Algemeen
Volvo Construction equipment
Met een Volvo EC300E 30 tons graafmachine als testmachine heeft de nieuwe technologie haar eerste proof-of-concept fase en duurzaamheidstests doorstaan

Volvo CE (Construction Equipment) en het Finse Norrhydro hebben een elektro-hydraulische actuator ontwikkeld die de productiviteit verhoogt en tegelijkertijd het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot in de bouw radicaal verlaagt. Naar hun zeggen maakt de nieuwe technologie een groot deel van de traditionele hydrauliek bij bouwmachines overbodig.

In het kader van een duurzame toekomst ontwikkelt Volvo CE, in samenwerking met het Finse Norrhydro, een nieuwe technologie die, naar hun zeggen, een revolutie teweeg zal brengen in de hydraulische prestaties van bouwmachines.

Wanneer deze technologie commercieel beschikbaar wordt, zullen de potentiële voordelen voor klant en klimaat naar verwachting fors zijn. De brandstofefficiëntie van de machine wordt aanzienlijk verhoogd en de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Deel traditionele hydrauliek vervalt

Het gepatenteerde Norrhydro systeem, onder de naam NorrDigi, maakt gebruik van een digitaliseerde elektro-multi-kamer hydraulische actuator die de efficiëntie van het hydraulieksysteem verbetert. Hierdoor kan een groot deel van de traditionele hydrauliek vervallen.

Zo maakt het nieuwe systeem een hoofdregelklep overbodig, samen met een te grote hydrauliekpomp-capaciteit, bijbehorende leidingen en slangen. Het nieuwe systeem gebruikt minder energie en kan tevens uit met een kleinere dieselmotoraandrijving.

Volvo CE heeft exclusieve rechten

De voortdurende validaties van het nieuwe systeem hebben zowel een verbetering van de efficiëntie als een verhoogde machineproductiviteit aangetoond. Nu de uitstoot van koolstofdioxide is verminderd, wordt de ecologische voetafdruk van de machine radicaal verkleind.

Volvo CE en Norrhydro Oy hebben een meerjarige overeenkomst gesloten waarbij beide bedrijven de technologie samen verder zullen ontwikkelen. De Zweedse machinebouwer heeft de exclusieve rechten op het gebruik van de producten tijdens het ontwikkelingsproces.

Smart hydrauliekcilinder

In tegenstelling tot traditionele cilinders met twee kamers – een duwende, een trekkende – gebruikt de nieuwe digitale hydraulische actuator vier kamers die kunnen worden aangesloten in maximaal 16 verschillende combinaties.

Volvo construction equipment Norrdig

Afhankelijk van de belasting die nodig is voor de gewenste beweging. “Het lijkt een beetje op een lineaire transmissie met 16 versnellingen”, zegt Peter Stambro, Vice President Business Development bij Norrhydro.

“Multikamercilinders bestaan al een tijdje, maar wat onze cilinders uitzonderlijk maakt, is de manier waarop ze zijn gecombineerd met geavanceerde elektronische besturingssystemen, waarvan de complexe algoritmen en de berekeningssnelheid een onmiddellijke reactie mogelijk maken, maar die slechts een fractie van de energie gebruiken voor dezelfde machinemanoeuvre of actie in vergelijking met een traditioneel systeem”.

Ook voordelen bij elektrische bouwmachines

“Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe partnerschappen met externe deskundigen onze eigen duurzaamheidsreis kunnen versnellen door middel van technische innovatie,” zegt Thomas Bitter, Head of Technology bij Volvo CE. “In het onderzoek tot nu toe laat het systeem de grootste voordelen zien in grotere machines – in het geval van graafmachines, van 30 ton en meer.”

“In de toekomst zou de technologie echter ook kunnen worden gebruikt in elektrisch aangedreven bouwmachines, waar de veel grotere efficiëntie van het hydraulische systeem de operationele tijd en de levensduur van de accu’s zou verlengen,” concludeert Bitter.

Volvo Construction Equipment electric

Testfase

Met een Volvo EC300E 30 tons graafmachine als testmachine heeft de nieuwe technologie haar eerste proof-of-concept fase en duurzaamheidstests doorstaan. Nu gaat het testen verder in het veld, waarbij prototypes worden gebruikt in echte toepassingen door geselecteerde klantpartners. De verwachting is dat het revolutionaire systeem uiterlijk in 2024 op de graafmachines van het bedrijf zal worden aangeboden.

“De mogelijkheid om deze radicale technologie te ontwikkelen in samenwerking met een toonaangevende speler in de bouwmaterieelindustrie biedt vele voordelen, waaronder het versnellen van de time-to-market voor gecommercialiseerde producten”, zegt Yrjö Trög, CEO van Norrhydro Oy.

“We zullen investeren in een nieuwe productiefaciliteit van wereldklasse voor meerdere miljoenen euro’s ter ondersteuning van de lancering, en ik kijk uit naar de marktintroductie van het NorrDigi-systeem samen met Volvo CE.

2 reacties op “Maakt deze aandrijving de traditionele hydrauliek overbodig?

 1. Bas schreef:

  Waar kan ik meer informatie vinden over de multikamer cilinder?
  Bedankt.

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric) Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven