Algemeen
Cleantron
Het Nederlandse Cleantron introduceert een krachtig modulair batterijsysteem dat hogere vermogens met draagbare batterijen mogelijk maakt zonder extra laadinfrastructuur (foto's: Cleantron)

Het in Nieuw Vennep gevestigde Cleantron heeft een krachtig batterijsysteem ontwikkeld voor lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters en minicars. De High Power Multi Pack Configuration (HP MPC) technologie combineert een ingebouwde lithium-ion accu met compacte, draagbare lithium-ion batterijen en een DC/DC-converter. Voertuigfabrikanten kunnen hiermee zonder extra laadinfrastructuur hogere vermogens genereren.

Elektrisch rijden is in, maar veel landen kunnen de laadinfrastructuur in stedelijke omgevingen niet (voldoende) uitbreiden. Dat belemmert een verdere opmars van e-mobiliteit met elektrische voertuigen en LEV’s (Light Electric Vehicles). Bovendien zijn verwisselbare batterijen vaak zwaar en moeilijk te hanteren en beperken ze de prestaties van het voertuig.

Cleantron ontwikkelde modulaire technologie om de capaciteit te vergroten (Multi Pack Configuration of MPC) en meer vermogen te genereren (High Power MPC). High Power MPC is een grensverleggend batterijsysteem dat de energietransitie in het vervoer kan faciliteren. Het gepatenteerde systeem biedt perspectief voor het elektrisch vervoer van personen en goederen voor persoonlijk en zakelijk gebruik.

Batterijsysteem

Cleantron heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling en productie van 48V draagbare lithium-ion batterijen. Het High Power MPC systeem is een geïntegreerd systeem met één vaste lithium-ion accu met hoog vermogen (High Power) en een of meer lichtgewicht, draagbare lithium-ion accu’s (voor capaciteit). Deze werken via een speciale uni-directionele DC/DC-converter intelligent samen zonder aan prestaties (bereik en vermogen) in te boeten.

Cleantron batterijsysteem
Het High Power MPC systeem is een krachtig en compact batterijsysteem voor lichte elektrische voertuigen zoals elektrische scooters en minicars.

Om te garanderen dat het voertuig zowel lang kan rijden als goed kan accelereren, zorgen de draagbare batterijen voor zo veel mogelijk energie (kWh) en de vaste accu voor maximaal vermogen (W). Zowel het draagbare batterijdeel als de vaste accu voldoet aan de veiligheidseisen van ECE R100 (elektrische voertuigen) en NEN-EN 50604-1 (oplaadbare lithiumaccu’s).

Draagbare lithium-ion batterijen

Cleantron heeft het draagbare deel zo ontworpen dat zo veel mogelijk energie (2 kWh tot 2,5 kWh per batterij) met zo licht en compact mogelijke batterijen wordt geleverd. Een voertuigcompartiment kan meerdere laagspanningsbatterijen (minder dan 60 V) bevatten. De eindgebruiker kan de aanraakveilige batterijen zonder risico wisselen.

De draagbare batterijen hebben een massa van maximaal 10 kg en zijn dus draagbaar. Om dit lage gewicht te bereiken, beperkt Cleantron het ontladingsvermogen, zodat lichtere bedrading en kleinere connectoren kunnen worden toegepast en slijtage van de accucellen wordt beperkt. Daarnaast maken de compacte afmetingen van het batterijcompartiment het wisselen van batterijen eenvoudig.

Schakeling

De draagbare batterijen worden parallel geschakeld via het reeds bestaande Cleantron MPC systeem. Dit systeem regelt de communicatie tussen de batterijen, die om veiligheidsredenen allemaal hun eigen BMS (Battery Management System) hebben. Het MPC systeem bepaalt op basis van de laadstatus van de draagbare batterijen welke batterij geactiveerd moet worden en schakelt daar automatisch en naadloos naar over. Het aantal te koppelen batterijen is in principe eindeloos; het lage gewicht van de draagbare batterijen maakt het MPC systeem daarmee modulair van opzet.

De DC/DC-converter zorgt dat de draagbare batterijen het High Power deel van het systeem (de vaste accu) bijladen. Via de converter loopt er een lage, constante ontlaadstroom van de draagbare batterijen naar de vaste accu. Door het ontbreken van pieken vinden er minder opwarming en slijtage van de vaste accu plaats en wordt deze optimaal benut. Cleantron biedt keuze uit drie typen converters (48 V/48 V, 48 V/100 V en 48 V/400 V) voor verschillende aandrijflijnen.

Vaste accu naar keuze

Cleantron kan voor het vaste batterijdeel een laagspannings- of hoogspanningsaccu leveren, passend bij de betreffende aandrijflijn en prestatie-eisen. Daarnaast is er, afgestemd op het gebruik, keuze uit batterijen van verschillende chemische samenstelling, met name LFP en LTO (laagspanning) en NMC en NCA (hoogspanning). De vaste batterij heeft een capaciteit naar keuze tussen 1 kWh en 60 kWh. Cleantron kan op basis van deze keuzemogelijkheden het optimale batterijdeel configureren, rekening houdend met kosten, prestaties en levensduur.

Het nieuwe High Power MPC systeem biedt voertuigfabrikanten de mogelijkheid om draagbare batterijen en een vaste accu toepassingsspecifiek en optimaal te combineren. Het systeem is bijzonder geschikt voor micromobiliteit (tweewielers, zoals elektrische motoren en scooters, en minicars), stadsdistributie (last mile delivery cargo), meerpersoonsvervoer (taxi’s en busjes) en maritieme toepassingen (sloepen, watertaxi’s en motorjachten). Door klantgericht mee te denken, kan Cleantron voor elke toepassing en actieradius de optimale configuratie ontwerpen en samenstellen.

Cleantron

Cleantron is een onafhankelijke ontwikkelaar en producent van hoogwaardige lithium-ion batterijen voor de OEM. Het is de grootste serieproducent van lithium-ion batterijen van Nederland. Afnemers zijn fabrikanten van light electric vehicles, automatic driving vehicles en automotive vehicles in heel Europa. Het bedrijf heeft 35 medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven