Algemeen
Tata Steel Aandrijftechniek
Ongeveer 40% van het wereldwijde elektrische energieverbruik is afkomstig van het gebruik van industriële AC-motoren, zoals die gebruikt worden voor pompen, compressoren en ventilatoren (foto: Aandrijftechniek)

Wisselstroommotoren verbruiken ongeveer 40% van alle elektrische energie ter wereld. Een Nederlands consortium gaat algoritmes ontwikkelen die elektrische data van de motoren gaat analyseren om inzicht te verkrijgen die nodig is om het energieverbruik met 15% tot 30% te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de output.

Het consortium, bestaande uit het Instituut voor Duurzame Procestechnologie ISPT, Nouryon, Vopak, Semiotic Labs, TPA-adviseurs en het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht, heeft daartoe een subsidie ontvangen om technologie te ontwikkelen die energieverspilling door industriële AC-motoren moet gaan verminderen.

Energieverspilling verminderen

Frans van den Akker, directeur Sustainability bij ISPT: “Het doel van ISPT is het bevorderen van duurzame praktijken in de procesindustrie. Daartoe zullen we samen met asset owners en technologieproviders werken aan de ontwikkeling van zowel tools als praktijkcases die het mogelijk maken om energieverspilling te verminderen.”

“De realiteit van de wereldeconomie vereist ook dat deze technologieën de duurzaamheid verbetert zonder afbreuk te doen aan de output. Wij geloven dat dit project een dergelijk instrument zal creëren: Het geeft de inzichten die nodig zijn voor zowel energiebesparing als voor het verbeteren van de systeemprestaties. Een overwinning voor het milieu, voor de productiemanager en voor de CFO”.

Conditiebewaking kijkt tot 4 maanden vooruit

Semiotic Labs heeft een eerste tool ontwikkeld voor conditiebewaking die inzicht biedt in efficiëntieverbetering, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor betere duurzaamheid bij een aantal klanten. SAM4 van Semiotic Labs meet stroom- en spanningssignalen om zich ontwikkelende storingen in wisselstroommotoren en roterende apparatuur zoals pompen, transportbanden en compressoren op te sporen, tot 4 maanden voor de storing daadwerkelijk plaatsvindt. De motordata worden nu opnieuw toegepast om inefficiënties industriële processen op te sporen. SAM4 kan nu inzicht bieden dat nodig is om de efficiëntie van elektrische installaties met 15-30% te verhogen.

40% van de wereldwijde energie

Simon Jagers – oprichter van Semiotic Labs – “Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van de moderne industrie, en onze tool zal organisaties in staat stellen om het elektrische energieverbruik drastisch te verminderen. Ongeveer 40% van het wereldwijde elektrische energieverbruik is afkomstig van het gebruik van industriële AC-motoren, en de inzichten die SAM4 biedt, kunnen onze klanten helpen dat energieverbruik flink te reduceren.”

Samen met partners Vopak en Nouryon test Semiotic Labs voortdurend nieuwe manieren om nog meer inzicht te krijgen in de verbetering van de efficiëntie. Leo Brand, CIO bij Vopak – “Duurzaamheid staat hoog op onze prioriteitenlijst en de vermindering van het elektriciteitsverbruik is daar een cruciaal onderdeel van. De integratie van SAM4 in onze kritische processen is een belangrijke stap in het realiseren van onze doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie”.

Testen in Nederland en Duitsland

Marco Waas, directeur RD&I and Technology bij Nouryon, “SAM4 geeft onze onderhoudsmedewerkers de inzichten die ze nodig hebben om te bepalen welke processen in onze fabriek niet zo efficiënt mogelijk verlopen. Dit betekent dat we onze efficiëntieverbeteringen kunnen richten op processen waar we de grootste impact kunnen hebben op energiebesparing. De technologie, die deel uitmaakt van het Industry 4.0-programma van het bedrijf, wordt in eerste instantie getest op verschillende locaties van het bedrijf in Nederland en Duitsland”.

In de besturingskast

De schaalbaarheid van de oplossing heeft er ook voor gezorgd dat een grote inzet op een kostenefficiënte manier kan plaatsvinden. Traditionele conditiebewaking vereist een sensorinstallatie direct op de aandrijving, pomp of compressor, wat een probleem kan zijn wanneer het bedrijfsmiddel zich in ATEX-zones bevindt, moeilijk te bereiken plaatsen of gevaarlijke locaties. SAM4-sensoren zijn geïnstalleerd in de motorbesturingskast, wat betekent dat SAM4 snel en goedkoop kan worden geïnstalleerd en geschaald.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven