Algemeen
ABB en HDF zijn van plan de productie van brandstofcellen te optimaliseren om energiecentrales in het megawatt-bereik voor schepen te bouwen (foto: ABB)

De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Tegen deze achtergrond neemt de druk op de industrie toe om over te schakelen op meer duurzame energiebronnen. Daarom heeft ABB een Memorandum of Understanding (MOU) getekend met Hydrogène de France om gezamenlijk megawatt brandstofcelsystemen voor de voortstuwing van grote zeeschepen te produceren.

Het memorandum van overeenstemming tussen ABB en HDF (Hydrogène de France), een specialist in waterstoftechnologie, voorziet in een nauwe samenwerking bij de assemblage en productie van krachtige brandstofcelcentrales voor maritieme toepassingen. ABB en HDF zijn van plan de productie van brandstofcellen te optimaliseren om energiecentrales in het megawatt-bereik voor schepen te bouwen.

Megawatt centrale

De bedrijven bouwen voort op de samenwerking tussen ABB en Ballard Power Systems, ’s werelds grootste leverancier van PEM (proton exchange membrane) brandstofcelsystemen. Het nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op de door ABB en Ballard gezamenlijk ontwikkelde megawattcentrale voor brandstofcellen. De productie zal plaatsvinden in een nieuwe HDF-fabriek in Bordeaux.

Brandstofcellen wekken elektriciteit op door chemische energie uit waterstof om te zetten in elektrische energie via een elektrochemische reactie. Als de waterstof wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen, is een continue schone energieketen mogelijk.

Jaarlijkse uitstoot moet 50 procent omlaag

De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de Verenigde Naties, die verantwoordelijk is voor de regulering van het scheepvaartverkeer, heeft de wereldwijde doelstelling geformuleerd om de jaarlijkse uitstoot tegen 2050 met ten minste 50 procent te verminderen ten opzichte van 2008.

ABB is al vergevorderd in de gezamenlijke ontwikkeling van brandstofcelsystemen voor schepen met betrekking tot emissievrije alternatieve technologieën. Brandstofcellen worden algemeen beschouwd als een van de meest veelbelovende oplossingen om de uitstoot te verminderen. Vandaag de dag kan deze nul-emissietechnologie al schepen op korte routes van stroom voorzien en voldoen aan de hulpaggregaten van grotere schepen.

Ballard-technologie

“HDF is verheugd om samen met ABB te werken aan de assemblage en productie van megawatt-klasse brandstofcelsystemen voor de scheepvaartindustrie, met behulp van Ballard-technologie”, aldus Damien Havard, CEO van HDF.

“De vraag naar oplossingen voor een duurzame, milieuvriendelijke scheepvaart groeit gestaag. We zijn ervan overtuigd dat brandstofcellen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen van de industrie”, aldus Juha Koskela, Managing Director van ABB Marine & Ports. “De ondertekening van het Memorandum of Understanding met HDF brengt ons een stap dichter bij het beschikbaar stellen van deze technologie voor de voortstuwing van overzeese schepen”.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven