Algemeen
Moog Rekofa sleepringtransmitter
Typische hybride draaiverdeler voor mobiele kranen als combinatie met data, stromen en hydraulische vloeistof (foto: Moog Rekofa).

Sleepringtransmitters van Moog Rekofa worden al tientallen jaren met succes gebruikt. in veel bouwmachines en kraantoepassingen Ze dragen op betrouwbare wijze vermogen, data, signalen en media over van de stator naar de rotor van de machines. Hierdoor kunnen wiel- of rupsgraafmachines en kranen zonder beperking, zoals bij een kabelrups het geval is, eindeloos roteren. De machinegebruikers hebben een vrij werkbereik en kunnen de productiviteit verhogen.

Naarmate de bandbreedte in de communicatie toeneemt, is het belangrijk om sleepringtechnologieën te gebruiken die betrouwbaar high-speed data leveren, zelfs in ruwe omgevingen. Tegenwoordig kunnen datasnelheden van meer dan 1 Gb/s betrouwbaar worden overgedragen gedurende de gehele levensduur van een machine. Sleepringen verzekeren de stroomvoorziening maar geven bijvoorbeel ook encodersignalen door aan het eindloos roterende deel.

Contactmaterialen en -ontwerp

Bij gegevensoverdracht met hoge bitsnelheid hebben de contactmaterialen een aanzienlijke invloed op de gegevenskwaliteit. Daarom vertrouwde Moog jaren op contacten van edelmetaal. Deze niet-reactieve metalen zijn bestand tegen corrosie en werken de vorming van oppervlaktefilm tegen, waardoor een continu lage contactweerstand wordt gegarandeerd.

De stroomafnemers zijn ontworpen voor de trillings- en stootbelasting in bouwmachines. Afhankelijk van de toepassing worden strikt gedefinieerde contactparen gebruikt, evenals fysieke afstanden en afscherming. Dit resulteert in de hoogst mogelijke betrouwbaarheid.

Bescherming tegen de omgeving

Sleepringen vereisen een beschermende behuizing om de draaiende elektrische contacten te beschermen tegen vervuiling door de omgeving. Moog Rekofa biedt de beschermingsklasse tot IP69K volgens ISO 20653. Dit is belangrijk omdat een lek in de milieubescherming een van de meest voorkomende redenen voor het falen van een sleepringtransmissie kan zijn.

Verontreiniging door zand, stof, vocht of hydraulische vloeistof kan leiden tot uitval van het systeem. De geschikte constructie van de behuizing is daarom net zo belangrijk voor datatransmissie als de constructie van de elektrische contacten en de oppervlaktekwaliteit van de glijrails. De sleepring-transducers voor bouwmachines worden bij Moog Rekofa in het eigen laboratorium onder meer onderworpen aan klimaat- en trillingstesten.

Sleepringtransmitter

Er is een breed scala aan protocollen voor communicatie tussen elektrische apparatuur, modules en componenten. In bouwmachines is de datatransmissie van een op CAN gebaseerde bus gebruikelijk. De gegevens worden via twisted pair kabels met een maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 1 Mbit/s differentieel verzonden, waardoor deze een hoge immuniteit voor interferentie en fouttolerantie hebben.

De nominale impedantie van de leidingen bij CAN is 120 Ohm en de sleepringtransformatoren van de Moog Rekofa zijn gebouwd met inachtneming van deze waarde. Er kunnen verschillende multi-pins connectoren worden gebruikt als interface voor de CAN-kanalen. Moog’s sleepringtransmitters verzenden CAN-data met een bitfoutfrequentie groter dan 10-12. Hetzelfde geldt voor alle veldbusprotocollen met een gegevenssnelheid van 10 Mbit/s of lager (RS 485, RS 422, Profibus, enz.).

Als de maximale signaalsnelheid van CAN bij 1 Mb/s onvoldoende is, of als er een volledige algemene netwerkoplossing vereist is, wordt in de meeste gevallen Ethernet gebruikt. Via de sleepringtransmissie van Moog Rekofa kan zowel 100 BaseT (Fast Ethernet) als 1000 BaseT (Gigabit Ethernet) worden verzonden.

De transmitter voldoet aan de specificatievereisten voor superpositie, invoegverlies, retourverlies en signaal-ruisverhouding. Voor extreme EMC-belastingen worden speciale behuizingen gebruikt, maar ook kan contactloze gegevensoverdracht worden toegepast.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven