Algemeen
Vierpool machine vision
‘Dode’ ruimten lenen zich vaak goed voor de montage van een camera (foto's: Vierpool).

In bladen en op internet verschijnen regelmatig case studies over alle mogelijkheden van machine vision binnen een productie-omgeving, maar wordt het prijsplaatje van de toepassing achterwege gelaten. Ten onrechte, volgens Vierpool. Machine vision in een eenvoudige vorm en tegen een aantrekkelijke investeringsprijs voldoet volgens het bedrijf in 70% van de gevallen.

Machine vision omvat een breed spectrum aan producten en mogelijkheden, elk met specifieke eigenschappen en kenmerken. Alleen de camera als beeldopnemer kent al een grote verscheidenheid aan kenmerken: resolutie, kleur of zwart-wit, dag- en nachtzicht, snelheid enzovoort. Het aanbod gaat van eenvoudige vision sensoren via smart camera’s tot intelligente camerasystemen en embedded PC’s met beeldverwerkingssoftware.

Allemaal mooie producten met op zich interessante en belangrijke eigenschappen, maar niet voor de gemiddelde gebruiker. De gemiddelde klant van Vierpool heeft een probleem, wil een investering doen en vraagt zich af wat deze investering hem gaat opleveren. Dat laatste is onderhevig aan discussie, want dit is niet altijd direct in geld uit te drukken.

IML met machine vision

Het eerste voorbeeld betreft een bedrijf dat is gespecialiseerd in In Mould Labeling (IML), een proces waarbij een kuststofproduct in een matrijs compleet met etiket wordt vervaardigd. De klant had zich als doel gesteld om zowel de productiecapaciteit te verhogen als een hogere productiekwaliteit te bewerkstelligen. Enkele eenvoudige constructieve wijzigingen hielpen hierbij al.

Daarnaast is een eenvoudige vision sensor van Datalogic ingezet, die vorm en positie herkent, eenvoudig is te bedienen en via Ethernet communiceert. Het resultaat was een aanzienlijke kwaliteitsverbetering met een investering van circa 1600 euro.

Bomen sorteren

Een tweede voorbeeld betreft een bedrijf dat machines voor de tuinbouwindustrie produceert. Het sorteren van jonge boompjes werd voorheen op een mechanische wijze met behulp van medewerkers gerealiseerd. Deze wijze van sortering beschadigt het stammetje en is afhankelijk van de kennis en ervaring van de medewerkers. Bovendien zijn de stammetjes vervuild door aarde en zand.

Dit laatste is opgelost door net boven de verlichtingsunit een glasplaat te monteren waarbij periodiek een luchtstoot zand en aarde wegblaast. Een vision sensor controleert de stammetjes op maat, positie en aantal. Het handmatige proces is nu vervangen door een contactloze oplossing. Het proces verloopt nu mensonafhankelijk, sneller en is een continu proces geworden. De investering bedroeg in dit geval circa 2800 euro. Het resultaat is niet alleen kwaliteitsverbetering, maar ook een met 200 % toegenomen productiviteit.

Zaadjes sorteren

De derde toepassing betreft kostbare zaadjes in een transparante verpakking. Deze zaadjes moeten per stuk individueel worden gecontroleerd. De vraag was hoe de productiviteit kon worden verhoogd. De maatvoering en het aantal zijn van belang en het systeem moest eenvoudig te bedienen en instelbaar zijn. Het hele systeem heeft een investering gevraagd van circa 2000 euro. Het resultaat is dat het foutenpercentage aanzienlijk is afgenomen, de kwaliteit constant is en de productiviteit aanzienlijk is toegenomen.

Transport- en sorteersystemen

machine vision Vierpool
Eenvoudige machine vision oplossingen kunnen de productiviteit en betrouwbaarheid van productie- en verpakkingsprocessen verbeteren.

Een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie heeft een verpakkingsmachine waarbij een barcode wordt afgedrukt op een sticker en op een doos geplakt. Het zocht een oplossing om te controleren of de barcode goed leesbaar is, goed is gepositioneerd en of deze op één of twee posities staat. Hier is gekozen voor een vision sensor, waarbij wordt gekeken naar het contrast van de barcode, naar de positie én de inhoud van de barcode, deze wordt gelezen en via Ethernet gecommuniceerd met de besturing.

De investering bedroeg circa 2000 euro. Het resultaat was dat het aantal componenten binnen de controle halveerde en daarmee de kans op storing op componentniveau werd gereduceerd.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan)Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde biedt.… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT)Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet alleen… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics)Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet voor… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl)Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. Draadloze… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck)Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K bereiken… Lees verder →

 • Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  De elektrische motoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 45% van het elektriciteitgebruik in de wereld. En met een groeiende bevolking en economie, zal het aantal motoren in 2040 zijn verdubbeld. (Foto: ABB)Naar aanleiding van de COP26-klimaattop heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het rapport Energie-efficiëntie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven