Algemeen
Rexroth helpt bij elektrificatie van bouwmachines met eLION (Foto: Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth breidt zijn competenties uit op het gebied van off-highway. Onder de naam eLION presenteert het bedrijf zijn portfolio van 700 V-componenten voor de elektrificatie van mobiele machines.

Machinefabrikanten uit alle sectoren hebben erkend dat elektrische aandrijvingen een belangrijke bouwsteen zijn voor een toekomstbestendig en duurzaam productportfolio. Om de elektrificatie van off-highway machines te ondersteunen en te promoten, komt Bosch Rexroth nu – zoals aangekondigd op bauma 2019 – met eLION, een uitgebreid portfolio van componenten voor de elektrificatie van mobiele machines.

Officiële startschot

Het officiële startschot voor eLION werd in september 2021 gegeven door Matthias Kielbassa, Product Area Manager Electrification, als onderdeel van een vakbeurs in Ulm. Bij de introductie benadrukte hij de drie belangrijkste eigenschappen van het nieuwe productplatform: schaalbaarheid, robuustheid en functionele veiligheid.

Schaalbaarheid door modulariteit

De elektrische 700 V eLION motor-generatoren van Bosch Rexroth dekken een nominaal vermogensbereik van 20 tot 200 kW (piekvermogen tot 400 kW) en leveren nominale koppels tot 1050 Nm en maximale koppels tot 2400 Nm. Ze zijn verkrijgbaar in vier maten, elk met verschillende lengtes en motorwikkelconfiguraties en, afhankelijk van het ontwerp, als een snel of langzaam roterende variant. Dit resulteert in meer dan tachtig mogelijke configuraties. Het biedt fabrikanten de grootst mogelijke ontwerpvrijheid voor de elektrificatie van bestaande en nieuwe voertuigontwerpen.

Omvormer en versnellingsbak

eLION biedt ook omvormers aan in verschillende prestatieklassen met een continue stroom tot 300 A en een hoge overbelastingscapaciteit. De omvormers ondersteunen tussenkringspanningen van 400 tot 850V. Versnellingsbakken met een hoge vermogensdichtheid voor wiel- en centrale aandrijvingen (eGFT en eGFZ) maken eveneens deel uit van het portfolio. Ze maken compacte aandrijfeenheden mogelijk voor een breed scala aan toepassingen.

Door variatie en modulariteit krijgen fabrikanten veel ontwerpvrijheid voor de elektrificatie van bestaande en nieuwe voertuigen. (Foto: Bosch Rexroth)

Software

Voor het gehele eLION-platform zijn BODAS-softwaremodules beschikbaar, evenals geschikte hydraulische componenten zoals axiale zuigerpompen. Andere elektrische componenten zoals DC/DC-converters, stroomverdelingseenheden, boordladers en hoogspanningskabels maken het assortiment compleet, zodat fabrikanten kunnen vertrouwen op holistische oplossingen, ongeacht de energiebron (bijv. hybride of batterij-elektrisch).

Gebruiksvoorwaarden en functionele veiligheid

Volgens Kielbassa vertrouwden de ontwikkelaars van eLION vanaf het begin op interne ervaring met elektrische industriële oplossingen en uitgebreide branchekennis van mobiele machines. Daarnaast was er de jarenlange expertise van Bosch op het gebied van elektromobiliteit. Dankzij de volledig nieuwe ontwikkeling van de componenten waren er geen compromissen nodig met betrekking tot de zware bedrijfsomstandigheden op het terrein.
De eLION-motorgeneratoren en -omvormers zijn dienovereenkomstig robuust: beide voldoen aan de afdichtingsbeschermingsklasse IP6K9K en kunnen worden gebruikt in het temperatuurbereik van -40° Celsius tot 85° Celsius. De temperatuurlimiet van de motorgeneratoren is zelfs 100° Celsius. De schok- en trillingsbestendigheid van de eLION-componenten ligt bij 50 g schokken en 10 g trillingen. Bijzondere aandacht bij de productontwikkeling ging uit naar functionele en elektrische veiligheid. Zowel fabrikanten als gebruikers profiteren van de veiligheidsfuncties van de omvormer volgens ISO 13849.

Start productie in 2022

In pilots deden OEM’s zoals Kalmar of Sennebogen al positieve ervaringen op met eLION van Bosch Rexroth. Kielbassa kijkt dan ook uit naar de marktintroductie van het eLION-platform die gepland staat voor 2022. “Het doel is om onze technologie te gebruiken om een ​​toekomst vorm te geven met verhoogde efficiëntie, lagere geluidsemissies en minder luchtvervuiling. We hebben de juiste producten op het juiste moment en helpen tegelijkertijd onze klanten om hun marktpositie in mobiele werktuigen op een duurzame manier uit te bouwen.”

 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg) Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie-… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven