Algemeen

Mechatronica en de industrie

mechatronica ROVC

Mechatronica is een technische vakspecialisatie die bestaat uit elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Vooral in de industriële automatisering komt het vaak voor dat deze drie disciplines samenkomen. En juist omdat de opgeleide mechatronicus verstand heeft van al deze disciplines, is het mogelijk een goed overzicht te houden en daarnaast te zorgen voor een goede samenwerking tussen de verschillend disciplines.

De voorbeelden van mechatronica liggen dichterbij dan je misschien denkt. Mooie voorbeelden zijn de cd-speler, de cd-rom en dvd maar ook wat modernere toepassingen zoals ABS en EPS, robot, klimaatregelingen en waterbehandelingsapparatuur.

De mechatronicus

Een brede interesse in de al eerder genoemde disciplines elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica zijn voor de mechatronicus een must. Met een ware passie voor techniek en is de mechatronicus een echte allround techneut en de onmisbare schakel binnen het in stand houden maar ook het moderniseren van diverse machineparken. Binnen de mechatronica opleiding krijg je dan ook te maken met uitdagende systemen en technieken. Hierbij kun je denken aan Meet-, regel- en besturingstechniek, Mechanische aandrijftechnieken, Pneumatiek, Robotica maar ook Internet of Things.

Meerwaarde binnen de industrie

Binnen de industrie heeft de mechanicus een grote meerwaarde. Door het tegelijkertijd ontwerpen van de mechanische constructie en het bijbehorende regelsysteem, kunnen mechanische constructies namelijk verbeterde eigenschappen krijgen en tegelijkertijd goedkoper en meer flexibel worden. Dit geeft de industrie nieuwe impulsen.

Vandaag de dag spreek je bij bijna alle machines en robots van mechatronica. Mechanische constructies goedkoper en flexibeler inzetten kan door het inzetten van een intelligente controller of regeleenheid. Ook de komst van de intelligente sensors (Internet of Things, EoT) speelt een grote rol binnen het vakgebied Informatica. Dit vraagt uiteraard ook een andere kennis voor het verzorgen van service en onderhoud. Een van de taken die de mechatronica technicus  op het lijf geschreven zijn.

Klinkt het nog steeds ver weg dan zeggen voorbeelden als volautomatische melkmachines maar ook sorteermachines, kopieermachines en liften je misschien meer.

Efficiënter produceren

Efficiency is binnen productie en belangrijk element. Efficiënt produceren betekent lagere opstartkosten maar in bijna alle gevallen ook lagere onderhoudskosten. Met een optimaal geautomatiseerd en geregeld productieproces, kan dus veel voordeel behaald worden. Verdere digitalisering in de industrie zorgt er daardoor voor dat er vee ontwikkelingen gaan de zijn. De goed opgeleide mechanicus kan hier dus van grote toegevoegde waarde zijn.

Vooropleiding mechatronica opleiding

Met een mechatronica opleiding kun je je technische kennis dus zowel verbreden als verdiepen. Wil je doorgroeien in je werk als technicus, dan is een opleiding mechatronica een slimme keuze.

Mechatronica is vaak onderdeel van industriële elektrotechniek. Hierdoor is de opleiding heel passend als je al werkt of wilt gaan werken met mechatronica en op zoek bent naar een goede en stevige basis op het gebied van onderhouds- en elektrotechniek (schakeltechniek) en industriële automatisering. De voorkennis die nodig is, is afhankelijk van de opleiding. In het algemeen kun je steen dat een mbo-3 werk- en denkniveau vereist is en uiteraard de affiniteit met techniek.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven