Algemeen
ctrlX Automation Bosch rexroth
Het nieuwe automatiseringsplatform ctrlX AUTOMATION omvat de nieuwste softwaretechnologieën voor engineering en alle PLC- en bewegingstaken (foto's: Bosch Rexroth)

Met het nieuwe automatiseringsplatform ctrlX AUTOMATION elimineert Bosch Rexroth de klassieke grenzen tussen machinebesturing, IT en het internet der dingen. Het schaalbare platform maakt een flexibel ontwerp van gecentraliseerde en gedecentraliseerde automatiserings-topologieën mogelijk. Met een Linux real-time besturingssysteem, open standaarden, app-technologie voor programmering, web-based engineering en een uitgebreide IoT-verbinding reduceert ctrlX AUTOMATION de engineering-werkzaamheden met 30 tot 50 procent. Het nieuwe platform werd onlangs op de SPS in Neurenberg geïntroduceerd.

Tegenwoordig is machinebouw vooral software-ontwikkeling. Bosch Rexroth voldoet met het nieuwe automatiseringsplatform ctrlX AUTOMATION aan deze marktbehoefte. Het omvat de nieuwste softwaretechnologieën voor engineering en alle PLC- en bewegingstaken.

Verschillende programmeertalen

Softwarefuncties kunnen bijna willekeurig worden gecombineerd door middel van geprefabriceerde, zelfgemaakte en maakbare apps. De apps kunnen worden gemaakt in verschillende programmeertalen zoals C+++, scripttalen zoals Python of nieuwe grafische talen zoals Blockly. Dit opent volledig nieuwe mogelijkheden voor machinefabrikanten.

Met ctrlX AUTOMATION kunnen gebruikers zelf beslissen of ze klassiek willen programmeren volgens IEC 61131, PLCopen of G-Code of in wijdverbreide high-level of Internet talen. Dit maakt machinefabrikanten onafhankelijk van het tekort aan vakkrachten zoals PLC-specialisten en programmeurs voor zelfontwikkelde systemen.

Systeemomgeving volledig virtueel beschikbaar

De configuratie en inbedrijfstelling van de automatiseringscomponenten zijn volledig webgebaseerd zonder software-installatie. De software wordt binnen enkele minuten na het inschakelen geprogrammeerd. De ctrlX AUTOMATION systeemomgeving is ook volledig virtueel, zodat ook zonder hardware geprogrammeerd kan worden.

Systeemfunctionaliteiten kunnen te allen tijde worden uitgebreid via eigen procesfuncties, apps en open source software. Over het geheel genomen reduceert ctrlX AUTOMATION de engineering-inspanning met 30 tot 50 procent en verkort zo de time-to-market van nieuwe machines aanzienlijk.

Voorbereid op toekomstige communicatiestandaarden

ctrlX AUTOMATION is voorbereid op toekomstige communicatiestandaarden zoals TSN en 5G

Meer dan 30 directe verbindingsmogelijkheden en communicatiestandaarden bieden maximale flexibiliteit voor een economisch en geïntegreerd netwerk van het veldniveau tot de cloud. ctrlX AUTOMATION is ook voorbereid op toekomstige communicatiestandaarden zoals TSN en 5G, waardoor het, volgens Bosch Rexroth, het meest netwerkgerichte systeem op de markt is.

Verder is ctrlX AUTOMATION gebaseerd op een nieuwe generatie multicore-processoren, die voldoende rekenkracht bieden voor bijna alle automatiseringstaken. De krachtige CPU kan worden geïntegreerd in embedded PC’s, industriële PC’s of direct in de aandrijving. Het volledig nieuw ontwikkelde modulaire hard- en softwaresysteem zal alle automatiseringstaken dekken, van eenvoudige besturingstoepassingen tot IoT-oplossingen tot en met krachtige motion control.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven