Algemeen
Tata steel gloeioven
Componenten die binnen Tata Steel in aanmerking komen voor continu monitoring, zijn onder meer de basisventilatoren van de gloeierij (foto's: WhiteCube)

De ventilatoren in de gloeiovens bij Tata Steel zijn kritische componenten. Wanneer zij uitvallen, wordt dit pas opgemerkt na het 72 uur durende gloeiproces waarna de hele batch moet worden afgekeurd. Om die reden is Tata Steel in samenwerking met Techport en het Fieldlab ‘Smart Maintenance’ een project gestart waarin met trillingsensoren de werking van de ventilatoren continue wordt gemonitord. De data worden verzameld in een speciaal data-acquisitiesysteem dat de gegevens bewerkt en draadloos doorstuurt. Smart maintenance moet ongeplande uitval voorkomen.

Om bij Tata Steel tot het juiste kwaliteit staal te komen doorloopt het basismateriaal ijzererts vele processen. Kenmerkend voor deze processen zijn de vaak hoge temperaturen en drukken die nodig zijn om processen als smelten, gloeien en walsen effectief te doorlopen. Een ander kenmerk is het feit dat het bij Tata Steel veelal om batchprocessen gaat en dát heeft consequenties voor de gewenste betrouwbaarheid van de machines en installaties.

Geert Huizing is onderhoudsmanager bij de staalgigant en geeft aan: “In principe is betrouwbaarheid voor iedere machine in elk bedrijf een item, maar als je in grote batches werkt misschien nog wel meer. Wanneer je een proces immers start met een grote hoeveelheid materiaal en er gaat wat mis, dan betekent dit vaak dat je de hele batch moet afkeuren en dát zijn hoge kosten.”

Problemen vroeg detecteren

Om die reden is er binnen het bedrijf een voortdurende hang naar verbetering om de betrouwbaarheid en hiermee beschikbaarheid van de machines te maximaliseren. Zo heeft onder andere het realtime monitoren van relevante grootheden al langer de aandacht. Door het verzamelen van gegevens zijn mogelijke problemen in een vroeg stadium te detecteren en kan er dus ook vroegtijdig actie worden ondernomen waarmee stilstand wordt voorkomen.

In de afgelopen jaren zijn hiervoor steeds meer mogelijkheden beschikbaar gekomen in de vorm van sensoren (die steeds betaalbaarder worden), geavanceerde analysesoftware en vooral kennis. Onder meer over faalmechanismen en de toepassing van de juiste sensoren op de juiste plek, maar ook over het omzetten van big data naar nuttige informatie. Het zogenaamde ‘smart maintenance’.

Modulair opgebouwde gloeiovens

Componenten die binnen Tata Steel in aanmerking komen voor continu monitoring, zijn onder meer de basisventilatoren van de gloeierij. De gloeierij komt in het proces van staalproductie aan bod ná het koudwalsen van het staal. Dit walsproces introduceert namelijk spanningen in het staal die middels ‘gloeien’ weer moeten worden verwijderd. Dit gebeurt in gloeiovens die modulair worden opgebouwd in een grote hal.

Het proces start met het stapelen van een aantal rollen staal op elkaar op één van de 94 bases in de hal. Vervolgens plaatst een bovenloopkraan een soort stolp over de stapel van rollen waarna er over het geheel een oven wordt geplaatst. Hierna wordt het gloeiproces gestart waarbij de rollen onder de stolp worden verwarmd door indirecte opwarming.

Een proces van 117 uur

Een inert gas tussen de rollen en stolp voorkomt de vorming van oxides en realiseert tevens de warmteoverdracht tussen de stolp en de rollen. De branders in de oven brengen de stolp weer op temperatuur.

De ventilator die de warmte gelijkmatig onder de stolp verdeeld

Hier loopt de temperatuur beheerst op tot ±700 °C en aan het einde van het gloeiproces koelt de stapel weer langzaam en beheerst terug tot de omgevingstemperatuur. Gedurende het hele proces wordt de warmte steeds gelijkmatig onder de stolp verdeeld door een grote ventilator die zich onder de stapel staalrollen bevinden. Een proces dat in totaal 117 uur (bijna vijf dagen) duurt.

Ventilator kritiek component

“De ventilator vormt een kritieke component in het hele proces”, weet Geert Huizing. “Wanneer de ventilator echter faalt, kom je daar pas achter wanneer je na 117 uur de mobiele oven weer verwijdert. Er zijn namelijk geen mogelijkheden om buiten de oven te ontdekken dat de ventilator niet functioneert.”

Meer over het continue monitoren van de ventilatoren, de extreme omstandigheden en de samenwerking met Techport en het Fieldlab Smart Maintenance, is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek.

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

 • Top Europese indexen in 2021

  Het is eindelijk tijd voor de wereld om naar de toekomst te kijken en het licht te zien aan het einde van de lange, donkere tunnel die de pandemie van het Coronavirus is geweest. 2021 heeft meerdere goedgekeurde vaccins gebracht en het economisch herstel begint… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven