Algemeen

Liebherr levert 300e zwenkaandrijving voor Magni

Liebherr zwenkaandrijving
De drietraps zwenkaandrijvingen zorgen voor een rustige beweging en hoge vermogensdichtheid. (foto's: Liebherr)

De geschiedenis van Magni is nog maar kort, maar niettemin verbazingwekkend. In slechts vijf jaar heeft de Italiaanse fabrikant zich ontwikkeld tot een bekende aanbieder van roterende verreikers. Deze machines maken het hanteren van lasten tot hoogten van 46 m gemakkelijk, met een hoge flexibiliteit, nauwkeurigheid en veiligheid. Dit is mede te danken aan de drietraps zwenkaandrijving van Liebherr Components.

Volgens CEO en oprichter Riccardo Magni kunnen zijn machines soms concurreren met kranen die 40 tot 50 ton wegen. De verreikers zijn echter veel kleiner, universeler inzetbaar en goedkoper. Niettemin kunnen ze alle gewenste taken aan en combineren zelfs de functies van kraan, heftruck en werkplatform. In korte tijd stegen de productie-aantallen van de Magni telescoopreikers tot meer dan 700 machines per jaar, met een gemiddelde jaarlijkse groeien van 30-40%.

Beheerste beweging

Succesvol gebruik van deze handling machines vereist nauwkeurige beheersing van de belasting, zelfs op grotere hefhoogten. De roterende verreikers van werken op hoogten tot 46 m, waarmee de onderneming het huidige wereldrecord voor roterende modellen in handen heeft. Bewegen met absolute nauwkeurigheid heeft dan ook de hoogste prioriteit.

De twee bedrijven kwamen voor het eerst met elkaar in contact tijdens de vakbeurs Intermat in Parijs in 2016. Beiden zagen de mogelijkheden tot verbetering van de roterende aandrijving. Sinds 2017 wordt nu een Liebherr aandrijving in de Magni verreikers gebruikt. Deze bestaat uit een spelingvrije tandwielkast (type DAT 200) een hydraulische hogedruk snellopende motor en speciale remmen. De hele zwenkaandrijving verhoogt de nauwkeurigheid en stabiliteit van de machine en maakt het mogelijk deze op grotere hoogten veilig te laten werken.

Drietraps zwenkaandrijving

Vergeleken met ééntraps oplossingen maken de drietraps aandrijvingen van Liebherr een rustiger beweging van de giek mogelijk. Het ontwerpprincipe zorgt voor een uniforme belastingverdeling over de individuele trappen, wat resulteert in een hoge vermogensdichtheid. Alle zonnewielen en planeetwielen van Liebherr worden geoptimaliseerd voor een minimale omtrekspeling.

De binnentandwielen zijn gemaakt van gehard staal, en dat wordt ook gebruikt voor de planeetdragers. De eerste gezamenlijk geproduceerde machines werden getest in 2017. Nu voorziet Magni bijna alle modellen van de zwenkaandrijvingen van Liebherr Components. Onlangs werd de 300e aandrijving geleverd aan het Italiaanse merk.

Magni verreiker
Liebherr heeft zijn 300e zwenkaandrijving geleverd voor de verreikers van Magni.

Samenwerking

Magni roemt behalve de technologie van Liebherr ook de samenwerking met de Duitse componentenleverancier. Er is een gedegen en open werkrelatie met voordelen voor iedereen, met name de eindgebruikers. Magni maakt dankbaar gebruik van de expertise die Liebherr heeft in de ontwikkeling en productie van zwenkaandrijvingen voor de eigen mobiele toepassingen. Het Dutse merk levert ook zwenkaandrijvingen voor bijvoorbeeld ladderwagens en brandweerwagens. De hoogste hiervan kan een hoogte van 64 m bereiken, met mensen op het platform. Hoge positoneerbaarheid en rustige besturing zijn hierbij belangrijke voorwaarden, en daar profiteert Magni nu ook van.

Magni is nu nummer twee in zijn marktsegment en wil verder groeien. Tijdens de in april gehouden Bauma toonden veel klanten zich enthousiast na het testen van de nieuwe modellen met de Liebherr aandrijvingen. Velen van hen willen hun bestaande aandrijvingen vervangen. Magni en Liebherr werken nu aan een vervangingsset om een ombouw te realiseren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven