Algemeen
Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber
Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok)

Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in op gelijkstroom micromotoren en geeft het bedrijf voeding om engineers daarin de juiste keuze te laten maken.

Niet geheel toevallig is de Benelux-vestiging van het Duitse familiebedrijf Faulhaber gevestigd op het High Tech Campus in Eindhoven. In dit broeinest van technologische innovaties aan de ring van Eindhoven constateert verkoopleider Hein Vos van Faulhaber dat micromotoren steeds kleiner en geavanceerder worden, en dat ze vaker andere vormen krijgen om zo nog beter in kleinere apparaten te passen. Vos geeft leiding aan het verkoopteam en is zelf verantwoordelijk voor de klanten in Zuid-Nederland, België en Luxemburg.

Faulhaber levert gelijkstroom micromotoren met een vermogen van onder de 200 watt. De kleinste motor is slechts 3 millimeter buitenmaat en de grootste ongeveer vuistdik. De motoren worden toegepast in onder andere laboratoriumapparaten voor testlabs in ziekenhuizen, in de ruimtevaart, in camerasystemen, in plukrobots in de agrarische sector, in implantaten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

De juiste motorselectie

Het spectrum is breed en dat biedt veel mogelijkheden, stelt Vos. “Veel engineers komen een paar keer in hun carrière voor een keuze te staan om een nieuwe robot te maken. Wij maken deze keuzes dagelijks en kunnen daarom helpen bij het maken van de juiste motorselectie’, aldus de technisch geschoolde Vos, die zelf al ruim 14 jaar werkt met Faulhaber-producten.”

Robotisering en miniaturisering

Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’. Vos: “We gaan kort in op de verschillende motortechnologieën voor stappenmotoren, borstelmotoren en borstelloze motoren. Wanneer kies je wat? Hoe bouw je een motor? Hoe zorg je voor voldoende geluidsmaatregelen? Wat is de juiste besturing? Hoe stel je die in?”

“De grootste uitdaging in ons vak is namelijk om het juiste product te leveren, klanten goed te ondersteunen bij testtrajecten, de juiste samples te leveren en zorgen dat de producten betrouwbaar zijn. Zeker nu we weten dat robotisering en miniaturisering doorzet, is het van groot belang om de juiste informatie te verschaffen. Er komen eenvoudigweg steeds meer toepassingen nu sectoren zoals de medische wereld en agro-robotica doorzetten.”

Kleinere besturingselektronica

Een trend in de wereld van micromotoren is dat de besturingselektronica steeds kleiner wordt. Vos: “Kijk naar je telefoon. Er kan meer, terwijl de telefoon kleiner wordt. Vandaag de dag wordt de elektronica zo klein dat het kan integreren in de motor. Motoren zie je dan ook andere bouwvormen aannemen. In plaats van cilinders zie je steeds vaker platte motoren. Verder kijken we naar nieuwe magnetische materialen. Daar zijn ook nog stappen in te maken.”

Aanmelden voor de Nationale Aandrijftechniekdag? Dan kan hier.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven