Algemeen
Kolmer vrouwen in techniek
Bij Kolmer wil men de ruimte bieden aan allerlei verschillende mensen (foto's: Kolmer)

In Nederland is 14% van alle technici een vrouw, een behoorlijke minderheid. Bij Kolmer Elektromotoren geloven ze dat rolmodellen belangrijk zijn. Het bedrijf is heel blij met ‘hun’ vrouw in de techniek, technisch tekenaar Charlotte. Hoe bevalt het werken in de techniek en wat is het advies van Charlotte aan alle bedrijven die streven naar diversiteit op de (technische) werkvloer?

De laatste jaren is er een stijgende lijn te zien: er gaan meer vrouwen aan de slag in de techniek. Van 162.000 in 2013 naar 219.000 in 2019. Dat is een stijging van 35%, tegen 11% bij de mannen. Cijfers vanuit verschillende onderzoeken variëren wat, maar dat het percentage ruim onder de 20% ligt is zeker. En dat is niet veel.

Een groot deel van deze vrouwen werkt op HBO niveau of hoger en daarom zie je in de werkplaats nog minder vaak vrouwen. Maar wel bij Kolmer. Tenminste, een tijdje geleden dan, want inmiddels is Charlotte naar kantoor verhuisd. Naast haar studie Technicus Mechatronica Systemen werkt ze bij Kolmer als technisch tekenaar.

Waarom techniek?

“Logisch en voorspelbaar, daar houd ik van”, vertelt Charlotte. Op de middelbare school kiest ze voor technische vakken en vanaf haar 14e werkt ze als vrijwillig lichttechnicus bij een poppodium. Dat de techniek echt een mannenwereld is ontdekt ze daar.

“Je werkt tussen mannen en ook in mijn opleiding vind je gemiddeld maar één vrouw per studiejaar. In mijn klas ben ik de enige. Op zich vind ik dat geen probleem maar soms loop je als vrouw wel tegen dingen aan.”

Elektromotoren op afstand monitoren

Sinds de zomer is Charlotte naast het tekenen vooral druk met haar afstudeerproject. In samenwerking met Kolmer laat ze (met twee klasgenoten) bij de Botterstichting Harderwijk een punter varen op een elektromotor.

Charlotte: “Superleuk om te doen. Binnenkort start ook mijn derdejaars stage die ik ga uitvoeren bij Techtron, een klant van Kolmer. Daar zijn we bezig met een pilotproject waarbij we elektromotoren op afstand monitoren. Als ik mijn diploma heb wil ik in deeltijd mijn associate degree Engineering gaan halen. Dat betekent nog twee jaar een combinatie van studeren en werken en vervolgens aan de slag in de techniek!”

Kolmer Charlotte

Diversiteit is verrijkend

Bij Kolmer wil men de ruimte bieden aan allerlei verschillende mensen. Die diversiteit vinden ze verrijkend voor het bedrijf. Volgens Charlotte maakt diversiteit op de werkvloer (en dus meer vrouwen in de techniek) het werk leuker.

“Ik geloof dat verschillende typen mensen verschillende kwaliteiten hebben. Vrouwen en mannen kijken vanuit een ander perspectief en hebben ieder hun eigen sterke punten. Een mooie mix daarvan is prettig voor zowel medewerkers als organisaties. Het voegt echt wat toe. Het team van Kolmer is gelukkig heel divers, hoewel ik van de vrouwen de enige ben met een technisch beroep.”

Meisjes verliezen interesse in techniek

Er zijn verschillende redenen voor het kleine aantal vrouwen in de techniek: vrouwen werken relatief veel parttime, een onduidelijk beeld van de branche en een laag zelfbeeld als het gaat om bètavakken.

Ook het gebrek aan rolmodellen wordt gezien als een belangrijke reden dat meisjes hun interesse in techniek verliezen. Er zijn bijvoorbeeld weinig vrouwelijke docenten die technische vakken geven.

Onwetendheid

Charlotte: “Het zit ‘m denk ik voor een groot deel in onwetendheid en in het beeld dat mensen hebben. Iedereen denkt nog steeds dat werken in de techniek voor mannen is. Ergens op het basis- en voortgezet onderwijs gaat het mis. Ik heb een tijdje in de werkplaats meegedraaid en dat is fysiek gezien best zwaar.”

Kolmer Elektromotoren Aandrijftechniek

“Maar zeker met de huidige technologische ontwikkelingen is er meer dan genoeg werk dat vrouwen heel goed kunnen doen. Ik weet zeker dat ze het ook echt leuk zouden vinden! Het is volgens mij belangrijk dat meiden die willen en durven zich welkom voelen. Daarin kunnen opleidingsinstituten en bedrijven echt wat betekenen.”

Je gerespecteerd voelen

“Bij Kolmer ben ik in een hele aardige groep mensen terecht gekomen. Er is een informele en fijne sfeer onderling. Ik heb hier nooit de indruk gekregen dat mensen eraan moesten wennen dat er een vrouw rondliep in de werkplaats en ik voel me gerespecteerd. Het gaat hier om competenties: wat kun je en wat wil je. Daarbij maakt het niet uit wat je achtergrond, geslacht of nationaliteit is. Ze staan echt open voor mensen en dat vind ik heel mooi.”

Bij Kolmer Elektromotoren zijn ze trots dat ze aan de start staan van Charlotte’s ongetwijfeld mooie  loopbaan. Ze laat zien hoe je als vrouw je plek kunt vinden in de techniek en wat je kunt bereiken. Een voorbeeld voor elke jonge vrouw die overweegt in de techniek aan de slag te gaan!

Tips om als bedrijf een divers team op te bouwen:

  • Nodig jonge meiden (basis- en middelbaar onderwijs) uit om te komen kijken bij technische organisaties
  • Zorg dat alle praktische voorzieningen goed geregeld zijn
  • Stimuleer een open en prettige werksfeer waarin vrouwen zich welkom voelen
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven