Algemeen
Liebherr koolstofvezelcomposiet
Liebherr gebruikt een innovatief wikkelproces met door een robot ondersteunde productie van componenten uit met koolstofvezel versterkte kunststof. (foto: Liebherr-Components)

Liebherr-Components neemt producten van met koolstofvezel versterkte kunststoffen op in zijn portfolio. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van zijn expertise in de productie van robuuste metalen componenten maar vertaalt die naar de ontwikkeling en de toepassing van oplossingen uit innovatieve materialen.

Liebherr houdt zich momenteel in diverse R&D-projecten bezig met de ontwikkeling en applicatie van lichtgewicht componenten. Daarbij is nauwe samenwerking met klanten essenteel. De projecten vinden hun oorsprong in de locatie Kirchdorf an der Iller (40 k ten zuiden van Ulm) die is gespecialiseerd in de productie van hydrauliekcilinders.

Het gamma aan eindproducten uit composietmaterialen moeten daarbij meer omvatten dan alleen een programma hydraulische cilinders. Het doel is om op gewicht geoptimaliseerde oplossingen vooral daar aan te bieden, waar ze niet alleen economisch zinvol zijn maar ook een hoge meerwaarde bieden. Dat wil zeggen: met op maat gesneden eigenschappen nieuwe dimensies bereiken.

Koolstofvezelcomposiet

Markt en technologie bieden intussen een veelheid aan vezelmaterialen, matrixsystemen en productieprocessen. Het gebruik van de meest uiteenlopende uitgangsmaterialen en de oriëntatie van de versterkende vezels maken een vrije keuze aan constructies uit composieten mogelijk. Door op maat gekozen stijfheid, sterkte en dichtheid kan het materiaal individueel op de meest uiteenlopende profieleisen worden afgestemd.

De expertise op het gebied van vezelcomposieten biedt de geïmplementeerde oplossingen door de prestaties van de afzonderlijke componenten en het totale systeem een nieuwe dimensie. Door de selectieve vervanging van conventionele materialen optimaliseert Liebherr het gewicht en de prestaties van afzonderlijke componenten via modules tot complete systemen. Zo wordt meerwaarde gegenereerd uit verbeterde statische en dynamische prestaties. Hierbij komen ook het gunstig gedrag qua corrosie, speciale dempingseigenschappen of instelbare thermische uitzetting van pas.

Competentie in eigen huis

Liebherr heeft er altijd de voorkeur aan gegeven om componenten zelf te produceren en daarmee de noodzakelijke kennis in eigen huis te hebben. Ook bij de ontwikkeling en productie van oplossingen uit vezelcomposieten houdt Liebherr vast aan dit motto. Zo vindt het volledige productontwikkelingsproces plaats in de componentenfabriek in het stadsdeel Kirchdorf-Oberopfingen – van analyse van de eisen via materiaal- en proceskeuze tot en met productie.

De ontwikkeling en productie van onderdelen uit met koolstofvezel versterkt kunststof betekent voor Liebherr niet alleen een volledige en omvangrijke analyse van de applictie van de klant, maar ook het bekijken van het totale systeem en van zijn werkomgeving.

Vanaf een ruwe dimensionering via een constructie die rekening houdt met de vezels maakt het merk een gedetailleerde analyse van het onderdeel, tot en met optimalisering van het laminaat van de vezelcomposiet. Rekening houdend met kosten, prestaties en aantallen wordt de optimale combinatie voor elke applicatie gezocht.

In de productie maakt Liebherr gebruik van geautomatiseerde processen en moderne installaties, die een efficiënte en duurzame verwerking van de grondstoffen mogelijk maken. De voortdurende procesverbetering en de integratie in het bestaande kwaliteitsmanagementsysteem garanderen een continue hoge kwaliteit, ook op het gebied van composieten.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven