Algemeen
Jasa Wiitenstein
Hendrik van den Berg, R&D Director bij JASA Packaging Solutions: “Wittenstein leverde een speciale kop zodat we meteen een extra tandwiel op de reductor konden monteren zonder aparte lagering te moeten toepassen” (foto's: Wittenstein)

Plastic als verpakkingsmateriaal ligt onder vuur en de verpakkingsindustrie zoekt naar alternatieven. Voor non-convenience producten is papier een prachtig milieuvriendelijk alternatief. JASA Packaging Solutions bouwt machines die dit materiaal kunnen verwerken, en biedt daarmee een passend antwoord op de vragen uit de consumentenmarkt. Om de machines met papier te laten werken waren aanpassingen aan de machines nodig. Al ruim 10 jaar maakt JASA in deze machines gebruik van de reductiekasten van Wittenstein.

Omdat plastic als verpakkingsmateriaal onder vuur ligt, zoekt de verpakkingsindustrie naar andere materialen als alternatief. JASA bouwt nu verpakkingsmachines die papier kunnen verwerken, en biedt daarmee een passend antwoord op de vragen uit de consumentenmarkt. Papier is immers een prachtig en milieuvriendelijk alternatief voor non-convenience producten. Maar om de machines met papier te laten werken waren aanpassingen nodig.

Jasa Wittenstein

Consument wil recyclen

“De meeste machinebouwers zoeken een sealbare coating om een verpakking te kunnen sluiten,” licht Hendrik van den Berg, R&D Director bij JASA Packaging Solutions, toe. “JASA heeft een andere methode gevonden, wat sealen overbodig maakt. Hierdoor kan je op veel hogere snelheid verpakken. Bovendien is de verpakking recyclebaar, en dat is precies wat de consument wil.”

Revolutionaire technologie

De markt vraagt naar duurzaam verpakken en recyclebare oplossingen. JASA ontwikkelde een revolutionaire technologie voor het op schaal verpakken van appels en andere fruit en groentes. De verpakking is gemaakt van 100% karton dat geschikt is voor recycling. Daarmee vervangt de kartonnen sleeve het foliemateriaal wat nu gebruikt wordt om bijvoorbeeld appels te verpakken.

De verticale verpakkingsmachines van JASA zijn snel, efficiënt, hygiënisch en flexibel inzetbaar. Deze volledig roestvrijstalen verticale verpakkers zijn te gebruiken voor veel producten en verpakkingen in de voedselindustrie.

Hypoïde en planetaire reductoren

Bij de verticale verpakkingsmachines onderscheidt JASA twee soorten. De eerste is een intermitterende machine die via start-stop de folie transporteert en geen servomotoren heeft. De tweede is een ‘continuous motion’ machine met Siemens servomotoren in combinatie met hypoïde en planetaire reductoren met speciale riemschijven van Wittenstein.

Zo zitten in de Sleever de planetaire reductoren uit het alpha Value Line segment. Eind 2020, begin 2021 wordt de huidige generatie verticale verpakkingsmachines vervangen door een nieuwe generatie. Het prototype zit momenteel volop in de testfase. Hendrik van den Berg voegt hier aan toe dat hierbij de reductoren op een innovatieve manier zijn ingebouwd.

Speciale kop met extra tandwiel

In zijn machines maakt JASA veelvuldig gebruik van reductiekasten van Wittenstein, vooral de alpha Basic Line en alpha Value Line. Van den Berg: “Op een beurs in Duitsland maakten we voor het eerst kennis met deze Duitse fabrikant van nauwkeurige reductoren. Daaruit kwamen contacten met het verkoopkantoor in België en een offerte voort.”

Jasa Wittenstein

“Belangrijk voor ons is dat de prijs-kwaliteitverhouding van Wittenstein prima is. Ook leverde het bedrijf een speciale kop zodat we meteen een extra tandwiel op de reductor konden monteren zonder aparte lagering te moeten toepassen. De andere partijen konden dat niet aanbieden. Destijds, in 2009, kozen we voor de Eco-serie omdat die goed geprijsd was. En tien jaar later gebruiken we nog steeds Wittenstein.”

Invloed van vertragingsfactor

Wat heeft JASA geleerd van Wittenstein? “Ze hebben ons veel verteld over het gebruik van reductoren en over de invloed van de vertragingsfactor op de massatraagheid en de dynamiek van de motor en de machine. In motion control is dat een van de belangrijkste aspecten. Wij maken machines die seriematig voor vele jaren worden gebouwd.”

“Voor projecten willen we soms nog wel eens kijken naar een grotere of kleinere reductie. Sinds 2010 werken wij met de Cymex engineering-tool. Cymex is erg gebruiksvriendelijk en wordt ook steeds aangepast aan de stand van de techniek. Als Siemens nieuwe types motoren introduceert, zijn die eerder in de Cymex software opgenomen dan in de engineeringsoftware van Siemens zelf.”

Meer over deze de technologie van JASA en de samenwerking met Wittenstein is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek.

1 reactie op “Milieuvriendelijk verpakken vraagt om speciale aandrijvingen (video)

 1. Anders denken schreef:

  “Omdat plastic als verpakkingsmateriaal onder vuur ligt, zoekt de verpakkingsindustrie naar andere materialen als alternatief.”
  Zelf hadden ze er dus niet veel zin in….

  “Consument wil recyclen”
  Wel lastig consumenten wij gaan liever voor conventionele materialen als plastic.

  Wel jammer dat het eigen initiatief van de bedrijven ver te zoeken is en dat ze alleen maar door externe factoren getriggerd worden, zodat ze hun marktaandeel niet zien verdampen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven