Algemeen
Baus Apex Dynamics theater tandwielkast
Zowel in ‘Porgy and Bess’ als ‘De jongen die te snel groeide’ worden decorbewegingen aangestuurd door nauwkeurige en stille tandwielkasten (foto: Baus)

Zowel in ‘Porgy and Bess’ als ‘De jongen die te snel groeide’ werden decorbewegingen aangestuurd door nauwkeurige en stille tandwielkasten. Beide producties werden onlangs opgevoerd door Nationale Opera & Ballet. Belangrijkste eigenschap van aandrijvingen in het theater is natuurlijk een fluisterstille operatie, in tweede instantie de betrouwbaarheid. Maar hoe komt een nauwkeurige tandwielkast terecht in een operavoorstelling?

Nationale Opera & Ballet (1.600 stoelen, zo’n 600 medewerkers) creëert, produceert en presenteert zowel traditionele als vernieuwende opera-en balletproducties van topkwaliteit. Als een van de grootste cultuurinstellingen die ons land rijk is, brengt het met eigen vak-ateliers en repetitieruimtes de ambachtelijke, artistieke en technische aspecten van de ballet- en operawereld bij elkaar.

Apex Dynamics theater tandwielkast
Het centrale huis rijdt van voren naar achteren (over de draaischijf) d.m.v. twee in de vloer bevestigde kettingen en een omega constructie, aangedreven door motoren met Apex Dynamics tandwielkasten (foto: Apex Dynamics)

Nationale Opera & Ballet is hét instituut voor opera en ballet, dat zowel nationaal als internationaal opereert. In eigen land wil het gezelschap de opera- en ballettraditie levend houden en verder ontwikkelen. Daarmee wil het een groot en divers publiek bereiken en enthousiasmeren. Internationaal co-produceert en presenteert Nationale Opera & Ballet zijn producties in de meest vooraanstaande huizen en theaters. Het instituut functioneert in de top vijf van de wereld op zijn vakgebieden en het theater bevindt zich aan de Amstel 3 te Amsterdam.

Baanbrekende opera: Porgy and Bess

Aanvankelijk was Gershwins Porgy and Bess (1935) controversieel vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rafelrand van de samenleving. In feite is de opera, ook al speelt het verhaal zich af onder Afro-Amerikanen, vooral een sociaal drama. In de opera worden de relaties tussen de leden van een hechte gemeenschap in South Carolina (1920) onderzocht. Hier waren de bewoners bezig met overleven; ieder op zijn of haar eigen manier, legaal dan wel illegaal.

Apex Dynamics theater tandwielkast
De twee kleine huizen maken beiden een draaiende beweging rond een vast rotatiepunt in de hoek (foto: Apex Dynamics)

Draaischijf met huizen

Het decor bestond uit een draaischijf met daarop een groot centraal huis en twee kleinere huizen links en rechts. Het centrale huis rijdt van voren naar achteren (over de draaischijf) d.m.v. twee in de vloer bevestigde kettingen en een omega constructie, aangedreven door motoren met Apex Dynamics tandwielkasten. De twee kleine huizen maken beiden een draaiende beweging rond een vast rotatiepunt in de hoek. Ook hiervoor zijn deze tandwielkasten gebruikt. In totaal vier stuks van het type AE.

Machine die mensen kleiner maakt

De jeugdopera ‘De jongen die te snel groeide’ is vertelt het verhaal van de jongen Poponel die te hard is gegroeid, waardoor hij niet meer in zijn klas past. De andere kinderen plagen hem met zijn veel te lange lijf. Maar er is een oplossing. Een professor heeft een machine gemaakt waarmee Poponel weer klein kan worden onder één voorwaarde: hij moet zich voortaan wel precies zo gedragen als alle andere kinderen. Lukt het Poponel om zich aan te passen aan de rest? Of kan hij het niet laten om anders te zijn? Gian Carlo Menotti (1911-2007) schreef deze opera in 1982, zijn eerste opera schreef hij al toen hij 11 jaar oud was.

Apex Dynamics theater tandwielkast
De ‘krimpmachine’ bestaat onder andere uit een paar cardanisch in elkaar draaiende vierkanten (foto: Apex Dynamics)

In elkaar draaiende vierkanten

Een onderdeel van het decor is een zogenaamde krimpmachine, die mensen groter en kleiner kan maken. De ‘machine’ bestaat onder andere uit een paar cardanisch in elkaar draaiende vierkanten. Voor de manuele aandrijving daarvan heeft Nationale Opera & Ballet gekozen voor de ATB serie kegelwiel tandwielkast van Apex Dynamics.

Soepele samenwerking

Nationale Opera & Ballet heeft de beide producties zelf ge-engineered en gebouwd, een knap staaltje van probleemoplossend vermogen, kennis en creativiteit. Apex Dynamics heeft ruime ervaring in Bühnetechniek en levert daarvoor fluisterstille, trillingsarme en ijzersterke aandrijvingen. De samenwerking tussen Nationale Opera & Ballet en Apex Dynamics ging snel en soepel, en de snelle levertijd en goede specificaties van de tandwielkasten deden de rest.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven