Algemeen

Mitsubishi introduceert eerste co-robot

Mitsubishi co-robot

De Melfa collaborative robot is de eerste robot van Mitsubishi Electric, waarmee het Japanse concern concreet in de samenwerking tussen mens en robot stapt. Op de onlangs gehouden vakbeurs SPS IPC Drives 2017 in Neurenberg werd de co-robot gepresenteerd in een voorbeeld van een productielijn in een Industrie 4.0 omgeving. De robot kan zonder afscherming samenwerken met degene die hem bedient.

In tegenstelling tot de snelle en krachtige maar gevoelloze industriële robots, die uit veiligheidsoverwegingen in cellen en achter hekwerken hun werk moeten verrichten, is het de taak van de co-robots om ergonomisch samen te werken met de mens. Omdat een fysieke afscherming niet meer nodig is, is dit type robot flexibel op elke willekeurige plek in de productie inzetbaar.

Grote co-robot

Maar anders dan gangbaar bij collaborative robots komt het model van Mitsubishi Electric qua prestaties overeen met dat van de bekende autonome industriële robots van het merk. Zo bereikt de nieuwe robot, ondanks de gevoelige krachtmomentsensoren een herhaalnauwkeurigheid van +/- 0,02 mm. Het draagvermogen van het in Neurenberg getoonde robotmodel ligt in de buurt van de 5 kg tot 6 kg, het bereik tussen 800 mm en 1000 mm.

Een ander kenmerk van de nieuwe robot is de innovatieve en tot nu toe unieke besturings- en programmeermogelijkheid. Met een aan de robot te koppelen bedienterminal met aanraakscherm kan de robot intuïtief, zonder speciale programmeerkennis zijn nieuwe taak worden aangeleerd.

De methode van de robot wordt ondersteund door de ‘Direct Control’ mode waarbij de bediening de nieuwe robot krachtgeregeld met de hand naar de gewenste positie verschuift. Is de nieuwe instelling voltooid, dan kan de bedienterminal weer gemakkelijk worden verwijderd, zodat de robot weer alle bewegingsruimte heeft en de samenwerkende robot direct aan de arm worden gestuurd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven