Algemeen
Solar team twente 2021
De zelf ontworpen aandrijflijn speelde een grote rol in de overwinning van het Solar Team Twente (foto's: Jerome Wassenaar/Solar Team Twente)

Solar Team Twente is de winnaar van de Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2.500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land. In de slotetappe van vandaag kwam de leidende de positie van het team met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente niet meer in gevaar. De zelf ontworpen aandrijflijn speelde een grote rol in dit succes.

In de afgelopen jaren werkte Solar Team Twente nauwgezet aan de ontwikkeling van een aantal componenten specifiek gebouwd voor de zonneauto. Daarbij werkte het studententeam nauw samen met partners uit het bedrijfsleven. Juist die eigen ontwikkelde componenten bleken goud waard in Marokko.

Motorcontroller was geheime wapen

Thijs Alberts, Electrical Engineer van Solar Team Twente: “Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller JASMINE.” Dat geheime wapen bleek de sleutel tot het succes. “Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en bovendien belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie.”

Solar team twente

Zware omstandigheden

Hoewel Solar Team Twente tijdens de race geen grote problemen kende, was het zeker geen gemakkelijke race. Thomas Jansink, raceleider: “De omstandigheden in Marokko waren zwaar en gevarieerd: in het Atlasgebergte moest Red Horizon, zoals de auto heet, stijgingspercentages van meer dan 12 procent overwinnen, zich een weg banen door drukke dorpen, de klappen door de hobbels van ruige onverharde wegen opvangen en het was ook zeker spannend om met de zonneauto door wadi’s gevuld met water te rijden. We zijn vooral kalm en nuchter gebleven, en samen gekeken hoe we dat het beste konden aanpakken. Dat heeft goed gewerkt.”

Keihard gewerkt

De nieuwe ervaring – niet eerder werd er zo’n grote race tussen zonneauto’s op het Afrikaanse continent gehouden – vroeg flink wat improviseringsvermogen van het team. Colin van Laar, teammanager: “Toen in februari duidelijk werd dat we dit jaar niet naar Australië zouden gaan, was dat een flinke teleurstelling. We hebben er lang met z’n allen naar uit gekeken en naar toe gewerkt.”

Solar team twente marokko

“Het was geweldig om te zien hoe we ons als team hebben opgericht om te blijven werken aan de auto. Gelukkig kwam toen de kans voorbij om in Marokko te racen. Die hebben we met beide handen aangegrepen en we hebben er alles aan gedaan om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Die teamspirit van die periode heeft ons veel gebracht in de afgelopen dagen. We hebben keihard voor en met elkaar gewerkt om er een succesvolle race van te maken.”

Afstand van de concurrentie

Solar Team Twente kwalificeerde zich op zondag 24 oktober middels een sprintrace als vierde voor race, die begon in kustplaats Agadir. Het Belgische Agoria, dat verbonden is aan de universiteit van Leuven, hield tot het begin van de derde etappe op woensdag de koppositie, maar zag toen hoe Solar Team Twente de koppositie overnam, om vervolgens gestaag afstand te nemen van de concurrentie.

In de laatste twee etappes, van Merzouga via Zagora terug naar Agadir, kwam de leidende positie niet meer in gevaar. Uiteindelijk eindigde Agoria, dat twee jaar geleden nog de zonnerace in Australië won, als tweede, voor het team van Vattenfall/TU Delft, beide op gepaste afstand.

Mooi alternatief voor Australië

Traditiegetrouw nemen de beste zonneauto’s ter wereld het tweejaarlijks tegen elkaar op in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Vanwege COVID-19 kon die wedstrijd dit jaar niet doorgaan. De Solar Challenge Morocco bleek een mooi alternatief. Colin van Laar: “We zijn de organisatie heel dankbaar voor het houden van dit evenement, dat ons de kans gaf om onze zonneauto te testen tegen de beste teams ter wereld.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • Synadia FMI Improvia

  FMI ImProvia en Synadia gaan samenwerken aan Industrie 4.0

  Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen. Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven