Algemeen
kalibratie testmiddelen bij Wittenstein
Wittenstein past in Igersheim-Harthausen rond zevenhonderd elektrische testmiddelen toe (foto's: Atlas Copco Tools).

Voor Wittenstein heeft productienauwkeurigheid de hoogste prioriteit. Alleen al in de vestiging Igersheim (zuidelijk van Würtzburg) maakt de onderneming gebruik van circa zevenduizend van de meest uiteenlopende testmiddelen. Atlas Copco Tools kalibreert een groot deel daarvan, onder andere alle elektrische middelen, en dat voornamelijk ter plaatse en zonder het productieprocessen te storen.

Tot die bijna 7000 testmiddelen behoren ongeveer zevenhonderd elektrische apparaten als multimeters, oscilloscopen, tastkoppen, toerentellers, vermogens-, ampère- en temperatuurmeters, individuele testbanken en enkele speciale apparaten. Bovendien maakt de fabrikant gebruik van bijna zeventig elektronisch geregelde en pneumatisch aangedreven montagegereedschappen.

De aandrijfsystemen van Wittenstein worden onder andere toegepast in de medische en luchtvaarttechniek, waar productiefouten fatale gevolgen zouden kunnen hebben. De hoge productiediepte vereist een grote bandbreedte aan testmiddelen, zodat het bedrijf bij elke afzonderlijke productiestap de hoogste veiligheid kan garanderen. Dankzij de kwaliteitsborging worden de producten gedurende het gehele proces bewaakt. Maar wie bewaakt de bewakingsapparatuur?

Complete aanbieder

Atas Copco kalibratie
De fabrikant van elektrisch gereedschap kalibreert ook druk- en temperatuurmeters.

Omdat de meeste producenten en leveranciers van testmiddelen alleen hun eigen producten willen onderhouden en kalibreren, zou het bedrijf in Igersheim met duizenden aanbieders afspraken moeten maken. Wittenstein wilde uiteraard het tegendeel: de administratieve romslomp terugdringen en verantwoordelijkheden zinvol bundelen. Atlas Copco Tools kon dat bieden.

De kalibratie- en onderhoudsmonteurs van het bedrijf hebben zich ingewerkt in de grote hoeveelheid testmiddelen en maakten een gedetailleerd plan waarin de soort en omvang van alle benodigde kalibratiemaatregelen gedefinieerd werd. Nu kalibreert Atlas Copco het overgrote deel van de testmiddelen voor Wittenstein, waaronder alle elektrische middelen. Nog maar een paar testmiddelen moeten voor de kalibratie de fabriek in Igersheim verlaten.

95% van de kalibratie gebeurt nu intern bij Wittenstein zelf. Daardoor worden niet alleen uitvaltijden tot een minimum gereduceerd. Omdat testmiddelen en gereedschap niet meer naar hun producent worden gestuurd, heeft het bedrijf geen dure backup-apparaten meer nodig. Ook de logistieke kosten worden voor het overgrote deel bespaard.

Kalibreert in twee weken

Specialisten in kalibratie van Atlas Copco komen nu één keer per jaar naar Igersheim en testen de elektrische testmiddelen met behulp van de databank met meetmiddelen van Wittenstein. De kalibratiespecialisten stellen hun apparatuur bijna naast de werkbanken, testbanken en montagestations op en nemen de testmiddelen onder handen die op dat moment niet in gebruik zijn.

Indien mogelijk voeren ze de werkzaamheden uit op tijden waarop de installatie volgens de planning stilstaat om onderbrekingen in het productieproces te voorkomen. Drie personen controleren ter plekke de desbetreffende elektrische testmiddelen binnen slechts twintig mandagen, inclusief exacte bijstellingen en alle vereiste kalibratiebewijzen.

Atlas Copco handelt indien nodig ook alle technische kwesties met de afzonderlijke producenten af. Als het bijvoorbeeld om kalibratiebewijzen met beoordelingen van de overeenstemming volgens de specificaties van de producent gaat, levert het bedrijf alle vereiste documenten zelf. Dat bespaart de kwaliteitsborging bij Wittenstein veel werk.

Ongebruikelijke gevallen

Alleen de echt ongebruikelijke gevallen die niet door de mobiele uitrusting kunnen worden getest, worden aan één van de drie Duitse kalibratielaboratoria van Atlas Copco doorgegeven. Deze laboratoria zijn voor meer dan een dozijn meetgrootheden geaccrediteerd. Terugvoerbaar op de nationale standaard worden bijvoorbeeld meetmiddelen voor koppels van 0,01 Nm tot 70000 Nm gekalibreerd.

Tot het aanbod behoort ook een grote bandbreedte aan elektrische meetgrootheden. Het Zweedse concern kan temperaturen van -50°C tot 1200°C, toerentallen van 0,1 min-1 tot 300.000 min-1 en drukken van -850 mbar tot 1600 bar in de geaccrediteerde laboratoria kalibreren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven