Algemeen
M+S robotbelading
Bij diverse moderne CNC-machines maakt M+S gebruik van robotbelading en transportsystemen. (foto: Paul Quaedvlieg)

Afgelopen zomer bezocht Aandrijftechniek Hemos Machinebouw in Meppel samen met hydrauliek-leverancier KW Flextubo. Onderwerp was de hydraulische orbitmotor, bij velen bekend als een typische landbouw en mobiele aandrijving. De orbitmotoren die KW Flextubo vertegenwoordigd worden vervaardigd door M+S Hydraulic in Bulgarije. Maar hoe bouwen ze deze motoren eigenlijk en wat zijn de plannen van dit Bulgaarse bedrijf? Aandrijftechniek toog eind 2019 de binnenlanden in van dit voormalige Oostblokland op zoek naar antwoord.

Reizen naar Bulgarije is tegenwoordig geen grote hobbel meer. Eenvoudig met Ryanair van Eindhoven naar Sofia. Dik twee uur vliegen voor een paar tientjes. Nee, dan de reis van vliegveld Sofia naar de fabrieken van M+S Hydraulic in Kazanlak. Dat is dik twee en een half uur rijden. Gelukkig staat een luxe Vito met chauffeur klaar om ons op te halen. We rijden bij het vliegveld weg en schieten direct in de lach. Horen wij daar niet ‘het kleine cafeetje aan de haven’ op de radio? Klinkt toch raar in het Bulgaars.

Gebak? Briefpapier?

Plots stoppen we, na amper 200 m gereden te hebben, op de vluchtstrook. De chauffeur zegt weinig tot niets en kijkt regelmatig op zijn telefoon. Na zo’n 15 minuten wachten, stopt er schuin achter ons een personenwagen. Onze chauffeur stapt uit en opent de grote achterklep. Wantrouwend hou ik mijn koffer in de gaten, maar die wordt alleen maar aan de kant gezet. Vanuit de auto worden tientallen kartonnen dozen ingeladen in de Vito. Gebak? Briefpapier? Hydrauliekonderdelen? Wie zal het zeggen. De klep gaat dicht en we gaan weer rijden. Welkom in Bulgarije!

We zijn op pad met Guus Poortman, general/sales manager bij KW Flextubo in Deventer. “Bulgarije verandert momenteel heel snel. De infrastructuur wordt steeds beter. Ook bij M+S Hydraulic zul je zien dat ze de productie van hydrauliekproducten modern en op Europees niveau is.”

Eenmaal aangekomen in de industriestad Kazanlak (waar ook Kalaznikov’s worden gemaakt) is het eten, een biertje en slapen. We moeten immers vroeg op. De volgende dag staat dezelfde Vito klaar om ons naar de fabriek te brengen. Daar worden we hartelijk ontvangen door Yordan Papazov van de marketing afdeling van M+S Hydraulic.

Verscheidenheid aan productopties

Papazov geeft een presentatie over M+S Hydraulic, het ontstaan, de producten en de toekomstvisie. “M+S Hydraulic is opgericht in 1963 als staatsbedrijf. In 1997 zijn we geprivatiseerd net zoals veel andere bedrijven in het Oostblok in die tijd. Momenteel zijn we fabrikant van kwalitatieve hydraulische orbitmotoren, plunjerpompen en -motoren, stuurinrichtingen, remmen en accessoires voor klanten in Europa en over de rest van de wereld. Zo bieden we een breed scala aan motoren en stuurinrichtingen in zowel metrische als SAE-versies. Om nauwkeurige en flexibele producten te kunnen leveren en te voldoen aan de eisen van de klant, heeft M+S Hydraulic een wereldwijd distributienetwerk ontwikkeld.”

M+S assemblage
Assembleren van de hydraulische motoren gebeurt nog handmatig. (foto: Paul Quaedvlieg)

Vandaag de dag produceren in Kazanlak 1.200 medewerkers meer dan een miljoen stuks hydraulische producten per jaar. “Het grootste voordeel van ons bedrijf is dat we hydraulische oplossingen kunnen bieden voor de specifieke behoeften van onze klanten. Mede dankzij de grote verscheidenheid aan productopties kunnen we daarmee voldoen aan hun technische eisen,” aldus Papazov. “Daarbij draaien we onze hand niet om voor specials en klantspecifieke aanpassingen, ook bij kleine series.”

De productie van M+S Hydraulic is geconcentreerd in de hoofdfabriek in Kazanlak, maar het bedrijf heeft ook drie kleinere productiefaciliteiten in de regio. Deze workshops, gespecialiseerd in het voorbewerken (frezen, draaien, slijpen) van de motorbehuizingen en de stuurunits, liggen in Vetren, Yagoda en Elhovo.

Investeren in automatisering

Papazov legt uit hoe de productie momenteel plaatsvindt: “Om te voldoen aan de toenemende concurrentie binnen de hydrauliek heeft M+S Hydraulic haar productie uitgerust met de laatste nieuwe generatie CNC-machines en automatisering. Eveneens beschikken we over een geavanceerde geautomatiseerde heat treatment van bepaalde componenten.Het gehele productiesysteem wordt aangestuurd en gecontroleerd door het MRP-II systeem, speciaal op maat ontworpen voor M+S Hydraulic.”

Niet zonder trots voegt Papazov toe dat M+S Hydraulic het eerste bedrijf in Bulgarije was dat ISO 9001 gecertificeerd werd. “Als al onze leveranciers zo werkten als M+S, dan hadden wij nooit wat te klagen,” voegt Poortman toe.

Research & Development

Het bestaande portfolio mag dan omvangrijk zijn en vele variaties kennen, toch moet er ook aan de toekomst gedacht worden. Papazov: “We zijn trots op de afdeling Research & Development. Onze hoog gekwalificeerde engineers zijn pure hydrauliekspecialisten wiens verantwoordelijkheid het is om nieuwe hydraulische producten te ontwikkelen of bestaande producten specifiek aan te passen, vaak op klantwens of voor bepaalde nichemarkten. Ze gebruiken daarvoor SolidsWorks en de modernste CAD/CAM applicaties om de data te koppelen met de CNC-machines.”

Welke hydraulische producten maakt M+S Hydraulic zoal? Papazov: “We produceren een complete lijn van hydraulische orbitmotoren met een laag toerental en een hoog koppel voor diverse agrarische, mobiele en industriële toepassingen. We hebben daar nog de variatie van normaal, medium duty en heavy duty. De producten variëren met een slagvolume vanaf 8 tot 800 cc/omw, piekdrukken tot 300 bar en snelheden tot 2440 min-1. Daarbij maken we nog een grote verscheidenheid aan flenzen, spruitstukken, as-uitvoeringen, poorttypes, enz.”

Poortman vult hem aan: “De HD-versies zijn steviger en zwaarder uitgevoerd om op nog hogere drukken te kunnen draaien. Ze kunnen 29% tot 40% extra druk hebben ten opzichte van de standaard motoren. Bij een standaardmotor is de piekdruk 300 bar om even als voorbeeld te noemen, bij een HD-versie 420 bar.”

Ook axiale plunjer

Maar het Bulgaarse bedrijf maakt niet alleen orbitmotoren. Zo produceert M+S Hydraulic ook een complete lijn van hydrostatische stuurinrichtingen voor gebruik bij ‘low speed’ mobiele voertuigen tot 60 km/u. Hierbij gaat het om slagvolumes van 32 tot 1200 cc/omw en een nominale druk tot 175 bar. Er is een grote verscheidenheid aan geïntegreerde ventielen. Een andere productgroep zijn de hydraulische remmen, zowel dynamisch als statisch of parkeerfunctie, met hydraulische en handmatige bediening. Deze remmen hebben een verschillend bereik van statisch koppel van 8 tot 200 daNm.

M+S plunjerpomp
M+S Hydraulic maakt axiale plunjermotoren en -pompen zoals deze MAP 63-100 cc heavy duty versie. (foto: M+S Hydraulic)

Sinds jaren maakt M+S Hydraulic ook de complexere MAP 28-100 cc heavy duty axiale plunjermotoren met vast slagvolume. Onder de naam PAP worden de Heavy Duty axiale plunjerpompen op de markt gebracht. De nieuwste productlijn is de speciale MA2V hydraulische motor met een verstelbaar slagvolume. Poortman: “Deze axiale plunjerpompen en -motoren zijn zeer geschikt voor gebruik in landbouwmachines en bouwmachines, maar ook in de industrie. Ze hebben een rustige loop, een hoge vermogensdichtheid en zijn compact. Daarbij worden ze zeer concurrerend in de markt gezet.”

www.flextubo.nl

www.ms-hydraulic.com

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

 • T-Systems en AWS in 5G en Edge

  T-Systems en AWS bundelen 5G en Edge oplossingen

  T-Systems en AWS werken samen in een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor de industrie. (ill.: T-Systems) T-Systems en AWS (Amazon Web Services) lanceren een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor… Lees verder →

 • ZF Marine transmissie buitenboordmotor

  ZF Marine lanceert 2-gangs transmissie voor buitenboordmotoren

  ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld voor de V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. (foto: ZF Marine) ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. De overbrenging is… Lees verder →

 • Schaeffler componenten

  Nieuwe Schaeffler componenten voor robots en cobots

  De combinatie van de tandwieloverbrenging, hoekcontactnaaldlagers en zorgt voor een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties. (foto: Schaeffler) Schaeffler presenteert op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten. De onderneming ziet bijzondere kansen om synergieën voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven