Algemeen
Low Friction Powertrain: voertuigontwikkeling verandert
De grootste uitdagingen voor de huidige voertuigontwikkeling zijn het verminderen van het brandstofverbruik en daarmee ook van de CO2 emissies. Maar nog steeds treden door wrijvingen in de motor en aandrijving hoge energieverliezen op (foto: AiF)

Het doel van het clusterproject ‘Low Friction Powertrain’, dat in het kader van het industriële gemeenschappelijke onderzoek (IGF) door de AiF-Forschungsvereinigungen Antriebstechnik (FVA) en Verbrennungskraftmaschinen (FVV) werd georganiseerd, was het reduceren van de wrijvingsverliezen in de motor en de aandrijving.

Het IGF maakt het vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen mogelijk (KMU) om toegang te krijgen tot actuele onderzoeksresultaten. Dit wordt samen met 100 branche georiënteerde onderzoekverenigingen binnen het innovatie netwerk van de AiF Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen georganiseerd.

Het programma wordt door het ministerie van economie en energie (BMWi) gesubsidieerd met publieke gelden. In het cluster van het IGF-programma worden meerdere thematisch nauw verwante onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten ondersteund; dit clusterproject bestond uit 18 deelprojecten.

Virtuele ondersteuning van de technologie

De wetenschappers werkten eerst onafhankelijk aan aparte componenten. Voor de coördinatie en optimalisering van de resultaten werd daarna een compleet virtueel simulatiemodel ontwikkeld, dat motor en aandrijving gedetailleerd kon weergeven. Met dit nieuwe model kan op elk moment worden bekeken, hoe de gebruikte energie uit de brandstof wordt verdeeld en of bepaalde maatregelen elkaar positief of negatief beïnvloeden.

De volgende componenten werden onderzocht:

 • Motor temperatuur: het warmdraaien van de motor kan korter worden, als het koelcircuit van cilinderkop en cilinderblok met behulp van een klep wordt gescheiden. Daardoor wordt de optimale bedrijfstemperatuur na een koude start of bij start- stopbedrijf sneller bereikt en worden wrijvingsverliezen verminderd.
 • Glijlagers: Glijlagers, die al decennia lang met succes worden gebruikt, zouden door actieve coatings kunnen worden geoptimaliseerd. Als men de structuur van de oppervlakte verandert, zouden de verliezen door wrijving beduidend minder worden.
 • Rollagers: het gebruik van rollagers voor de krukas toont het grootste potentieel voor het verminderen van de wrijving.
 • Temperatuur van de versnellingsbak: ook het rendement van de versnellingsbak is van belang voor de efficiëntie van de aandrijving. Hoe sneller de versnellingsbak de optimale bedrijfstemperatuur bereikt, des te lager zijn de verliezen en des te minder brandstof wordt er verbruikt.
 • Constructie van de versnellingsbak: de kwaliteit van de tandwielen heeft veel invloed op wrijvingsverliezen in de versnellingsbak. Bij geoptimaliseerde tandwielen wordt het ingrijpen op een klein deel van het afrolpunt geconcentreerd, waarmee de glijdende wrijving afneemt en de lastafhankelijke tandwielverliezen kunnen dalen.

Interdisciplinaire onderzoeksprojecten

Door de interdisciplinaire samenwerking met bedrijven voor het bouwen van voertuigen en componenten zouden de potenties van de systeem-overlappende maatregelen richting vermindering van energieverliezen in de aandrijflijn zichtbaar kunnen worden. De resultaten vormen een basis voor toekomstige productontwikkelingen. Ze zijn vooral van belang voor kleine en middelgrote bedrijven binnen de auto industrie, als basis voor de verbetering van de eigen producten.

 

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl)Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in Druten… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze)Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij bedrijfsvoertuigen… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteamsSolar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay)Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec het… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven