Algemeen
Audi 5G productie veiliger safety
Het gebruik van 5G in autoproductie biedt veel mogelijkheden (foto: Audi AG)

Ericsson, Audi en Sick intensiveren hun 5G-samenwerking door het testen van Ultra-Reliable Low-Latency Communication (URLLC) mogelijkheden voor fabrieksautomatisering in de P-Labs faciliteit van de autofabrikant in Duitsland. Maakt 5G-technologie de productie bij Audi ook veiliger?

De slimme fabrieken van de toekomst met geautomatiseerde productiesystemen voorzien van robots en AGV’s zullen voor een groot deel draaien op 5G-connectiviteit. Gestandaardiseerde protocollen zoals ProfiNet en ProfiSafe vereisen een zeer lage vertraging en strikte vertragingsgrenzen met de vereiste niveaus om te voorkomen dat veiligheidsstops in het systeem worden geactiveerd. De 5G URLLC-mogelijkheden voldoen aan deze hoge eisen met een grotere mobiliteit, flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid in de productielijnen.

Vanaf sensorniveau op 5G

Het gebruik van 5G in autoproductie biedt veel mogelijkheden. Naadloze communicatie in realtime is een vereiste om draadloze productierobots en werknemers in de toekomst soepel te laten samenwerken. In tegenstelling tot andere draadloze technologieën is 5G betrouwbaarder. Het kan het hogere gebruiksniveaus aan en is het daarom bijzonder geschikt voor het aansluiten van sensoren, machines en apparaten die door mensen worden bediend.

Interactie mens-robot

Onlangs toonden de bedrijven een van de eerste toepassingen voor draadloze automatisering met focus op persoonlijke veiligheid. Het gaat daarbij om een nieuw pilotproject waarbij de interactie tussen mens en robot op de werkvloer centraal staat. Het project gaat van start met een automatiseringstoepassing die is verbonden via de razendsnelle 5G-technologie.

Vertraging in millisecondes

In het pilotproject  installeert een industriële robot een airbagmodule in het stuur van een Audi. De ruimte waarin de robot zich bevindt, wordt bewaakt door veiligheidssensoren. Zodra een menselijke hand door het lichtscherm breekt, stopt de robot automatisch. Dat gaat bliksemsnel, met een vertraging van slechts een milliseconde dankzij hoogfrequente communicatie. Met 5G-technologie is interactie tussen mens en machine nu ook veilig draadloos mogelijk.

Optimaal gebruik draadloos

“Als onderdeel van ons project met Ericsson testen we de mogelijkheid van 5G-technologie voor industriële toepassingen. Zulke projecten leren ons meer over hoe draadloze netwerken optimaal kunnen worden gebruikt in een slimme fabriek,” verklaart Dr. Henning Löser, hoofd van het Audi Production Lab, waar met behulp van 5G industriële toepassingsscenario’s voor autoproductie worden getest en verder ontwikkeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven