Algemeen

Machineveiligheid hoog op agenda van PLCopen

Safety by PLCopen
Safety is in grote persstraten onontbeerlijk, voor zowel mens als installatie (foto: Schuler Group).

Traditioneel spreekt de redactie rondom de belangrijkste Nederlandse aandrijftechniek (tegenwoordig WOTS) met Eelco van der Wal, managing director van PLCopen, over de nieuwste ontwikkelingen binnen zijn organisatie. En die ontwikkelingen gaan tegenwoordig over veel meer dan open PLC’s. Machineveiligheid maar ook Industrie 4.0 staan hoog op de agenda.

Begin dit jaar verscheen de derde editie van norm IEC 61131-3. Hierin is onder andere Object Orientation aangebracht om een betere aansluiting te realiseren met de kennis en ervaringen van de huidige generatie technische engineers. In de norm werd OPC UA (Unified Architecture) als transparante communicatie geïntroduceerd om de communicatiefaciliteiten op een hoger plan te realiseren.

Wordt een bibliotheek opgebouwd, dan kan die op eenvoudige wijze snel naar uiteenlopende platformen worden omgezet. De nieuwe versie biedt faciliteiten om vanuit de softwarebibliotheek snel applicaties te ontwikkelen, zolang de verschillende platformen zich houden aan de PLCopen filosofie. De gebruiker hoeft zich niet meer te verdiepen in de object oriëntatie, waardoor ook het onderhoud wordt vergemakkelijkt.

Machineveiligheid

Safety is een van de belangrijkste onderwerpen van de afgelopen tijd geweest. De nieuwste bijdrage van PLCopen bestaat uit een applicatie voor persen. Deze machines vormen een enorme markt. Voor PLCopen is een pers een apparaat waarin materiaal wordt vervormd. Of de invoer van het materiaal nu door een machine of een bedienend persoon wordt gerealiseerd, het moet veilig zijn. De veiligheid van personen gemakkelijk implementeerbaar maken, was en is de doelstelling van de nieuwe specificatie.

De kern is de complexiteit te vereenvoudigen, waarbij digitalisering centraal staat. Zo kunnen meerdere servomotoren zijn gekoppeld aan één noodstopknop. Hierbij kan de wijze waarop de motoren worden uitgeschakeld verschillen: moet bij de één de positie gehandhaafd worden, bij de andere kan het de kracht zijn die moet worden beheerst. De eenvoudige noodstopknop die één enkelvoudige aandrijving stopzet, voldoet dus niet meer. De nieuwe specificatie zorgt er voor dat personeel optimaal en veilig kan worden ingezet.

Testen en verifiëren

Belangrijk is dat deze specificatie ook veel beter kan worden getest dan voorgaande edities. Vroeger ging het om enkele tientallen testroutines, vandaag de dag al snel gaat om een tienduizenden tot anderhalf miljoen testroutines. PLCopen heeft een specificatie gerealiseerd met faciliteiten om alle zaken goed te implementeren met als resultaat een snellere realisatie van veiligheid waardoor zowel veiligheid als efficiëntie sterk zijn verbeterd.

Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven