Algemeen
Alle materialen van de nieuwe xiros geleiderollers van Igus zijn FDA-conform (foto: Igus GmbH)

Voor geleiderollers en transportrollers heeft Igus een systeem ontwikkeld dat bestaat uit een buis en polymeer kogellagers, dat nu ook uit voorraad leverbaar is in een licht en FDA-conform ontwerp. De rollers voor gebruik in de labelling-, verpakkings- en levensmiddelenindustrie, bestaan uit een blauwe PVC-buis met twee flenslagers aan de uiteinden, gemaakt van slijtvast xirodur B180 met roestvaststalen kogels.

Onder de merknaam xiros, heeft Igus onderhoudsvrije, en vooral smeermiddelvrije polymeer kogellagers ontwikkeld. Vooral in de levensmiddelen en verpakkingsindustrie is dit een doorslaggevend voordeel omdat er geen risico van verontreiniging bestaat. Nieuw in het productprogramma is een geconfectioneerde systeemoplossing, die bestaat uit een blauwe PVC-buis en twee flenskogellagers van xirodur B180 met roestvaststalen kogels. “Alle componenten die worden gebruikt in deze nieuwe geleiderollers zijn FDA-conform,” legt Marcus Semsroth uit, hoofd van de xiros polymeer kogellagers bij Igus. “Vanaf heden bieden we deze systeemoplossing aan in twee installatiegroottes met buitendiameters van respectievelijk 50 en 63 millimeter.” Deze lichtgewicht rollers zijn leverbaar uit voorraad bij igus in lengten van 100 tot 1000 millimeter.

Besparing aandrijfenergie
Vergeleken met roestvaststalen buizen, weegt de food-grade kunststof buis slechts circa een derde daarvan, hetgeen op haar beurt een effect heeft op de benodigde aandrijfenergie wanneer de rollers zelf worden bewogen, bijvoorbeeld bij filmopslag. Ook realiseren de droog werkende xiros polymeer kogellagers minder wrijving dan gesmeerde kogellagers, omdat de kogels niet de weerstand van het smeermiddel hoeven te overwinnen. Hier hebben ze het voordeel dat ze veel makkelijker starten dan kogellagers van metaal.

 

 

 

 

 

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven