Algemeen

Meerdere primeurs Nidec op SPS IPC Drives 2018

Nidec Digitax HD SPS IPC Drives 2018
De Nidec Digitax HD is een zeer compacte regelaar met een breedte van slechts 41 mm (foto's: Paul Quaedvlieg)

Nidec toonde op de SPS IPC Drives in Neurenberg meerdere primeurs. We wisten dat de nieuwe Digitax HD regelaar gepresenteerd zou worden op de SPS, maar uiteindelijk was er meer nieuws bij deze aandrijfspecialist. Aandrijftechniek sprak met Teun van der Heiden van Nidec Sliedrecht, die ons alle ins & outs van de ontwikkelingen bij Nidec toonde.

Allereerst de Nidec Digitax HD frequentieregelaar. “Het is een zeer compacte regelaar met een breedte van slechts 41 mm. Hij is speciaal ontworpen om door te koppelen via een DC-bus,” aldus van der Heiden. “Ook zijn aan de voorzijde een Ethernet of naar keuze Ethercat door te linken. Verder is er een ‘single cable’ aansluiting naar de motor toe.” Wat verder opvalt is dat er een extra rand mogelijk is waarin plaats is voor twee optiemodules.

Temperatuurmanagementsysteem

Qua koeling is er een kleine ventilator per regelaar standaard of een Ultraflow temperatuurmanagementsysteem naar de achterzijde. Hierdoor zijn compactere schakelkasten mogelijk. Nidec zelf spreekt over minimale afmetingen, maximale output met 0,7 Nm tot 51 Nm met 153 Nm piek, 1,5A tot 16A met 48A piek, 200V | 400V en 0,25 kW – 7,5 kW.

Drives Free Standing

Trots toonde van der Heiden de DFS kasten, oftewel Drives Free Standing. “Wij noemen ze ook wel de ‘Dutch’ Free Standing, want dit concept wordt door Nidec in Sliedrecht gebouwd. Ook de buitenlandse vestigingen verkopen de ‘made in Holland’ kasten namens Nidec. De kasten komen van Rittal, maar alle componenten en plaatsingen in de kast zijn pre-engineered. Daarom kunnen we deze drives heel snel assembleren en leveren. Vijf dagen levertijd is heel normaal.”

Servoreductoren

Een andere noviteit zijn de planetaire servoreductoren van Nidec Shimpo (foto rechts). Deze passen uitstekend met de Unimotor-servomotoren van CTD (Control Techniques Dynamics).

Ook nieuw in de lagere vermogens servo-aandrijvingen is de Nidec Digitax SF Drive. Vermogens van 50 W tot 2 kW en een spanning van 200 V. Ook levert Nidec (Sankyo) de bijbehorende servomotoren.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven