor de elektrificatie van bestaande en nieuwe voertuigen. (Foto: Bosch Rexroth)

Software

Voor het gehele eLION-platform zijn BODAS-softwaremodules beschikbaar, evenals geschikte hydraulische componenten zoals axiale zuigerpompen. Andere elektrische componenten zoals DC/DC-converters, stroomverdelingseenheden, boordladers en hoogspanningskabels maken het assortiment compleet, zodat fabrikanten kunnen vertrouwen op holistische oplossingen, ongeacht de energiebron (bijv. hybride of batterij-elektrisch).

Gebruiksvoorwaarden en functionele veiligheid

Volgens Kielbassa vertrouwden de ontwikkelaars van eLION vanaf het begin op interne ervaring met elektrische industriële oplossingen en uitgebreide branchekennis van mobiele machines. Daarnaast was er de jarenlange expertise van Bosch op het gebied van elektromobiliteit. Dankzij de volledig nieuwe ontwikkeling van de componenten waren er geen compromissen nodig met betrekking tot de zware bedrijfsomstandigheden op het terrein.
De eLION-motorgeneratoren en -omvormers zijn dienovereenkomstig robuust: beide voldoen aan de afdichtingsbeschermingsklasse IP6K9K en kunnen worden gebruikt in het temperatuurbereik van -40° Celsius tot 85° Celsius. De temperatuurlimiet van de motorgeneratoren is zelfs 100° Celsius. De schok- en trillingsbestendigheid van de eLION-componenten ligt bij 50 g schokken en 10 g trillingen. Bijzondere aandacht bij de productontwikkeling ging uit naar functionele en elektrische veiligheid. Zowel fabrikanten als gebruikers profiteren van de veiligheidsfuncties van de omvormer volgens ISO 13849.

Start productie in 2022

In pilots deden OEM’s zoals Kalmar of Sennebogen al positieve ervaringen op met eLION van Bosch Rexroth. Kielbassa kijkt dan ook uit naar de marktintroductie van het eLION-platform die gepland staat voor 2022. “Het doel is om onze technologie te gebruiken om een ​​toekomst vorm te geven met verhoogde efficiëntie, lagere geluidsemissies en minder luchtvervuiling. We hebben de juiste producten op het juiste moment en helpen tegelijkertijd onze klanten om hun marktpositie in mobiele werktuigen op een duurzame manier uit te bouwen.”

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven