Algemeen

Mikrocentrum start basiscursus Elektrotechniek

basiscursus elektrotechniek
Docent Kees Kraaijeveld en cursist Donovan Rietveld (NSA Apparatenbouw) aan de slag met het practicum (foto: Mikrocentrum).

Goede technici worden schaars en werkgevers willen hen zo efficiënt mogelijk inzetten. Daardoor groeit de vraag naar allround technici met meerdere disciplines in hun bagage. Monteurs, werktuigbouwkundigen of onderhouds- en storingstechnici moeten ook kennis hebben van Elektrotechniek. Het Mikrocentrum speelt op die behoefte in met de vernieuwde cursus Basis Elektrotechniek voor de Industrie.

In onderhoud, service, machinebouw en installatietechniek zijn veel technici werkzaam voor wie elektrotechniek niet de grootste hobby is. Maar ze moeten die elektrotechniek wel in een industriële omgeving kunnen begrijpen en toepassen. De kunst is om hen op een aansprekende manier kennis te laten maken met deze discipline en in korte tijd voldoende theoretische kennis en praktische vaardigheden mee te geven. Mikrocentrum ging deze uitdaging aan en lanceerde vorig jaar de vernieuwde cursus ‘Basis Elektrotechniek voor de Industrie’.

Elektrotechniek voor niet-elektrotechnici

Het is een echte basiscursus die het hele vakgebied van de elektrotechniek bestrijkt, van relaistechniek tot sterkstroom tot besturingstechniek, en daardoor een compleet beeld geeft van het vakgebied. Vanaf de eerste cursusdag zijn er praktische opdrachten. De deelnemers vinden dat meer aanspreken dan computersimulaties in veel reguliere opleidingen. Ze worden door de combinatie van theorie en praktijk gemotiveerd en leren vlotter.

Docent Kees Kraaijeveld ontwikkelde samen met een collega-docent onder meer een nieuwe, mobiele practicumopstelling in practicumkoffers. Het practicum bestrijkt eveneens het hele vakgebied. Er zit een stuk relaistechniek in en besturingstechniek, inclusief een PLC, en er wordt gewerkt met sterkstroom. Dat gebeurt wel veilig; in plaats van met 380 V wordt gewerkt met 40 V.

Kraaijeveld vindt de aansluiting op de eigen werksituatie van de deelnemers belangrijk. Als afsluitende opdracht laat hij zijn cursisten foto’s van hun eigen werkomgeving maken en daarover vertellen. Beelden zeggen veel en aan de hand daarvan hebben mensen vaak veel te melden. Het laat zien wat ze met het geleerde in de praktijk kunnen doen. Daar kwamen in de eerste cursusronde ook voor Kraaijeveld verrassende dingen uit. Het zorgt ook voor kruisbestuiving met de andere cursisten. Ze kunnen contact blijven houden en elkaar bellen over onderwerpen waar een ander veel van weet.

Basiscursus Elektrotechniek

De cursus ‘Basis Elektrotechniek voor de Industrie’ is bedoeld voor technici zonder elektrotechnische achtergrond, werkzaam in onderhoud, service, machinebouw of mechatronica. De zevendaagse cursus op MBO-niveau combineert theorie, praktijk en aandacht voor veiligheid en kost € 1890. Behalve demonstraties en praktijkcases zijn er vier dagdelen practicum, waarin de cursisten diverse elektrische en motorschakelingen bouwen en meetopdrachten uitvoeren.

De cursus bestrijkt een breed scala aan thema’s: elektriciteitsleer, elektrische schakelingen lezen en bouwen, storingen lokaliseren en oplossen, motorschakelingen en industriële automatiseringscomponenten. Na afloop kunnen de deelnemers zelfstandig elektrotechnische werkzaamheden in een industriële omgeving uitvoeren. De volgende rondes starten in Eindhoven (10 maart) en Nieuwegein (12 mei).

Docent Kees Kraaijeveld en een cursist Donovan Rietveld aan de slag met het practicum (foto: Mikrocentrum).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven