Algemeen

Mayr biedt meer veiligheid voor kleine remmen

Brake Checker voor meer veiligheid
De Mayr Roba Brake Checker bewaakt en voedt veiligheidsremmen, levert data en zorgt voor intelligente veiligheid. (foto: Groneman)

De Roba Brake Checker module van Mayr kan niet alleen veiligheidsremmen bewaken en voeden zonder gebruik te maken van sensoren. De module levert ook gegevens en zorgt voor intelligente veiligheid. Recentelijk zijn nieuwe ontwerpen van de module gepresenteerd, waarmee zelfs kleine remmaten kunnen worden bewaakt. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor rembewaking, met name voor veiligheidsremmen in servomotoren en voor toepassingen op het gebied van robotica en automatisering.

De Roba Brake Checker module detecteert de beweging van de ankerschijf door een uitgebreide analyse van stroom en spanning en weet in welke toestand de rem zich bevindt. Behalve schakeltoestand, temperatuur en slijtage bewaakt de Brake Checker de inschakelafstand of de trekkrachtreserve, dat wi zeggen of de magneet nog steeds in staat is de ankerschijf aan te trekken.

Meer veiligheid

Met de nieuwe module worden nu aanzienlijk meer parameters in kaart gebracht tijdens de bewaking dan met microschakelaars en sensoren. Bij het bereiken van de trekkrachtreserve geeft de Brake Checker tijdig een waarschuwingssignaal, zodat een bepaalde bedrijfstijd voor de rem nog mogelijk is.

Behalve het signaal zelf kan de module – in geavanceerde versie – bijvoorbeeld via een optische interface gegevens leveren over schakeltijd, stroom, spanning, weerstand, vermogen en relatieve aantrekkingsstroom. Aan de hand van dit laatste kunnen conclusies worden getrokken met betrekking tot de kritische bedrijfsomstandigheden van de rem.

Met behulp van een evaluatieprogramma kan de klant zien of alles soepel verloopt of dat er werk aan de winkel is. Zo wordt bijvoorbeeld een te grote luchtspleet tijdig gedetecteerd. De veiligheid wordt als het ware zichtbaar. Onderhoud wordt planbaar – de systeembeheerder of fabrikant kan het onderhoud gericht uitvoeren, afgestemd op de werkprocessen. Bovendien maakt de storingsuitgang in geval van problemen ook onderhoud op afstand mogelijk.

Eenvoudige installatie en integratie

Gebruikers kunnen de module eenvoudig en snel integreren in machines en systemen zonder in te hoeven grijpen in de ‘converter’ of ‘control’ componenten. Op deze manier nemen ze geen risico’s, omdat ze zelf geen grenswaarden en gegevens hoeven te valideren.

De Brake Checker wordt klaar voor installatie geleverd en alle waarden worden vooraf getest. Voor de gebruikers betekent dit als het ware een plug-and-play oplossing. Mayr wordt in Nederland vertegenwoordigd door Groneman.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven