Algemeen
Apex Dynamics
Apex Dynamics laat zien wat massatraagheid bij tandheugels en rondsels doet

Hoe bepalen wij de juiste servomotor-tandwielkast combinatie? En hoe kiezen we daar de juiste tandheugels en rondsels bij? In de praktijk is het antwoord op deze vragen toepassingsafhankelijk. In dit artikel deelt Apex Dynamics daarom een video die laat zien waarom. Het bedrijf simuleert een eenvoudige toepassing met lineaire geleiding die op 3 manieren uitgevoerd wordt en bespreekt de impact op de keuze voor zowel servomotor als tandwielkast. En daarop volgt natuurlijk de selectie van tandheugel en rondsel.

In de onderstaande geanimeerde video zien we een bak met vloeistof lineair bewegen met een gemiddelde snelheid van 1,5 meter / seconde. Elke keer wordt er 12 meter in precies 8 seconden afgelegd. Het verschil tussen de drie ontstaat door de versnelling en pieksnelheid.

Elk van deze voorbeelden vraagt om een andere grootte voor de motor en tandwielkast. Maar welk van deze voorbeelden past het best bij jouw applicatie?

Geleidelijke versnelling en afrem

Gezien de reactie van de vloeistof, geeft een driehoekige versnellingsgrafiek het beste resultaat met de hoogste productiviteit en met minimale trillingen. Hierdoor wordt de installatie minder piekbelast wat de levensduur ten goede komt. Het nadeel van dit bewegingsprofiel is dat er een relatief grotere tandwielkast met een lagere overbrengingsverhouding nodig is. En hiervoor is weer een relatief zware motor nodig.

Constante snelheid

Het tweede en derde bewegingsprofiel is beter voor bewegingen over korte afstanden of toepassingen die een lange constante snelheid vereisen. Bijkomend voordeel is dat we energie kunnen besparen omdat de benodigde motor relatief klein is en de tandwielkast met een grotere overbrengverhouding, zodat de massatraagheidsverhouding beter is. (IL/i2 <= 4 IM).

Er zijn ook toepassingen waarbij een complex bewegingsprofiel moet worden gevolgd, bijvoorbeeld een verticale verpakkingsmachine die hoge snelheid en relatief minimale trillingen vereist.

Massatraagheid tandheugels en rondsels in de praktijk

Ontwerpt u vaak dimensionering voor een toepassing met een tandheugel met rondsel en is uiteindelijk de snelheid lager dan gehoopt? En moet daardoor de servomotor te snel draaien en gaat de servocontroller in storing door overload? Zo ja, dan is het antwoord:

 1. Selectie van een bewegingsprofiel dat past bij de toepassing die we nodig hebben.
 2. Pieksnelheid is 1,5 keer tot 2 keer de gemiddelde snelheid, in dit geval is tandheugel en rondsel de beste keuze met een maximale snelheid tot 6 m/s.

Met deze 3 voorbeelden maken we waarschijnlijk inzichtelijk waarom zoveel van onze vragen gaan over de applicatie voordat wij adviseren over een tandwielkast, tandheugel en rondsel combinatie. Wij helpen onze klanten met het selecteren van de juiste tandwielkast combinatie en de juiste tandheugels en rondsels. Vanzelfsprekend leveren wij deze vervolgens ook, vaak al binnen 3 weken omdat wij uit voorraad leveren.

1 reactie op “Massatraagheid bij tandheugels en rondsels in beeld

 1. Gerard Elffers schreef:

  Dit is common sense in de aandrijftechniek.
  Niet onjuist, maar toch een simpele benadering.
  Behalve de tweede afgeleide (versnelling) is ook de derde afgeleide van belang..
  Dit wordt zichtbaar in de grafiek van tijd en verplaatsing.
  Met een waarde voor de derde afgeleide is dan een zogenaamde S-curve te creëren. Veel besturingen maken hiervan gebruik, bijvoorbeeld bij liften.
  De simpelste benadering is een constante derde afgeleide.
  Bij ingewikkelder systemen en nauwkeuriger eisen is simulatie bijna onvermijdelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • Synadia FMI Improvia

  FMI ImProvia en Synadia gaan samenwerken aan Industrie 4.0

  Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen. Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven