Algemeen
Solar team twente 2021
De zelf ontworpen aandrijflijn speelde een grote rol in de overwinning van het Solar Team Twente (foto's: Jerome Wassenaar/Solar Team Twente)

Solar Team Twente is de winnaar van de Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2.500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land. In de slotetappe van vandaag kwam de leidende de positie van het team met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente niet meer in gevaar. De zelf ontworpen aandrijflijn speelde een grote rol in dit succes.

In de afgelopen jaren werkte Solar Team Twente nauwgezet aan de ontwikkeling van een aantal componenten specifiek gebouwd voor de zonneauto. Daarbij werkte het studententeam nauw samen met partners uit het bedrijfsleven. Juist die eigen ontwikkelde componenten bleken goud waard in Marokko.

Motorcontroller was geheime wapen

Thijs Alberts, Electrical Engineer van Solar Team Twente: “Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller JASMINE.” Dat geheime wapen bleek de sleutel tot het succes. “Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en bovendien belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie.”

Solar team twente

Zware omstandigheden

Hoewel Solar Team Twente tijdens de race geen grote problemen kende, was het zeker geen gemakkelijke race. Thomas Jansink, raceleider: “De omstandigheden in Marokko waren zwaar en gevarieerd: in het Atlasgebergte moest Red Horizon, zoals de auto heet, stijgingspercentages van meer dan 12 procent overwinnen, zich een weg banen door drukke dorpen, de klappen door de hobbels van ruige onverharde wegen opvangen en het was ook zeker spannend om met de zonneauto door wadi’s gevuld met water te rijden. We zijn vooral kalm en nuchter gebleven, en samen gekeken hoe we dat het beste konden aanpakken. Dat heeft goed gewerkt.”

Keihard gewerkt

De nieuwe ervaring – niet eerder werd er zo’n grote race tussen zonneauto’s op het Afrikaanse continent gehouden – vroeg flink wat improviseringsvermogen van het team. Colin van Laar, teammanager: “Toen in februari duidelijk werd dat we dit jaar niet naar Australië zouden gaan, was dat een flinke teleurstelling. We hebben er lang met z’n allen naar uit gekeken en naar toe gewerkt.”

Solar team twente marokko

“Het was geweldig om te zien hoe we ons als team hebben opgericht om te blijven werken aan de auto. Gelukkig kwam toen de kans voorbij om in Marokko te racen. Die hebben we met beide handen aangegrepen en we hebben er alles aan gedaan om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Die teamspirit van die periode heeft ons veel gebracht in de afgelopen dagen. We hebben keihard voor en met elkaar gewerkt om er een succesvolle race van te maken.”

Afstand van de concurrentie

Solar Team Twente kwalificeerde zich op zondag 24 oktober middels een sprintrace als vierde voor race, die begon in kustplaats Agadir. Het Belgische Agoria, dat verbonden is aan de universiteit van Leuven, hield tot het begin van de derde etappe op woensdag de koppositie, maar zag toen hoe Solar Team Twente de koppositie overnam, om vervolgens gestaag afstand te nemen van de concurrentie.

In de laatste twee etappes, van Merzouga via Zagora terug naar Agadir, kwam de leidende positie niet meer in gevaar. Uiteindelijk eindigde Agoria, dat twee jaar geleden nog de zonnerace in Australië won, als tweede, voor het team van Vattenfall/TU Delft, beide op gepaste afstand.

Mooi alternatief voor Australië

Traditiegetrouw nemen de beste zonneauto’s ter wereld het tweejaarlijks tegen elkaar op in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Vanwege COVID-19 kon die wedstrijd dit jaar niet doorgaan. De Solar Challenge Morocco bleek een mooi alternatief. Colin van Laar: “We zijn de organisatie heel dankbaar voor het houden van dit evenement, dat ons de kans gaf om onze zonneauto te testen tegen de beste teams ter wereld.”

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven