Algemeen
SMC helpt bij energiebeleid
Met een vijfstappenplan helpt ondernemers hun energieverbruik en CO2-emmissie te beperken (foto: Paul Quaedvlieg).

Efficiënt omgaan met energie is van belang om de schadelijke gevolgen voor het milieu te beperken. SMC zet zich in om in samenwerking met haar klanten tot energie-efficiënte oplossingen te komen die zowel het milieu minder belasten als de verbruikskosten verminderen. Een Europese campagne moet klanten bewust maken van vijf basisprincipes die leiden tot een duurzamer energiebeleid.

De aanpak helpt bedrijven ook om te voldoen aan het ISO 50001 Energiemanagementsysteem. Het bedrijf introduceert vijf uitgangspunten om energie-efficiëntie in productieprocessen te stimuleren:

 • Genereer alleen de energie die nodig is
 • Hergebruik de energie die wordt gegenereerd
 • Bewaak het energieverbruik
 • Gebruik alleen de noodzakelijke energie
 • Denk efficiënt over energie.

Met de campagne wil de onderneming bedrijven helpen zodat ze hetzelfde kunnen blijven doen met minder energie. Daarnaast wil ze dat bedrijven energie niet als vaste lasten zien, maar als een kostenpost die is te beheersen, in het voordeel van het bedrijf.

Naar efficiënter energiebeleid

Het optimaal genereren van energie is de eerste stap. SMC gaat uit van het principe dat ongebruikte energie de meest efficiënte vorm van energieverbruik is. De maatschappij moet oplossingen vinden om te voorkomen dat ze meer energie produceert dan ze nodig heeft. Tegelijkertijd moeten ze voldoende energie genereren om de prestaties te handhaven. Met eenvoudige veranderingen is al een groot verschil te maken, zoals het opwekken van vacuüm of het verminderen van de druk in persluchtsystemen.

Het tweede principe richt zich op het belang van het hergebruiken van energie, bijvoorbeeld door bij het genereren de warmte te gebruiken om water te verwarmen of door de vrijgekomen perslucht van pneumatische actuatoren te hergebruiken in de fabriek. Zoals producten worden gerecycled, kan dat ook met energie in industriële processen.

Alle vormen van energiebeheer moeten worden bewaakt (derde principe). Het toevoegen van druk- en flowsensoren in vloeistof- en gassystemen zorgt voor een bewuster energieverbruik, omdat er meer controle is wanneer energie wordt gebruikt en hoeveel. Zo wordt onverwachte verspilling of een fout in het proces zichtbaar. De resultaten geven inzicht in mogelijkheden om te verbeteren.

Het vierde uitgangspunt is bedoeld om klanten aan te moedigen alleen te gebruiken wat ze nodig hebben. Wanneer operators de juiste componenten engineeren en installeren, kan energie worden omgezet in kracht, zodat ze optimaal wordt benut.

Tot slot moedigt SMC bedrijven aan om efficiënt te denken. Een proactieve benadering van energie-efficiëntie leidt uiteindelijk tot een betere concurrentiepositie. Optimalisering van de bronnen zorgt voor meer productiviteit bij lagere kosten.

Duurzamere methodes

SMC wil samen met zijn klanten bereiken dat energie-efficiëntie bovenaan hun agenda staat. Door duurzamere methodes te zoeken, verlagen ze samen de wereldwijde vraag naar energie én de uitstoot van CO2. Klanten die de relatief eenvoudige stappen van SMC volgen, zien hun productieprocessen efficiënter worden. Zij verminderen verspilling en maken een verschil voor de toekomst.

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl)Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in Druten… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze)Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij bedrijfsvoertuigen… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteamsSolar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay)Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec het… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven