Algemeen

MinebeaMitsumi opent fabriek in Slowakije

MinebeaMitsumi heeft in Košice een nieuwe fabriek in gebruik genomen (foto's: PM DM).

MinebeaMitsumi, met hoofdkantoor in Tokyo, investeert tot 2002 zo’n 100 miljoen euro in een nieuwe productielocatie in Slowakije. Bij deze vestiging heeft het Japanse bedrijf met name de automobielindustrie in het vizier. De officiële opening vond afgelopen vrijdag plaats.

Het startschot voor het project werd op 2december 2016 gegeven tijdens een persconferentie in het stadhuis van Košice, met ruim 240.000 inwoners na Bratislava de grootste stad van het land. De eerste spade ging op 5 mei 2017 de grond in. De nieuwe fabriek zorgt voor ongeveer 1100 arbeidsplaatsen in het oosten van Slowakije.

Fabriek in Slowakije

Met meerdere universiteiten en een technische hogescholen ter plaatse rekent MinebeaMitsumi op deze lokatie op de beschikbaarheid van vakbekwame, vooral Slowaakse krachten. De ontwikkeling en de optimalisering van de productie moet namelijk deels ter plaatse tot stand komen.

Een en ander wordt gecoördineerd vanuit de Europese dochteronderneming en motorontwikkelingscentrum van het bedrijf, Precision Motors Deutsche Minebea (PM DM) in Villingen-Schwenningen (D). In de toekomst worden ongeveer 2000 nieuwe arbeidsplaatsen voorzien.

Locatie

Bij de keuze van de locatie stonden de synergie met de Europese dochteronderneming in het Zwarte Woud, kortere fysieke afstanden naar de Europese markt, minimalisering van wisselkoersinvloeden en de nabijheid van klanten (met name in de automobielindustrie) voorop.

Het terrein beslaat in totaal ongeveer 100.000 m2. Het nieuwe pand heeft een totale oppervlakte van 20.600 m2, waarvan 10.800 m2 wordt ingenomen door productie. De volgende fase omvat de bouw van een Research & Development Center van 1.800 m2. Tot 2022 zijn zeventig productielijnen gepland, met een gemiddelde automatiseringsgraad tussen 60% en 85%. Het logistieke centrum is 3.500 m2 groot. Van hieruit worden 230 klanten beleverd, per maand tot 650 zendingen.

Opening

MinebeaMitsumi in KosiceDe openingsplechtigheid vond op 15 juni plaats in aanwezigheid van ongeveer 200 gasten uit geheel Europa, de Verenigde Staten en Japan.

“De opening van een fabriek van MinebeaMitsumi in Košice is voor de Europese dochteronderneming en het totale concern een mijlpaal in de bedrijfshistorie”, aldus Jörg Hoffmann, General Manager of Regional Affairs for Europe en CEO van PM DM GmbH. “Wij produceren in Slowakije grote aantallen aandrijfsystemen, borstelloze gelijkstroommotoren, sensoren en componenten, hoofdzakelijk voor de automobielindustrie.”

Maar ook nieuwe technologische ontwikkelingen zullen hun weg naar de productie in Košice vnden. “Met de opening is voor ons een droom bewaarheid”, vulde Yoshihisa Kainuma, president en tweede man binnen het concern hem aan. Hij bedankte de Slowaakse regering en alle betrokkenen voor hun ondersteuning. Peter Pellegrini, minister-president van Slowakije, benadrukte de positieve invloeden die de nieuwe fabriek zal hebben op de kwaliteit van leven in Košice.

MinebeaMitsumi

Dit Japanse concern heeft wereldwijd rond 100.000 medewerkers op 64 locaties in zeventien landen. De in Košice gemaakte producten zijn alleen voor de Europese markt bedoeld – in Europa vóór Europa, was het motto tijdens het project.

De tijd van de ontwikkeling naar serieproductie van nieuwe producten wordt door de keuze van de standplaats aanzienlijk verkort. Er zijn al nieuwe producten en technologieën in ontwikkeling. De automobielindustrie speelt daarin een bepalende rol en die zal in de komende jaren verder worden uitgebouwd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven