Algemeen
Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber
Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok)

Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in op gelijkstroom micromotoren en geeft het bedrijf voeding om engineers daarin de juiste keuze te laten maken.

Niet geheel toevallig is de Benelux-vestiging van het Duitse familiebedrijf Faulhaber gevestigd op het High Tech Campus in Eindhoven. In dit broeinest van technologische innovaties aan de ring van Eindhoven constateert verkoopleider Hein Vos van Faulhaber dat micromotoren steeds kleiner en geavanceerder worden, en dat ze vaker andere vormen krijgen om zo nog beter in kleinere apparaten te passen. Vos geeft leiding aan het verkoopteam en is zelf verantwoordelijk voor de klanten in Zuid-Nederland, België en Luxemburg.

Faulhaber levert gelijkstroom micromotoren met een vermogen van onder de 200 watt. De kleinste motor is slechts 3 millimeter buitenmaat en de grootste ongeveer vuistdik. De motoren worden toegepast in onder andere laboratoriumapparaten voor testlabs in ziekenhuizen, in de ruimtevaart, in camerasystemen, in plukrobots in de agrarische sector, in implantaten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

De juiste motorselectie

Het spectrum is breed en dat biedt veel mogelijkheden, stelt Vos. “Veel engineers komen een paar keer in hun carrière voor een keuze te staan om een nieuwe robot te maken. Wij maken deze keuzes dagelijks en kunnen daarom helpen bij het maken van de juiste motorselectie’, aldus de technisch geschoolde Vos, die zelf al ruim 14 jaar werkt met Faulhaber-producten.”

Robotisering en miniaturisering

Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’. Vos: “We gaan kort in op de verschillende motortechnologieën voor stappenmotoren, borstelmotoren en borstelloze motoren. Wanneer kies je wat? Hoe bouw je een motor? Hoe zorg je voor voldoende geluidsmaatregelen? Wat is de juiste besturing? Hoe stel je die in?”

“De grootste uitdaging in ons vak is namelijk om het juiste product te leveren, klanten goed te ondersteunen bij testtrajecten, de juiste samples te leveren en zorgen dat de producten betrouwbaar zijn. Zeker nu we weten dat robotisering en miniaturisering doorzet, is het van groot belang om de juiste informatie te verschaffen. Er komen eenvoudigweg steeds meer toepassingen nu sectoren zoals de medische wereld en agro-robotica doorzetten.”

Kleinere besturingselektronica

Een trend in de wereld van micromotoren is dat de besturingselektronica steeds kleiner wordt. Vos: “Kijk naar je telefoon. Er kan meer, terwijl de telefoon kleiner wordt. Vandaag de dag wordt de elektronica zo klein dat het kan integreren in de motor. Motoren zie je dan ook andere bouwvormen aannemen. In plaats van cilinders zie je steeds vaker platte motoren. Verder kijken we naar nieuwe magnetische materialen. Daar zijn ook nog stappen in te maken.”

Aanmelden voor de Nationale Aandrijftechniekdag? Dan kan hier.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • Synadia FMI Improvia

  FMI ImProvia en Synadia gaan samenwerken aan Industrie 4.0

  Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen. Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven